Με την πρωτιά να δείχνει «κλειδωμένη», οι ειδικοί αναλυτές λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου προχωρούν σε εκτιμήσεις και κρούουν τον κώδωνα για αποχή-ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκοπήσεις: Οι κεντροαριστεροί ψάχνουν τι να ψηφίσουν - Εκπλήξεις κρύβουν οι αναποφάσιστοι για αντιπολίτευση και µικρά κόµµατα (Στοιχεία)


Ευρωεκλογές 2024: Εκτιμήσεις για ποσοστό αποχής με μπροστά τον αριθμό… 6

«Υπάρχει ενεργός ακόμη ο κίνδυνος, ως μια σοβαρότερη και ισχυρότερη υπόθεση εργασίας, να έχουμε ρεκόρ αποχής, δηλαδή να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά στη χώρα κάτω από το 50%», δήλωσε ο Θωμάς Γεράκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσοστό της αποχής να έχει μπροστά ακόμα και τον αριθμό… 6.

«Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται υπερβολικό. Δεν είναι όμως ένα νούμερο που δεν το έχουμε δει στην Ευρώπη και δεν το έχουμε δει και σε εκλογικές αναμετρήσεις που δεν το περιμέναμε», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.


Το ιστορικό ρεκόρ και τα μηνύματα

Ο κ. Γεράκης σημείωσε επίσης ότι ένα ποσοστό συμμετοχής κάτω του 50% στην κάλπη της 9ης Ιουνίου θα ήταν πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά της χώρας, αλλά θα ενέχει και μηνύματα.

«Μιλάμε, λοιπόν, για ρεκόρ που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να πέσει η συμμετοχή κάτω από το 50%. Αν πέσει τώρα θα είναι η πρώτη φορά και θα είναι ένα μεγάλο καμπανάκι, δηλαδή συνολικά για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, ο διευθύνων σύμβουλος της MARC είπε ότι: «Έχουμε ένα ποσοστό διψήφιο, το οποίο επιμένει ακόμη και τώρα, και αν προσθέσει κανείς και κάποιους που λένε δεν ξέρω τι θα κάνω, ίσως κάνω αποχή, λευκό, άκυρο», αναφέροντας ότι αυτό προσεγγίζει το 15% και πρόκειται για πολίτες που θα αποφασίσουν την ημέρα των εκλογών.