Την ανάσα τους κρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ µέχρι αύριο το βράδυ που θα ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, καθώς εκεί θα µάθουν εάν και κατά πόσον απέδωσε η όλη επικοινωνιακή στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία στηρίχτηκε κατά βάση σε δύο άξονες: στο άνοιγµα στην Κεντροαριστερά και στην ευθεία σύγκρουση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο µικροσκόπιο θα µπει φυσικά και η αδιαµεσολάβητη σχέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ µε τους πολίτες αλλά και η σχέση του µε το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία για το αποτελέσμα που θα έρθει στην αυριανή κάλπη

Την ίδια ώρα τα στελέχη της Κουµουνδούρου δεν είναι σε θέση να εκτιµήσουν τι αποτελέσµατα έφερε η επιλογή του αρχηγού του κόµµατος να παρουσιάσει µέσα στην προεκλογική περίοδο το «πόθεν έσχες» του. Αξίζει να σηµειωθεί πως η συντριπτική πλειονότητα των συνεργατών του ήταν αντίθετη µε αυτή την κίνηση, η οποία εντέλει προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη εµφανίζονται διχασµένοι για το αποτέλεσµα των εκλογών.

Οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το κόµµα θα φτάσει το 17,5%-18%, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι και µε ένα 16% θα πρέπει να είναι ικανοποιηµένοι, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε διπλή διάσπαση και τελικά κατάφερε να βγει αλώβητος.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισηµαίνουν ωστόσο ότι ιδιαίτερη σηµασία έχει και το ποσοστό των άλλων κοµµάτων. Εάν δηλαδή η Ν∆ πιάσει τον στόχο της και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβάσει ιδιαίτερα τα ποσοστά του, τότε τα πράγµατα θα παραµείνουν το ίδιο δύσκολα για το κόµµα.

Αν, από την άλλη, το κυβερνών κόµµα κινηθεί γύρω στο 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%, τότε όλα θα είναι διαφορετικά, καθώς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα εµφανίζεται να ανακάµπτει τη στιγµή που η Ν∆ εισπράττει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. «Σε αυτή την περίπτωση τα πράγµατα θα είναι εντελώς διαφορετικά», υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιµένουν ότι από την επόµενη µέρα θα ξεκινήσουν σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.


Στέφανος Κασσελάκης: Δώστε μισή ώρα από την Κυριακή σας για τις ζωές σας

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυµεί διαρροές προς τα άλλα κόµµατα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, γι’ αυτό άλλωστε από το Σύνταγµα επιτέθηκε µε σφοδρότητα εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «εμένα δεν με κρατάει από πουθενά η κυβέρνηση όπως τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε με μεγάλο σεβασμό στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι από την κεντρική εκδήλωση του κόμματος δεν θα μπορούσε να λείπει η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Με την κίνηση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να συγκρατήσει εκείνα τα στελέχη του κόμματός του τα οποία διαφωνούν μαζί του και είναι έτοιμα να αυτομολήσουν προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.


Χθες πάντως με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη για να του δώσουν μια ευκαιρία. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Τώρα, στην τελική ευθεία, ένα πράγμα ήθελα να σας ρωτήσω. Σας αρέσει η ζωή που ζείτε; Δεν εννοώ τις παρέες σας, τους κολλητούς σας, τους έρωτές σας. Εννοώ τη ζωή που έχει φτιάξει αυτό το κράτος, που έχουν φτιάξει άλλοι για εσάς. Που αξίζετε τις σπουδές, αλλά τις κάνει άλλος που έχει λεφτά. Που αξίζετε τη δουλειά, αλλά την κάνει άλλος που έχει μέσο. Που αξίζετε μια ευκαιρία και η χώρα δεν σας τη δίνει. Αν νιώθετε έτσι, πρέπει να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας. Δώστε μισή ώρα από την Κυριακή σας για τις ζωές σας».