Η εκτιμώμενη μεγάλη αποχή σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογική διαδικασία δημιουργούν ένα ρευστό τοπίο σχετικά με τα όρια της εκλογικής επιρροής του κάθε κόμματος στις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου. Όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO εκτός από την πρώτη θέση η οποία δεν αμφισβητείται για τη ΝΔ, που και αυτή εμφανίζει σχετικά διευρυμένα όρια, τόσο η δεύτερη όσο και η τέταρτη θέση εμφανίζουν σχετικές αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των κομμάτων που τις διεκδικούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σίγουρα ένα σημαντικό προβάδισμα για τη δεύτερη θέση με τα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 14,7% έως 17,7% η σύνθεση, ωστόσο, της εκλογικής του βάσης που αποτελείται από ηλικιακές και δημογραφικές ομάδες (νέοι, γυναίκες) με χαμηλότερο βαθμό βεβαιότητας συμμετοχής δημιουργεί κάποια ερωτήματα σχετικά με την τελική του επίδοση. Παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει μια σταθερότητα σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ενώ η υπόθεση με το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη δεν φαίνεται να τον έχει πλήξει.
ektimisi_psifou

ektimisi_psifou_gpo

Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται υψηλός βαθμός συσπείρωσης που σε συνδυασμό με την εμπειρία προηγούμενων αναμετρήσεων που έδειξαν ότι είναι ένα κόμμα με οργανωμένο μηχανισμό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους του, αφήνουν περιθώρια που αν συνδυαστούν με την χαμηλή συμμετοχή, μπορούν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στο ανώτερο όριο του που σε αυτή την τελευταία δημοσκόπηση ανιχνεύεται στο 14,5%.

Τα ίδια χαρακτηριστικά της ψήφου ισχύουν και για το ΚΚΕ το οποίο υπολείπεται της Ελληνικής Λύσης, που παραμένει σταθερά στην τέταρτη θέση καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με την κεντρική τιμή να καταγράφεται στο 8,8% για τον κ. Βελόπουλο και 8,5% για το ΚΚΕ.

suspeiroseis_gpo

Αυτά είναι τα πέντε κόμματα που φαίνεται να εξασφαλίζουν έδρες με την Α΄ κατανομή, ενώ από εκεί και κάτω τον πρώτο λόγο για την εκλογή ευρωβουλευτή έχουν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας που με βάση την τελευταία εκτίμηση φαίνεται να εξασφαλίζουν από 1 έδρα.

Από τα υπόλοιπα κόμματα δυναμική φαίνεται να έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Φωνή Λογικής της οποίας η μέση εκτίμηση την φέρνει στο 3% , εκλογικό όριο το οποίο μπορούν να προσεγγίσουν τόσο η Νέα Αριστερά όσο και το ΜΕΡΑ 25.

Δείτε τις υπόλοιπες κάρτες και την ταυτότητα της έρευνας

gpo_card_1
gpo_card_2
gpo_card_3

* Ο Αντώνης Παπαργύρης είναι διευθυντής ερευνών της GPO