Στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης των παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων στράφηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, με φόντο την αυριανή κάλπη.

Εξάλλου, μέχρι και χθες το βράδυ το σύνολο των μετρήσεων καταδείκνυε ότι ένα άκρως υπολογίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη λεγόμενη ραχοκοκκαλιά της κυβερνώσας παράταξης, όχι μόνο παρουσίαζε σαφείς τάσεις αποχής από τις ευρωεκλογές, αλλά ήταν εκείνο που στις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος φαινόταν να «φλερτάρει» με την ιδέα χαλαρής αντιμετώπισης της αναμέτρησης και ως εκ τούτου εκπομπής μηνύματος δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά πολιτικών μέσω της προτίμησης σε κάποιον από τους σχηματισμούς στα δεξιά της Ν.Δ.

Κι αν η κατάσταση ήταν εμφανώς βελτιωμένη στο φίνις της προεκλογικής εκστρατείας σε περιοχές που αποτελούσαν μεγάλα στοιχήματα για την ηγεσία της κυβέρνησης, όπως η Μακεδονία και η Θράκη, εξακολουθούσε να υπάρχει ζήτημα σε νομούς όπως η Μεσσηνία, εκλογική έδρα του Αντώνη Σαμαρά, η στάση του οποίου αποτελεί θέμα συζήτησης όλον αυτό τον καιρό, αλλά και η Αρκαδία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα κλιμακώθηκε η στρατηγική της Ν.Δ. στις περιοχές αυτές, με τον εποπτεύοντα την εκεί προεκλογική δραστηριότητα, Μάκη Βορίδη, να πραγματοποιεί διαδοχικές επισκέψεις και επαφές.

Ενδεικτικό άλλωστε της επιμονής του πρωθυπουργού στη δεξιά ατζέντα ήταν και το γεγονός της παραχώρησης συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση, με αφορμή το ταξίδι του στη Γαλλία (για τους εορτασμούς για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία), στα ναυπηγεία της Naval Group, στην πόλη Λοριάν, όπου και κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, που, ως γνωστόν, έχει παραγγείλει η Αθήνα για την ενίσχυση της δύναμής της στη θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να καταδείξει εκ νέου πως το κυβερνών κόμμα είναι εκείνο που προασπίζεται στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς τις ανέξοδες, ξεπερασμένες γραφικότητες που, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, επιστρατεύουν τα μικρότερα κόμματα που ρέπουν προς την Ακροδεξιά.

Στο θυμικό της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ., αλλά και προς την αντίληψη του κεντρώου χώρου απευθυνόταν και η τακτική της ανάδειξης των «σκοτεινών» σημείων και της γενικότερης επιπολαιότητας που έκρυβε η διαχείριση από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη και της Κουµουνδούρου της υπόθεσης του «πόθεν έσχες» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η οποία, σύµφωνα µε κυβερνητικούς κύκλους, τον εξέθεσε ακόµα περισσότερο.

Το δεύτερο µέτωπο στο οποίο έδωσε έµφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του στο παρά πέντε της κάλπης ήταν η ηλικιακή οµάδα µεταξύ 40 και 50, στην οποία η Ν.∆. είχε επικρατήσει εµφατικά στις περσινές εθνικές εκλογές και ένα µεγάλο κοµµάτι της οποίας επίσης παρουσίαζε, βάσει δηµοσκοπήσεων, έντονη διάθεση αποχής. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εξαγγελία για τη διεύρυνση των προγραµµάτων σχετικά µε τη διευκόλυνση της στέγασης ζευγαριών που ανήκουν σε αυτή την κοινωνική οµάδα, παράµετρος που, όπως διεµήνυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έρθει ως απόλυτη προτεραιότητα το διάστηµα που θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές.

Μέσω της συγκεκριµένης επιλογής, επεδίωξε ουσιαστικά να καταδείξει όχι µόνο στο εν λόγω κοινό, αλλά και γενικότερα, πως η κυβέρνησή του συνιστά µονόδροµο, όχι µόνο πολιτικά, αλλά και πρακτικά, σε ό,τι έχει να κάνει µε την εξεύρεση λύσεων στο µέτωπο της καθηµερινότητας στην παρούσα κρίσιµη και τόσο δύσκολη από όλες τις απόψεις συγκυρία.

«Την ώρα που ο Κασσελάκης έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε ευχολόγια και µεγάλες υποσχέσεις που παραπέµπουν σε επιστηµονική φαντασία, ο Κυριάκος παρουσιάζει πρόγραµµα και χρονοδιάγραµµα υλοποίησης», σηµείωναν όλες αυτές τις µέρες κορυφαία κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη. «Γι’ αυτό, παρά το γενικότερο περιβάλλον και κάποιες επιµέρους πρωτοβουλίες που έπρεπε να ληφθούν, όπως εκείνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, είναι απαραίτητη η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας για την οποία µιλά ο Μητσοτάκης, προκειµένου να µη διαταραχθούν η οµαλότητα και η αναπτυξιακή προοπτική», προσέθεταν.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 8/6