Χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών παίρνουν για τα κόµµατα και τους ηγέτες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς οι επικείµενες ευρωεκλογές, καθώς εν πολλοίς κρίνεται το πολιτικό τους µέλλον και ο πραγµατικός ρόλος που θα διαδραµατίσουν µετά τις 9 Ιουνίου. Η εκλογική µάχη αφορά πρωτίστως τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπαρξιακά χαρακτηριστικά έχει η εκλογική διαδικασία για τη Νέα Αριστερά, όπως επίσης και για τους ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και για τον Κόσµο του Πέτρου Κόκκαλη.

Με ενδιαφέρον αναµένεται και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΚΕ, που για ένα σηµαντικό διάστηµα φλέρταρε δηµοσκοπικά µε διψήφιο ποσοστό. Την ίδια ώρα, αξιοσηµείωτες είναι και οι τελευταίες έρευνες, οι οποίες έχουν δώσει ελπίδες εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συνεργάζεται µε τη ΛΑ.Ε.- Ανυπότακτη Αριστερά του ∆ηµήτρη Στρατούλη. Φαίνεται, δηλαδή, ότι και στο πεδίο της Αριστεράς και των δυνάµεων που συγκρούονται µε την Ευρώπη θα υπάρξουν διεργασίες, µε τον Περισσό να έχει πάντα ηγεµονικό ρόλο στο γήπεδο αυτό.

Ολο αυτό το πολύχρωµο κοµµατικό µπουκέτο, λοιπόν, θα αξιολογηθεί στις ευρωεκλογές, µε τα φώτα να είναι περισσότερο στραµµένα στη µάχη της δεύτερης θέσης µεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αντιπαράθεσή τους έχει εδώ και µήνες συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και δεν διαφαίνεται να υπάρχει κανένα σηµείο προσέγγισης. Αλλωστε, κανένας από τους δύο δεν δείχνει τέτοια διάθεση, µε τον κ. Κασσελάκη να έχει χαρακτηρίσει τον κ. Ανδρουλάκη ως εκβιαζόµενο για την υπόθεση των υποκλοπών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να περιγράφει συνεχώς ως... ασόβαρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιφυλάξεις κρατούν οι αναλυτές

Οι δηµοσκοπήσεις δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισµα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι αναλυτές κρατούν επιφυλάξεις, διότι είναι ασαφές αν τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται πλέον το κόµµα µέσω του κ. Κασσελάκη θα προσέλθουν στην κάλπη. Στον αντίποδα, εκτιµούν ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ κάνει καλό φίνις, διότι είναι πιο ριζωµένο στην κοινωνία, µε οργανωµένη βάση και ισχυρές προσβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, τα επιστηµονικά επιµελητήρια.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, τα επιστηµονικά επιµελητήρια. Εστω και έτσι, όµως, η µάχη είναι κοµβικής σηµασίας και για τους δύο. Για τον κ. Κασσελάκη, προκειµένου να εδραιωθεί στην ηγεσία, καθώς γνωρίζει ότι ουκ ολίγα στελέχη τον περιµένουν στη γωνία, µε πρώτο από όλους τον Αλέξη Τσίπρα. Στην περίπτωση που το ποσοστό που συγκεντρώσει θα είναι κοντά στο εθνικό ποσοστό του 2023, δηλαδή πέριξ του 17%, τότε είναι σαφές πως δεν θα υπάρξει εσωτερική αµφισβήτηση. Ενδέχεται, όµως, να υπάρξουν τάσεις φυγής, δεδοµένου ότι µια σειρά στελεχών αρνούνται να αποδεχθούν τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη», δηλαδή την πλήρη µετάλλαξη, αλλά και τον εµφανή παραγκωνισµό τους. Στην περίπτωση που τα ποσοστά θα είναι κάτω του 15% και απειληθεί η δεύτερη θέση, τότε είναι σαφές ότι θα υπάρξει τσουνάµι κριτικής στον τρόπο που πολιτεύτηκε ο κ. Κασσελάκης. Ο ίδιος, βεβαίως, δεν δείχνει καµία διάθεση αποχώρησης, που σηµαίνει ότι ακόµα και στο πιο αρνητικό αποτέλεσµα µπορεί να θέσει και πάλι τον εαυτό του στην κρίση των µελών, προκαλώντας όποιο στέλεχος επιθυµεί να αντιπαρατεθεί µαζί του στην εσωκοµµατική κάλπη. Με βάση και τα προαναφερθέντα, προεξοφλείται πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν διεργασίες, που µπορεί να οδηγήσουν και στη διάσπαση.

