Λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρούλα Παράσχου, μιλά στα parapolitika.gr για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία, αλλά και το όραμά της για την Ευρώπη.

Γέννημα θρέμμα Βορειοελλαδίτισσα, η νεαρή δικηγόρος, εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική μέσω της υποψηφιότητάς της στις προσεχείς ευρωεκλογές και απευθύνει κάλεσμα στη νέα γενιά να προσέλθει στις κάλπες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε., καθώς όπως σημειώνει «οι ευρωεκλογές έχουν την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές εκλογές».


Είστε η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ενταχθείτε στον κόσμο της πολιτικής;

Η ένταξη μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από τεράστια τιμή, με έκανε να νιώσω και ιδιαίτερη ευθύνη. Όμως δεν πιστεύω ότι η ηλικία παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το συναίσθημα. Εξάλλου, ο κόσμος της πολιτικής και των ευρωπαϊκών θεμάτων μας αφορούν όλους. Δεν είναι και λίγα αυτά που συμβαίνουν και μας επηρεάζουν. Υψηλά ποσοστά ανεργίας, μια ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση, μια κατά συρροή διασπορά ψευδών ειδήσεων, το δημογραφικό, και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Ως Άντρη, ανέκαθεν με ενδιέφερε η εμπλοκή μου με τα πολιτικά ζητήματα. Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια το έκανα. Τώρα, νιώθω την υποψηφιότητα μου ως ηθικό κάλεσμα. Θέλω να εκπροσωπήσω τη γενιά μου, τις νέες και τους νέους. Να εκφράσω όλες μας τις ανησυχίες και να διεκδικήσω όλα αυτά που μας αξίζουν.

Ποιά είναι η Ευρώπη που θέλετε για την νέα γενιά; Πως οραματίζεστε την Ευρώπη στο τέλος της επόμενης πενταετίας;

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να μπορεί να φροντίζει την οικογένεια και να δημιουργεί ευκαιρίες. Να μπορεί να τους προστατεύει όλους στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα τα περισσότερο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Θέλουμε να νιώθουμε ότι υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και ευθύνη. Χρειαζόμαστε με απλά λόγια, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την νέα γενιά με δίκαιους όρους για προσιτή στέγαση και αξιοπρεπή απασχόληση. Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίζομαι και που πιστεύω ότι αξίζει στη γενιά μου.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί έντονα από το μεταναστευτικό. Πως τοποθετήστε σε ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο;

Σίγουρα το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Πρέπει όμως να δράσουμε σταθερά και δίχως πισωγυρίσματα. Τα σύνορά μας πρέπει να τα προστατέψουμε από απειλές, διακινητές, αλλά και το διαρκές έγκλημα. Η ενίσχυση της FRONTEX είναι μονόδρομος, ως μια πλήρως εξοπλισμένη ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, θωρακισμένη με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας μας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα μας να υιοθετούμε πολιτικές που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς. Και αυτό πρέπει να είναι ένα βασικό μέλημα μας στην Ευρώπη.

Είστε από τη Μακεδονία. Έπαιξε η καταγωγή σας ρόλο στην απόφαση σας να είστε υποψήφια;

Είμαι γέννημα θρέμμα Βορειοελλαδίτισσα, γέννημα θρέμμα Μακεδόνισσα. Ως Δραμινή γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές περιοχές. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι στους πρωτεύοντες άξονες της ατζέντας μας στις Βρυξέλλες. Είναι πολλά τα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μου επί δεκαετίες. Θέλω να αγωνιστώ για την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στοχεύοντας στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη εκτεταμένων έργων υποδομής, πιστεύω ότι θα γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα για την υπεράσπιση των περιοχών αυτών.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές;

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πλέον από θέση ισχύος μπορεί να θέτει ατζέντα. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες. Είμαστε πλέον ισάξιοι συνομιλητές και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Συμμετέχουμε ενεργά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, προτείνουμε νέες πολιτικές και φέρνουμε νέες πρωτοβουλίες στο τραπέζι των συζητήσεων. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δεσμευτεί ξανά με την ευθύνη ότι παρέχει στους πολίτες ένα αισιόδοξο μέλλον, γεμάτο πρόοδο, νέες ιδέες και πλήρη απομάκρυνση από χρόνιες παθογένειες. Και σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια θελω να συμβάλλω με την ενεργό μου παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αν έπρεπε να δώσετε ένα μήνυμα στην γενιά σας, ποιό θα ήταν αυτό;

Να πάνε στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή τον εκλογών για να ψηφίσουν, για να διαμορφώσουμε ένα μέλλον στα δικά μας μέτρα. Η Ευρώπη μας αφορά, όλους και περισσότερο τη νέα γενιά που θα κληθεί να ζήσει τις επόμενες δεκαετίες! Οι ευρωεκλογές έχουν την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές εκλογές. Αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας μας. Αποφασίζουμε τι είναι σημαντικό για μας και ποιός άνθρωπος θα είναι ο “δικός μας” στις Βρυξέλλες, αυτός που θα φωνάξει για μας. Ο άνθρωπος που θα εμπιστευτούμε οτι θα παλέψει για όλα αυτά που μας ανησυχούν για το μέλλον της Ελλάδας. Διεκδικώ να είμαι εγώ, αυτή η φωνή, για τη γενιά μου και δεσμεύομαι να παλέψω για τη Βόρεια Ελλάδα και τους νέους ανθρώπους. Το μέλλον μας ανήκει.

Η Άντρη Παράσχου μιλά για την Ευρώπη