«Είμαστε ένα κόμμα μακράς πνοής, δεν είμαστε ένα κόμμα one man show ή one woman show», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Νίκος Φίλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε εδώ: Φρέντης Μπελέρης στα Παραπολιτικά 90,1: Είναι τιμή για την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να είμαι υποψήφιος - Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν στο πλευρό μας

«Η Νέα Αριστερά δεν είναι κάτι που δεν υπήρχε και υπάρχει ως ψηφοδέλτιο σήμερα, είναι ένα ρεύμα που είναι το ρεύμα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς με πολύχρονη παρουσία και με μια πολύ ισχυρή συμβολή σε αυτό που ονομάζουμε εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας και σε αυτό θα επιμείνουμε. Θα βγάλουμε ευρωβουλευτή και θα συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις», επισήμανε.


Για τις ευρωεκλογές

Για την αποχή που υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι μεγάλη, είπε: «Υπάρχει μια ισχυρή τάση των πολιτών απομάκρυνσης από την πολιτική και από τη διαδικασία των εκλογών. Παρότι δεν συμφωνώ, είναι εύλογη ως ένα βαθμό, διότι ο τρόπος που δίνεται η πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια και τώρα με τα lifestyle ψηφοδέλτια και με μια συνθηματολογία και όχι ουσία πολιτική απομακρύνει τον κόσμο από το να ασχολείται με την πολιτική».

Για τους υψηλούς τόνους ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Και τη Νέα Αριστερά, σημείωσε πως «δεν υπάρχει εμφύλιος, ούτε υψηλοί τόνοι εκατέρωθεν, εμείς ασκούμε πολιτική κριτική, όπως σε όλα τα κόμματα και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρησιμοποιούμε άθλιες μεθόδους όπως αυτή που χρησιμοποίησε ο κ. Οικονόμου με το θέμα του πόθεν έσχες. Είναι μια επιλογή που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους».

«Το βράδυ των εκλογών η Νέα Αριστερά θα είναι μια θετική έκπληξη, μια έκπληξη που αφορά ευρύτερα τη δημοκρατία, γιατί εμείς δώσαμε μάχη να επιστρέψει η πολιτική με επιχειρήματα, να επιστρέψει με ιδέες και να μην είναι αυτό που είναι σήμερα μια εμπορευματοποίηση και μια τηλεπτικοποίηση της πολιτικής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα είναι για νίκη για τη Νέα Αριστερά, απάντησε: «Η εκπροσώπηση των Ελλήνων πολιτών στην ευρωβουλή. Θέλουμε να υπάρχει μια εκπροσώπηση της νέας Αριστεράς, της σύγχρονης στην ευρωβουλή η οποία θα ενταχθεί στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θα συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις είτε είναι πράσινες είτε είναι αριστερές σοσιαλδημοκρατικές».

Όσον αφορά στο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, είπε: «Δεν θέλω να το συζητήσουμε, ας αφήσουμε τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του για την επομένη των εκλογών. Ας κουβεντιάσουμε τα μείζονα θέματα και το πρώτο μείζον θέμα είναι το θέμα της ειρήνης στην Ευρώπη το οποίο υποβαθμίζεται. Η Ευρώπη μετατρέπεται σε ένα χώρο που στρατιωτικοποιείται συνεχώς, η ιστορία των υπερεξοπλισμών χτυπάει κατάστηθα το κοινωνικό κράτος, σπρώχνει τα δημόσια χρήματα στην Ευρώπη στην ιστορία των όπλων και όχι στην ιστορία της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Μιλάμε για ένα κατάμαυρο ευρωπαϊκό ομόλογο για τους υπερεξοπλισμούς και όχι για ένα πράσινο ευρωπαϊκό ομόλογο που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτά είναι τα μείζονα, αλλάζει κατεύθυνση η Ευρώπη».

Τέλος, στην ερώτηση αν η Νέα Αριστερά θα συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, απάντησε: «Όχι με το ΠΑΣΟΚ, και με άλλες δυνάμεις πρέπει να υπάρξει μέσα στην κοινωνία και όχι σε κομματικά κονκλάβια ανοιχτή συζήτηση με ποια πολιτική θα κερδίσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλα τα άλλα, η συγκόλληση δηλαδή στην κορυφή μοιάζει σαν λαιμαργία για την νομή της εξουσίας, δεν απαντάει στα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα πολίτη άρα είμαστε ανοιχτοί στην πολιτική κινητικότητα».