Η αποχή από τις ευρωεκλογές αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες, είτε γιατί εκτιμούν ότι δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στρέφουν την πλάτη στην ευρωκάλπη, παραγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν κομβικό σταθμό για την ελληνική κοινωνία του αύριο, καθώς η επόμενη Ευρωβουλή θα αποφασίσει το παραγωγικό μας μοντέλο. Από το διακύβευμα του αποτελέσματος θα κριθεί αν θα έχουμε μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισονομίας και της προόδου, όπως πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, ή μία Ευρώπη του ατομικισμού, της συντήρησης και των υπέρμετρων βαρών προς τον μέσο πολίτη, όπως έχουν διαμορφώσει με τις αποφάσεις τους οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες κυριαρχούν στην ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες.

Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όταν κάνουμε αναφορά στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προόδου. Προοδευτική πολιτική σημαίνει: διαπραγμάτευση με γνώμονα το περιβάλλον και τον μικρομεσαίο αγρότη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Προοδευτική πολιτική σημαίνει σπάσιμο των καρτέλ και αύξηση των ελέγχων στην αγορά. 

Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει η δύναμη που θα εγγυάται τη συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εντός των συνόρων μας, την Ακροδεξιά, που αποτελεί απειλή για τους πολίτες, ειδικότερα για τις γυναίκες, που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους, τις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Θέλουμε μια ουσιαστικά ενωμένη Ευρώπη που προστατεύει την κυριαρχία μας, τα κράτη πρόνοιας και επενδύει σε ποιοτικές πράσινες θέσεις εργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή μια βιώσιμη ευημερία και μια δυναμική οικονομία. Στην Ευρώπη του μέλλοντος και της εισόδου των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας θα πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν θα πρέπει να ανεχθούμε να υπάρχουν θέσεις εργασίας του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα. Επομένως απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας.

Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα προοδευτισμού και δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Για μια κοινωνία που ονειρευόμαστε, για μια κοινωνία που μας αξίζει!


Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή