Αυτές τις ημέρες, οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο με τον ζωτικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ, το όργανο που, στην πραγματικότητα, διασφαλίζει τη φωνή των λαών της Ευρώπης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Καλούμαστε να αναδείξουμε το μόνο άμεσα αντιπροσωπευτικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αναμετρηθεί με πρωτόγνωρες προκλήσεις και θα συνδιαμορφώσει τις ζωές και το μέλλον 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, σε ένα περιβάλλον μέγα - και πολυ - κρίσεων. Εξαιτίας αυτών των κρίσεων, σε αυτή τη συγκυρία, το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά πρωτοφανή πολιτική βαρύτητα. Από την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή κρίση, τη μετανάστευση αλλά και την ψηφιακή επανάσταση εντεινόμενη και με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέχρι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάκαμψη.

Στις προκλήσεις αυτές, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου δεν μπορούν να απαντούν με επιστροφή στο παρελθόν του περιχαρακωμένου εθνικού κράτους, με αποενοποίηση και κατακερματισμό, αλλά με φυγή προς τα εμπρός, με περισσότερη ενοποίηση και εμβάθυνση. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η δημοκρατία στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν υπήρξαν ποτέ αυτονόητα, και σαφώς δεν επιβιώνουν δια της αδράνειας, αντιθέτως απαιτούν την ενεργό υπεράσπισή μας, δεδομένης και της ενίσχυσης των ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων σε ορισμένα κράτη- μέλη, αλλά και τη διαφαινόμενη άνοδο ακραίων φωνών στο εσωτερικό της ΕΕ. Στη νέα του θητεία το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ασκήσει πιέσεις τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ενότητα της Ευρώπης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι ευρωεκλογές προσφέρουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ενότητα αποδεικνύοντας πως οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μια έκφραση εμπιστοσύνης στις κοινές μας αξίες και στην επιθυμία μας για μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη και η επιλογή των βουλευτών είναι κρίσιμη για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Αδιαμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία είναι η δημοκρατική παράταξη που εργάζεται διαχρονικά για την ενίσχυση της Ελλάδας σε μια πιο ενωμένη και πιο δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια, με καταλυτική επίδραση σε θεμελιώδεις επιλογές και υπαρξιακές συνθήκες για τη χώρα: από την εμπέδωση της δημοκρατίας μετά την επταετή δικτατορία, την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασφάλιση της δυτικής της προοπτικής και ταυτότητας, στην αποτροπή της κατάρρευσης στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, στην εγγύηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης σήμερα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διακινδυνεύσεων. Με μια σειρά από γενναίες μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την οικονομία και την ανάπτυξη, μείωσαν την ανεργία και βελτίωσαν τις υποδομές, η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι έχει το όραμα και την ικανότητα να συνεχίσει να προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Με επίκεντρο, ακριβώς αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, με τις στέρεες ιδεολογικές της αναφορές και την ετοιμότητά της, από την κορυφή μέχρι τη βάση των στελεχών της, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να διακρίνει και να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του έθνους.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η κορωνίδα της δημοκρατικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πράξη βαθιάς δημοκρατικής ευθύνης που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών της. Για αυτό οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ευκαιρία μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι Έλληνες επιλέγουμε συνειδητά να παραμείνουμε σε έναν σταθερό και ασφαλή ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της κατάφερε να μετατρέψει την, κατά τον Μαρκ Μαζάουερ, «σκοτεινή ήπειρο» σε ένα φωτεινό παράδειγμα, σε έναν φάρο αλληλεγγύης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να «σκοτεινιάσει» ξανά.