Κάλεσμα στους ψηφοφόρους όλων των προοδευτικών κομμάτων της χώρας να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης μία ημέρα πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του κόμματος μιλά ακόμα για το «πόθεν έσχες» του, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αποχή.

*Διαβάστε εδώ: Κασσελάκης για Μητσοτάκη: "Σκεφτείτε αν θα εμπιστευτείτε κάποιον που λέει τόσο εύκολα ψέματα - Ο ελληνικός λαός έχει αξιοπρέπεια"

«Η αποχή είναι εχθρός της δημοκρατίας», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει ότι «όσο απογοητευμένος κι αν είναι κανείς -με το δίκιο του- από το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, αν αφήσει την απογοήτευσή του να τον οδηγήσει στην αποχή, αφήνει κάποιον άλλον να αποφασίσει εκ μέρους του».

Κύριε πρόεδρε, έχετε βάλει ως πήχη για το κόμμα σας το 20%. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι είστε σε αυτό το αποτέλεσμα;
Καλώ τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο να πάει στις κάλπες. Αν δεν πάει, κάποιος άλλος θα αποφασίσει γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Είμαι αισιόδοξος ότι οι θετικές μας προτάσεις για την ακρίβεια, την αγοραστική δύναμη, τους μισθούς και τις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα, τη στεγαστική κρίση και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν ένα πλαίσιο που μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες, για να μας δώσουν μια θετική ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο προοδευτικός κόσμος δεν υποκύψει στις «Σειρήνες» της αποχής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Εάν, παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί τελικά γύρω στο 16%-17%, θα είναι για σας ένα καλό αποτέλεσμα;
Μέχρι πριν από τρεις μήνες, όλοι μάς είχαν για τελειωμένους: η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ και από κοντά αυτοί που διέσπασαν το κόμμα μας και υπεξαίρεσαν έντεκα έδρες στη Βουλή και τρεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Τους διαψεύσαμε όλους. Ξεπεράσαμε την εσωκομματική τοξικότητα, ανασυγκροτηθήκαμε, ανοίξαμε το κόμμα μας, δώσαμε φωνή στα μέλη και τους φίλους μας, αναδείξαμε το ευρωψηφοδέλτιό μας με προκριματικές εκλογές για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συγκροτήσαμε 29 θεματικά think tanks με επιστήμονες, επαγγελματίες, τεχνοκράτες, που, ερχόμενοι από την κοινωνία, θέλησαν να φέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους κοντά μας, για να συγκροτήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Γύρισα όλη την Ελλάδα δίνοντας έμφαση στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες. Έγινα και γίναμε σοφότεροι ακούγοντας και έτσι φτιάξαμε τις δημόσιες προτάσεις μας για μια καλύτερη ζωή τώρα. Θεωρώ, λοιπόν, με βάση αυτή την εμπειρία των τελευταίων μηνών, ότι το αποτέλεσμά μας θα είναι καλό. Θα είναι ένα αποτέλεσμα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Το θέμα δεν είναι να είμαστε δεύτερο κόμμα, αλλά να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ενός κόμματος που ηγείται του αγώνα για την προοδευτική, πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας

Τι σας προβληματίζει περισσότερο; Η ψήφος στην κυβέρνηση ή η αποχή;
Ξεκάθαρα η αποχή. Η Ν.Δ. πρέπει να υποστεί και θα υποστεί εκλογική ζημιά την Κυριακή. Ελπίζω αυτή η ζημιά να είναι μεγάλη, ώστε να κοπεί η αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη. Η αποχή, όμως, είναι εχθρός της δημοκρατίας. Όσο απογοητευμένος κι αν είναι κανείς -με το δίκιο του- από το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, αν αφήσει την απογοήτευσή του να τον οδηγήσει στην αποχή, αφήνει κάποιον άλλον να αποφασίσει εκ μέρους του. Κάποιοι έδωσαν μάχες, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν από τους πολιτικούς προγόνους του κ. Βορίδη, για να έχουμε εμείς σήμερα το δικαίωμα να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας και να την αποτυπώνουμε στις εκλογές με την ψήφο μας. Δεν μπορούμε να απεμπολούμε από μόνοι μας αυτό το ιερό δικαίωμα.

Το όποιο αποτέλεσμα θα είναι προϊόν μόνο της δικής σας παρουσίας ή συνολικά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Το ρωτάω γιατί ακούγονται πολλά περί «λευκής απεργίας» κάποιων συντρόφων σας.
Δίνω και δίνουμε συλλογικά έναν μεγάλο και ευγενή αγώνα για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει και που προσδοκά μεγάλο μέρος του αριστερού και προοδευτικού κόσμου της χώρας. Σε αυτόν τον αγώνα μετράω παρουσίες και όχι απουσίες. Τα στελέχη και τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα δίνουν με αυταπάρνηση αυτόν τον όμορφο αγώνα. Εγώ αυτό κρατάω και ελπίζω να δικαιωθεί αυτός ο συλλογικός μας αγώνας την Κυριακή.

Όλη αυτή η συζήτηση για το «πόθεν έσχες» σας, παραμονές ευρωεκλογών, βοηθάει την εκλογική σας προσπάθεια ή μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ; Μετανιώνετε που δεν δώσατε τα στοιχεία νωρίτερα;
Επέλεξα να δημοσιοποιήσω όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία για το 2023 πριν από τις αυριανές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έπραξε, όπως τον (προ)κάλεσα να κάνει; Τι φοβάται; Τι κρύβει; Κάλεσα επίσης την κυβέρνηση να ανοίξει επιτέλους, τώρα, πριν από την κάλπη, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του «πόθεν έσχες», ώστε να έχει ο κόσμος γνώση πριν ψηφίσει. Μάταια, όμως, αφού το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι δεν δηλώνεται στα 39 ακίνητα του κ. Μητσοτάκη, όπως δεν δηλώνεται και η offshore εταιρεία της συζύγου του, που αποκαλύφθηκε στα Paradise Papers. Είμαι διάφανος. Δεν μπήκα στην πολιτική για να πλουτίσω και κυρίως δεν είμαι γόνος πολιτικού τζακιού, που δούλεψα για μία φορά στη ζωή μου με μέσον τον πατέρα μου και μετά κυβέρνησα τη χώρα λόγω επιθέτου. Η ουσία αυτής της υπόθεσης είναι ότι αυτές τις μέρες ο κόσμος είδε και κατάλαβε. Κατάλαβε ποιος δεν κρύβει τίποτα και ποιος κρύβεται πεισματικά. Και, όπως προέκυψε, υπάρχει ακόμα ένα θεσμικό ζήτημα, το οποίο αφορά την αλλαγή που έγινε στον νόμο, σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να δηλώνει τα χρήματα που διαθέτει, αν αυτά δεν είναι κατατεθειμένα σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο (Ν. 5026/2023) απαλείφθηκε η διάταξη περί υποχρέωσης δήλωσης των μετρητών που διατηρούνται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων. Και το ερώτημα είναι: Γιατί; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; Ποιος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αγορές χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει από πού προέρχονται τα χρήματα γι’ αυτές; Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης, δήλωσε πως δεν γνωρίζει γι’ αυτή την αλλαγή. Πώς γίνεται αυτό;

Επανέρχεστε διαρκώς στο ερώτημα «Ποιος πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ;». Γιατί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμβούλους; Δεν πληρώνει για την καμπάνια του; Κάναμε προεκλογική εκστρατεία με τους ελάχιστους δυνατούς πόρους. Αγωνιζόμαστε με τις δικές μας δυνάμεις και τις συνδρομές των μελών μας, για να περάσουμε το μήνυμά μας σε ένα μιντιακό τοπίο σχεδόν απόλυτα ελεγχόμενο από το Μαξίμου. Στηριχθήκαμε κυρίως στην εθελοντική δουλειά ανθρώπων που γνωρίζουν από επικοινωνία και περιορίσαμε τις δαπάνες μας στο ελάχιστο, ακριβώς επειδή δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και δεν θέλουμε να υπερχρεωθούμε για το μέλλον. Αυτό μας περιόρισε τις δυνατότητες προβολής, αλλά δεν μετανιώνουμε, γιατί μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα κόμμα χωρίς χρέη και άρα χωρίς εξαρτήσεις από τις τράπεζες ή από ολιγάρχες. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, που χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ και ξοδεύει πακτωλό χρημάτων στη διαφημιστική της εκστρατεία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι απροσδιόριστες αμοιβές του κ. Γκρίνμπεργκ. Εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί στις επόμενες εθνικές εκλογές τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εξυγιάνουμε άμεσα το πλαίσιο χρηματοδότησης και ελέγχου των δαπανών των πολιτικών κομμάτων στις προεκλογικές τους εκστρατείες, ώστε να ξέρει ο κάθε πολίτης τι ξοδεύει το κάθε κόμμα και από πού τα βρίσκει. Το σημερινό πλαίσιο είναι ανεπαρκές και οι αδιαφανείς προεκλογικές δαπάνες της Ν.Δ. με απροσδιόριστης προέλευσης πόρους είναι η απτή απόδειξη.

