Ενα «άλμα προς την Ευρώπη» με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία καλεί τους πολίτες να κάνουν ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος απαντά σε όλα τα μείζονα ερωτήματα που απασχολούν την επικαιρότητα την παραμονή της κρίσιμης κάλπης των ευρωεκλογών.

Γιατί η Νέα ∆ηµοκρατία έβαλε τον πήχη της επιτυχίας στο 33% και τι θα συµβεί την επόµενη ηµέρα αν δεν πιάσει το ποσοστό αυτό;

Συγκρίνουµε «µήλα µε µήλα» και θέτουµε ως πήχη τα αποτελέσµατα των προηγούµενων ευρωεκλογών, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει η ευρωπαϊκή κάλπη σε σχέση µε την εθνική. Ο πραγµατικός πήχης όµως της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι τα προβλήµατα των πολιτών και τα άλµατα που πρέπει να κάνουµε για να µειώσουµε την απόσταση που µας χωρίζει από την Ευρώπη, φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά σε αυτήν.

Αυτή την εντολή λάβαµε και υπηρετούµε το 2019 και το 2023, αυτό είναι το µήνυµα που επιδιώκουµε να ανανεωθεί και σε αυτή την κάλπη και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουµε να εργαζόµαστε έως το 2027. Εχουµε προσπαθήσει πολύ να ενισχύσουµε τη συµµετοχή των πολιτών στην αυριανή κάλπη εξηγώντας γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν τη ζωή µας θετικά ή αρνητικά, αναλόγως του πόσο ισχυρή είναι η ελληνική φωνή στις Βρυξέλλες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια αποδείξαµε ότι η Ελλάδα µπορεί να γίνει από «µαύρο πρόβατο» ένας ισότιµος και αξιόπιστος εταίρος, που µετατρέπει εθνικές προτεραιότητες και προτάσεις σε ευρωπαϊκές πολιτικές για τα εισοδήµατα, τις επενδύσεις, την άµυνα, τη µετανάστευση, την Υγεία.

Χρειαζόµαστε την ανανέωση αυτής της εµπιστοσύνης, για να µπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόµα πιο ισχυρός να διαπραγµατευθεί για ακόµα περισσότερα φθηνά στεγαστικά δάνεια, για το πρόβληµα της ακριβής στέγης, για αυστηρότερους και ενιαίους κανόνες, για να µην παίζουν µε τις τιµές οι πολυεθνικές, για κοινή ευρωπαϊκή άµυνα, για µια πιο δίκαιη αγροτική πολιτική. Ας σκεφτούµε επίσης πόσο παράδοξο θα ήταν να επιθυµούµε ως κοινωνική πλειοψηφία το άλµα προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα κάποιοι από εµάς να επιλέγουν κόµµατα και πολιτικές που καταστατικά είναι από αντιευρωπαϊστές έως ευρωσκεπτικιστές.

Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβληµα των πολιτών που καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις. Ποια νέα µέτρα ή πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση τους προσεχείς µήνες;

Αναγνωρίσαµε όχι µόνο στα λόγια, αλλά και µε τα µέτρα που πήραµε, ότι η ακρίβεια είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα για τα περισσότερα νοικοκυριά. Είναι µια καθηµερινή µάχη και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν τον χαµηλότερο πληθωρισµό της τριετίας, κάτω και του ευρωπαϊκού µέσου όρου, µε µια αξιοσηµείωτη αποκλιµάκωση των τιµών σε διάφορα προϊόντα. Ούτε µας αρκεί ούτε σταµατάµε την προσπάθεια να ελαφρυνθεί κι άλλο το καλάθι του σουπερµάρκετ.

Μαζί µε την αύξηση των εισοδηµάτων, ως κυβέρνηση αποδείξαµε ότι είµαστε διατεθειµένοι να εφαρµόσουµε -χωρίς παρωπίδες- κάθε λογική και εφικτή λύση για να αντιµετωπίσουµε το σύνθετο πρόβληµα της ακρίβειας. Αυτό πιστοποιεί και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις αθέµιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών στην τιµολόγηση προϊόντων και να µπει ψηλά στην ατζέντα της νέας Επιτροπής.

Μια πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από την Ε.Ε. ως συµβολή στον συνολικό προβληµατισµό για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, στην κατεύθυνση της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για το µέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το µέλλον της ενιαίας αγοράς.

Γι’ αυτό και η ψήφος µας µετράει. Πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης προς εκείνη την πολιτική δύναµη και εκείνον τον πολιτικό αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, µε το Ταµείο Ανάκαµψης, το Covid-pass, το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιµές φυσικού αερίου, ότι είναι ο µόνος πρωθυπουργός που έχει καταφέρει να θέσει φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους και να κάνει τις ελληνικές προτάσεις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η ψήφος µας πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης προς εκείνον τον πολιτικό αρχηγό, τον Κ. Μητσοτάκη, που έχει καταφέρει να κάνει τις ελληνικές προτάσεις ευρωπαϊκές πολιτικές


Ο Ιούνιος ξεκίνησε µε απότοµες αυξήσεις στις τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος. Σας προβληµατίζουν οι ανατιµήσεις αυτές; Υπάρχει περιθώριο κυβερνητικής παρέµβασης;

Η αύξηση των τιµών στο ρεύµα είναι συγκυριακή, έπειτα από µια περίοδο πολύ χαµηλών τιµών, και οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιµών φυσικού αερίου και στη µικρότερη συµµετοχή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό µείγµα που χρησιµοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον Μάιο.

Μάλιστα, η ∆ΕΗ σε σχέση µε τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας απορρόφησε ένα πολύ µεγάλο µέρος αυτής της αύξησης, προσφέροντας τιµές που δεν έχουν καµία σχέση µε τις αυξήσεις που ακούγονται.

Η αγορά λειτουργεί πλέον µε διαφάνεια και οι καταναλωτές µπορούν να πιέζουν για περισσότερο ανταγωνισµό, επιλέγοντας τον φθηνότερο πάροχο. Αυτό εξυπηρετεί η αλλαγή των χρωµατιστών τιµολογίων και βεβαίως να θυµίσω ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σταθερά τιµολόγια, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή τιµή για ένα έτος. Αυτό µπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να αντιµετωπίσουν τις διακυµάνσεις των τιµών της ενέργειας µε µεγαλύτερη ασφάλεια.

Πού θα στοχεύουν οι παρεµβάσεις για το ∆ηµογραφικό που ετοιµάζει η κυβέρνηση; Υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος για κίνητρα και παροχές;

Το ∆ηµογραφικό εξελίσσεται σε µείζον εθνικό ζήτηµα, ένα πρόβληµα δοµικό, όχι µόνο ελληνικό, αλλά συνολικά ευρωπαϊκό και πρόβληµα των δυτικών προηγµένων χωρών. Τι έχουµε κάνει µέχρι τώρα για τη στήριξη της οικογένειας και της εργαζόµενης µητέρας;

Θυµίζω ότι το επίδοµα γέννας πλέον ανέρχεται στα 2.400 ευρώ και αυξάνεται κλιµακούµενα ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών. Αυξήσαµε το αφορολόγητο για τα παιδιά. ∆ώσαµε αυξήσεις στους µισθούς και στα επιδόµατα τέκνων των δηµοσίων υπαλλήλων. Επεκτείναµε το ολοήµερο σχολείο έως τις 17.00, πολλαπλασιάσαµε τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς, έχουµε προγράµµατα όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», επιδοτούνται βρεφονηπιακοί σταθµοί στις επιχειρήσεις.

Πολύ σύντοµα, αµέσως µετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για το ∆ηµογραφικό, που αποτυπώνει τη στρατηγική µας για να αντιµετωπιστεί αυτή η µεγάλη εθνική απειλή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τελικά το «πόθεν έσχες» του. Γιατί συνεχίζετε να έχετε ενστάσεις;

Ο κύριος Κασσελάκης παρουσίασε ένα Α4 µε κάποια εισοδήµατα, που δηµιουργούν περισσότερα ερωτήµατα παρά δίνουν απαντήσεις, χωρίς καµία τεκµηρίωση ή βεβαίωση για όσα λέει. Επεσε στον λάκκο που ο ίδιος ήθελε να ανοίξει, µιλώντας δήθεν περί διαφάνειας, την οποία δεν µπορεί να υπηρετήσει µε το προσωπικό του παράδειγµα. ∆είχνει πρωτοφανή άγνοια και έλλειψη σεβασµού στο νοµοθετικό πλαίσιο της χώρας, ενώ την ίδια στιγµή κουνάει σαν κήνσορας το δάχτυλο ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήµατος. Είναι ζήτηµα ηθικής και πολιτικής τάξης να είχε πράξει τα αυτονόητα, αλλά, για λόγους που αγνοούµε και µόνο εκείνος ξέρει, δεν το έκανε. Οι πολίτες έχουν και µυαλό και κρίση.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά