Η χώρας μας βιώνει μία ιστορική στιγμή καθώς η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τρία «Δ», δηλαδή «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», ξεκίνησε προ ετών η εκστρατεία της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξελέγησαν Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητεία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

Η Ελλάδα εντάσσεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανατροπών και προκλήσεων (Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό κλπ).

Η Ελλάδα ήταν δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τις περιόδους 1952-1953 και 2005-2006.


Δείτε βίντεο



Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ – που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «προεξοφλήσει» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα»

Για την σημερινή εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών. Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Το Κυπριακό -είπε-ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σημείωσε ότι στηρίζουμε την κ.Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών.

"Δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο" είπε. Τέλος, ανέφερε ότι "είμαστε υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, είμαστε υπέρμαχοι της λύσης των δυο κρατών, το ζήτημα όμως είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθεί το Ισραήλ και να απελευθερωθούν οι όμηροι".

Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Μια περήφανη στιγμή για την Ελλάδα. Εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών».

Σακελλαροπούλου: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Την ιστορική εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχολίασε με δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» καταλήγει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής

Η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την εκλογή της χώρας μας, με συντριπτική πλειοψηφία, ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του κέντρου ισχύος του παγκόσμιου Οργανισμού.

"Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνώς δρώμενα" επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαγράφοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "(στόχος) είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό. Η προστασία του θαλασσίου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών". "Είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής" πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η γενική Συνέλευση των ΗΕ υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025 και το 2026

»182 από συνολικά από 188 κράτη που ψήφισαν υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Το 99% που προσήλθαν ψήφισαν. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.

»Και τώρα ξεκινάει η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα μετά τη σημερινή της επιτυχία καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής και βρίσκεται σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις οι οποίες η εξωτερική πολιτική έχει θέση ως προτεραιότητα κατά τη παραμονή της ως μη μόνιμη θέση στο ΣΑ.

»(Στόχος) είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό. Η προστασία του θαλασσίου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών. Είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

»Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνώς δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο με τις γειτονιάς μας, αλλά με όλου του κόσμου να αποτελέσει τη γέφυρα Βορρά Νότου Ανατολής Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».