Σε αυτόν τον αγώνα μετράω παρουσίες και όχι απουσίες. Τα στελέχη και τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα δίνουν με αυταπάρνηση αυτόν τον όμορφο αγώνα. Εγώ αυτό κρατάω

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι, εάν κυβερνήσετε εσείς, θα οδηγήσετε τη χώρα στη χρεοκοπία με τα ανύπαρκτα λεφτόδεντρά σας και παραπέμπει στη διάψευση των προσδοκιών το 2015, όταν ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα πείσετε ότι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς;
Θέλει ο κ. Μητσοτάκης, αλήθεια, να συζητήσουμε για το 2015; Τότε που το κόμμα του μας παρέδωσε άδεια δημόσια ταμεία έπειτα από δύο σκληρά μνημόνια, που οδήγησαν στην απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους, τις έντεκα διαφορετικές μειώσεις στις συντάξεις και τη θέσπιση «υποκατώτατου» μισθού για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών; Το 2019 του παραδώσαμε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, εκτός μνημονίων, με 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και 11% αυξημένο τον κατώτατο μισθό. Και τα αναφέρω όλα αυτά για να δούμε ποιος έχει τελικά καλή σχέση με τους αριθμούς και ποιος όχι. Σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώνει πλήρως την κοστολόγηση των προτάσεων νόμου που καταθέσαμε για την καταπολέμηση της ακρίβειας, για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα και τη δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ: 2,7 δισ. δημοσιονομικό κόστος με 3,2 δισ. έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας. Μια πρόταση, δηλαδή, που θα βελτιώσει άμεσα τη ζωή των πολιτών και θα αφήσει 500 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Αν είστε δεύτερο κόμμα, τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα των εκλογών; Θα επιδιώξετε την ανασύνταξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς; Το θέμα δεν είναι να είμαστε δεύτερο κόμμα, αλλά να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ενός κόμματος που ηγείται του αγώνα για την προοδευτική, πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας. Εργαζόμαστε καθημερινά, για να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, προοδευτική, κοινωνική συμμαχία, που θα οδηγήσει στην πολιτική αλλαγή, ώστε να υπάρξει μια διακυβέρνηση για το κοινό καλό. Μια προοδευτική πλειοψηφία με οδηγό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ενώσει την ελληνική κοινωνία και θα επουλώσει τις πληγές της. Σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν με τις γνώσεις, τις προτάσεις και τη δράση τους. Ακόμα κι αν μέχρι σήμερα ανήκουν ή ψηφίζουν άλλα προοδευτικά κόμματα. Όποιος θέλει και μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής λύσης θα βρει τον χώρο του.

Υπάρχει κάτι στην προεκλογική καμπάνια που θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχετε κάνει αλλιώς;
Είναι οι πρώτες μου εκλογές ως προέδρου κόμματος. Σίγουρα λοιπόν έχουμε παραλείψεις στην προεκλογική μας εκστρατεία. Θα τις εκτιμήσουμε μετεκλογικά, ώστε να γίνουν οι μελλοντικές μας εκστρατείες πολύ καλύτερες. Παρ’ όλα αυτά, βλέπω άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που με κατηγόρησαν για «καμπάνια lifestyle», να με αντιγράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Τους καλωσορίζω στους νέους τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες και ειδικά με τους νέους και τις νέες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024