Ένα δυνατό παιχνίδι τακτικής, µε 27 παίκτες και «έπαθλο» την προεδρία της Κοµισιόν, αλλά και τα άλλα κρίσιµα πόστα των Βρυξελλών, θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα το πρωί, µόλις κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αποτέλεσµα σαφώς θα παίξει µεγάλο ρόλο, καθώς σήµερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (176 έδρες), οι Σοσιαλδηµοκράτες (139 έδρες) και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe (102 έδρες) έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, µε 417 εκπροσώπους στο σώµα των 705 ευρωβουλευτών.

Στο καινούργιο σώµα, που πλέον θα αριθµεί 720 ευρωβουλευτές, απαιτούνται 361 για την εκλογή προέδρου. Τόσο όµως η αποστασιοποίηση του Renew από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και η άνοδος της εναλλακτικής ∆εξιάς και της Ακροδεξιάς µπορεί να αλλάξουν ριζικά τα δεδοµένα του πολιτικού παιχνιδιού την επόµενη ηµέρα.


Κομισιόν: Τα επόμενα βήματα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ρόλος των Τουσκ και Μητσοτάκη

Στην Αθήνα, βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επιβεβαιώσει την ισχύ της Νέας ∆ηµοκρατίας ως ενός από τα µεγαλύτερα κόµµατα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και να υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας της Φον ντερ Λάιεν, διεκδικώντας για την Ελλάδα ένα από τα χαρτοφυλάκια µε τη µεγαλύτερη επιρροή στην επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι σχετικές ζυµώσεις και διαβουλεύσεις θα γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόµενη ∆ευτέρα, 17 Ιουνίου, και κυρίως στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τη νέα του πλέον σύνθεση, αναµένεται να συνεδριάσει στις 18 Ιουλίου και να ψηφίσει για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024-2029.

Ο κ. Μητσοτάκης µαζί µε τον Ντόναλντ Τουσκ θα είναι οι επικεφαλής διαπραγµατευτές του ΕΛΚ, αναζητώντας µε τους άλλους ηγέτες τον κοινό τόπο που θα οδηγήσει σε µια δεύτερη θητεία τη Γερµανίδα πρόεδρο της Κοµισιόν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία για κάποιες συζητήσεις µε Ευρωπαίους οµολόγους του στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου στην Ιορδανία για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας (την προσεχή Τετάρτη) και του διεθνούς συνεδρίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία (το προσεχές Σάββατο).


Επιχείρηση «γοητείας» της Τζόρτζια Μελόνι

Τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν πολύ καλά τις ισορροπίες και τις δυναµικές που αναπτύσσονται µεταξύ των 27 ηγετών –που προτείνουν τον επόµενο πρόεδρο της Κοµισιόν– και µεταξύ των ευρωπαϊκών κοµµάτων – που εγκρίνουν ή απορρίπτουν στο Ευρωκοινοβούλιο την επιλογή αυτή.

Για αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει µια επιχείρηση «γοητείας» της Τζόρτζια Μελόνι. Πέρα από πρωθυπουργός της Ιταλίας, είναι και η κυρίαρχη φυσιογνωµία στο ευρωσκεπτικιστικό και συντηρητικό κόµµα ECR, που έχει σήµερα 69 έδρες και προβλέπεται να τις αυξήσει στις 75. Μια τέτοια συµφωνία µπορεί να αποµάκρυνε το Renew και τον ουσιαστικό ηγέτη του, Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος ωστόσο φέρεται παρασκηνιακά ήδη να κινείται υπέρ του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Κοµισιόν.

Ο Μακρόν µπορεί να έχει έναν απρόσµενο σύµµαχο στο πρόσωπο του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Βέλγος πολιτικός είναι άγνωστο αν ενδιαφέρεται ο ίδιος για κάποια άλλη θέση, είναι γνωστό όµως ότι δεν έχει καθόλου καλή προσωπική σχέση µε τη Φον ντερ Λάιεν. «Τους τρελαίνει όλους, επειδή το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη Φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωµατούχος της Ε.Ε., µιλώντας στο Politico.

Από την πλευρά των Σοσιαλδηµοκρατών, µπορεί να έχουν επισήµως ως υποψήφιο για την προεδρία της Κοµισιόν τον επίτροπο από το Λουξεµβούργο Νίκολας Σµιτ, θεωρείται όµως σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, µε αντάλλαγµα τη θέση του προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, που θα πάει είτε στη ∆ανέζα πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν είτε στον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.


«Αν όχι η Ούρσουλα, τότε ποιος;»

Ενα ερώτηµα που πλανάται στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το τελευταίο διάστηµα είναι: «Αν όχι η Ούρσουλα, τότε ποιος;». Ποιος θα µπορέσει δηλαδή να συγκεντρώσει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκλεγεί πρόεδρος, αν η Φον ντερ Λάιεν αποτύχει;

Παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, τα ονόµατα που έχουν ακουστεί είναι αρκετά: πέραν του Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, ο πρόεδρος της Ρουµανίας, Κλάους Γιοχάνις, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, σε κάθε περίπτωση, θα κρίνει πολλά.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»