Σε πλήρη ετοιµότητα βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των αυριανών ευρωεκλογών.

Τα παραβάν στα 18.430 εκλογικά τµήµατα έχουν στηθεί, το εκλογικό υλικό έχει διανεµηθεί και η τελική γενική δοκιµή στα συστήµατα για τη συγκέντρωση και τη µετάδοση των αποτελεσµάτων έχει στεφθεί µε επιτυχία.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο στις 7 το πρωί και αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευµα, οπότε θα έχουµε και τα πρώτα exit polls, ενώ µια πρώτη ασφαλής εκτίµηση για τα αποτελέσµατα θα υπάρχει στις 9 το βράδυ.

Φέτος, πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρµόστηκε και η επιστολική ψήφος, σε µια προσπάθεια διευκόλυνσης των εκλογέων εντός και εκτός επικράτειας και αύξησης της συµµετοχής στη διαδικασία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ue1xqbo8kp)

Ευρωεκλογές 2024: Η επιστολική ψήφος

Για τους εκλογείς εντός επικράτειας που δεν έστειλαν εγκαίρως τον φάκελο της επιστολικής ψήφου υπάρχει πρόβλεψη από το ΥΠΕΣ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα διά ζώσης, ενώ οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν αποκλειστικά µέσω επιστολικής ψήφου. Οι εκλογείς που ζήτησαν να ψηφίσουν επιστολικά ανέρχονται σε 202.556, εκ των οποίων οι 153.322 είναι εντός Ελλάδος.

Μέχρι σήµερα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 177.800 φάκελοι, ενώ οι υπόλοιποι για να είναι έγκυροι θα πρέπει να φτάσουν στο σηµείο διαλογής έως σήµερα στις 5 το απόγευµα.

Μάθε πού ψηφίζεις

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατός τους, οι πολίτες θα µπορούν να προσέρχονται στα εκλογικά τµήµατα από τις 7 το πρωί της Κυριακής έως και τις 7 το απόγευµα. Το εκλογικό τµήµα που ψηφίζουµε έχει καθοριστεί µε βάση τη διεύθυνση κατοικίας και κάθε πολίτης µπορεί να το βρει ανατρέχοντας στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και την ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Σηµειώνεται ότι οι ετεροδηµότες δεν θα προσέλθουν σε ειδικά τµήµατα, καθώς στις ευρωεκλογές όλη η επικράτεια λογίζεται ως µια Εκλογική Περιφέρεια. Η αναγνώριση των πολιτών στα εκλογικά τµήµατα θα γίνεται µέσω ταυτότητας (έντυπης και ψηφιακής) ή διαβατηρίου, άδειας οδήγησης ή βιβλιαρίου ασφαλιστικού ταµείου. ∆ικαίωµα ψήφου έχουν όσοι συµπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, άρα οι γεννηθέντες έως τις 31/12/2007.

Οι εκλογείς µε αναπηρία και µειωµένη κινητικότητα ψηφίζουν µε απόλυτη προτεραιότητα και προβλέπεται σε κάθε εκλογικό τµήµα που δεν πληροί τα κριτήρια προσβασιµότητας ΑµεΑ να υπάρχει ειδικά διαµορφωµένος χώρος υποδοχής και υποστήριξής τους, ενώ τη διαδικασία θα την ολοκληρώσουν παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Συνολικά 31 κόµµατα και συνασπισµοί κοµµάτων έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για να συµµετάχουν στις ευρωεκλογές, ενώ η χώρα µας καλείται να αναδείξει από τη διαδικασία 21 αντιπροσώπους. Στην Ελλάδα εφαρµόζεται η ψήφος µε σταυρό προτίµησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν έως και τέσσερις υποψήφιους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή