Μέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι από την Πρωτοχρονιά και επί δύο χρόνια η Ελλάδα.

Η υποψηφιότητα εγκρίθηκε χθες από 182 χώρες σε σύνολο 190 που συµµετείχαν και µαζί µε τη ∆ανία θα αντικαταστήσουν την Ελβετία και τη Μάλτα ως τα δύο µη µόνιµα µέλη του Συµβουλίου από τη ∆υτική Ευρώπη. Η Ελλάδα υπήρξε µέλος του Συµβουλίου και τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα: Με 182 "ναι" εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Δείτε βίντεο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1t4kmjx4q1t)


"Ιστορική µέρα για την Ελλάδα"

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσµατος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβλεψε το θετικό αποτέλεσµα, έκανε λόγο για «µια µεγάλη τιµή για τη χώρα, µια µεγάλη ευθύνη για τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συµβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαµβάνεις και ορισµένες αποφάσεις οι οποίες δεν µπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουµε όµως τις αρχές µας, τις προτεραιότητές µας, µια ξεκάθαρη στρατηγική. Είµαστε µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. ∆εν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συµµαχίες µας είναι απολύτως δεδοµένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε µια περιοχή δύσκολη, νοµίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συµβούλιο Ασφαλείας».


Οι φιλοδοξίες της Ελλάδας και η αναβάθµιση του διπλωµατικού της προφίλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «ιστορική µέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωµα της Ελλάδας στον κόσµο». Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης, υπογράµµισε, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα καθίσταται συµπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής, συνοµιλεί µε όλα τα κράτη του κόσµου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα µεταξύ Βορρά και Νότου, µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1t2sarj1jdt)
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σηµείωναν ότι πλέον η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι όπου συζητιούνται όλα, δίπλα στους βασικούς συνδιαµορφωτές των ψηφισµάτων και των αποφάσεων του Συµβουλίου Ασφαλείας. Κάτι που συνεπάγεται µεγάλη προβολή για τη χώρα, αναβάθµιση του διπλωµατικού της προφίλ και δυνατότητα προβολής των θεµάτων που απασχολούν την Ελλάδα.

Επισήµαιναν δε ότι ο νέος ρόλος απαιτεί συστηµατική προετοιµασία, διατήρηση λεπτών ισορροπιών, µεγάλη εγρήγορση και ανακλαστικά.


Τα μέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από πέντε µόνιµα µέλη (τις πυρηνικές δυνάµεις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία) και δέκα µη µόνιµα µέλη, εκ των οποίων κάθε χρόνο εκλέγονται πέντε µέλη για διετή θητεία.

Φέτος, εκτός από τις δύο θέσεις της ∆υτικής Ευρώπης, ήταν ανοιχτές µία από τις τρεις της Αφρικής (εκλέχθηκε η Σοµαλία στη θέση της Μοζαµβίκης), µία από τις δύο της Ασίας (το Πακιστάν στη θέση της Ιαπωνίας) και µία από τις δύο της Λατινικής Αµερικής (ο Παναµάς αντί για το Εκουαδόρ). Τα µη µόνιµα µέλη η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος του 2025 είναι οι Αλγερία, Σιέρα Λεόνε, Νότια Κορέα, Σλοβενία και Γουιάνα.