Το κρίσιµο ποσοστό

Εξίσου κρίσιµη είναι η µάχη και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς το αποτέλεσµα θα κρίνει σε σηµαντικό βαθµό την ισχυροποίησή του ή όχι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπο να αµφισβητήσει ευθέως την κυριαρχία του δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όµως είναι σαφές πως, αν η Χαριλάου Τρικούπη κινηθεί σε ποσοστά κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών, ήτοι πέριξ του 12%, θα µπει σε µια φάση µεγάλης εσωστρέφειας και περιδίνησης. Παράλληλα, υπάρχει µια πλειάδα στελεχών µε φιλοδοξίες, κάποια εκ των οποίων ενδέχεται να πιέσουν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσφυγή στη βάση του κόµµατος, που από το καταστατικό είναι προγραµµατισµένη για το φθινόπωρο του 2025. Αντιθέτως, αν, όπως εκτιµά ο κ. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στο 14% και πάνω, τότε είναι σαφές πως θα αποτελέσει τον καταλύτη των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι στην πραγµατικότητα και ο διακηρυγµένος στόχος του κ. Ανδρουλάκη, δεδοµένου ότι έχει ξεκαθαρίσει πως µετά τις ευρωεκλογές θα πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου µε τη Νέα Αριστερά, αλλά και τµήµα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα της πραγµατικής κρίσης έφτασε και για τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη της, δεδοµένου ότι όλα τα προηγούµενα χρόνια αντλούσαν µεγάλο τµήµα της επιρροής τους από την ισχύ του κ. Τσίπρα. Η Νέα Αριστερά έχει το πλεονέκτηµα ότι κατέρχεται στις ευρωεκλογές µε ένα σοβαρό ψηφοδέλτιο, ιδεολογική σαφήνεια στις θέσεις, αλλά και έχοντας πάρει το µεγαλύτερο µέρος της οργανωµένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή θα κριθεί στην πράξη αν το κόµµα του κ. Χαρίτση ήρθε για να µείνει στο πολιτικό σκηνικό ή αν θα µπει σε µια εξωκοινοβουλευτική περιπέτεια, παρότι διαθέτει µια δεκάδα αξιόλογων βουλευτών. Εκ των πραγµάτων, το αποτέλεσµα για τη Νέα Αριστερά είναι κρίσιµο και για τον ρόλο που θέλει να διαδραµατίσει προκειµένου να διαµορφωθούν οι προϋποθέσεις των συνεργασιών που θα οδηγήσουν στην προοδευτική διακυβέρνηση.

∆εν απορρίπτουν συνεργασίες Λοβέρδος και Κόκκαλης

Για τους ∆ηµοκράτες του κ. Λοβέρδου και τον Κόσµο του κ. Κόκκαλη η µάχη της ευρωκάλπης έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Οι δηµοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, ωστόσο ακόµα και αν κινηθούν στο όριο ή και πέριξ του 2%, θα µπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο κ. Λοβέρδος δεν απορρίπτει τις συνεργασίες των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς, ενώ ο κ. Κόκκαλης έστειλε πρόσφατα επιστολή στους αρχηγούς των προοδευτικών κοµµάτων για να προσέλθουν µετά τις εκλογές σε διάλογο. Σύµφωνα, λοιπόν, µε τα προαναφερθέντα, το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης είναι καταλυτικής σηµασίας για τα κόµµατα και θα διαµορφώσει το µωσαϊκό πάνω στο οποίο θα γίνουν οι διεργασίες για τη διαφαινόµενη ανασύνθεση όλου του χώρου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»