Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, παρά τις δυσλειτουργίες που είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται μεταξύ 27 εταίρων, παραμένει το πιο φιλόδοξο εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας στη νεότερη Ιστορία. Όμως είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια μία σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων έχουν θολώσει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς, η ανάγκη για μετεξέλιξη της Ενωμένης Ευρώπης και προσαρμογή της στις νέες διεθνείς ισορροπίες είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Άλλωστε αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης πενταετίας για τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μέσα από το πρίσμα αυτό, η κρισιμότητά τους δεν αποτελεί τυπικό στερεότυπο αλλά απτή πραγματικότητα, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσουν τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.Το μεγάλο ζητούμενο είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η απομάκρυνση από τον κίνδυνο επανεθνικοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ανάγκη για κοινή αμυντική πολιτική και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η απειλή της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η έξαρση της βίας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το νέο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί απαιτεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, διεύρυνση της ενιαίας αγοράς και επένδυση στην καινοτομία. Κυρίως όμως απαιτεί χαλάρωση των όρων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης, η οποία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.

Μεγάλες προκλήσεις επίσης αποτελούν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, η τεχνητή νοημοσύνη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής απορρύθμισης.
Όμως το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ευρώπη είναι να απαντήσει σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις με βάση τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην πολιτική και οικονομική της ολοκλήρωση. Ένα αισιόδοξο μήνυμα προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι παρά τις αντιξοότητες η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζει και εμπιστεύεται την ΕΕ, δοθέντος ότι οι θετικές γνώμες υπερτερούν αισθητά των αρνητικών.

Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης ήταν και παραμένει πάντα επίκαιρη, όμως για να αναθερμανθεί είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αναγέννηση και η μετεξέλιξή της, μακριά από ακραίες φωνές, λαϊκισμούς και τεχνοκρατικές εμμονές.

*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία