Σήµερα καλούµαστε να αναδείξουµε το µόνο άµεσα αντιπροσωπευτικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αναµετρηθεί µε πρωτόγνωρες προκλήσεις και θα συνδιαµορφώσει τις ζωές και το µέλλον 450 εκατοµµυρίων Ευρωπαίων πολιτών, σε ένα περιβάλλον µεγα- και πολυ-κρίσεων. Εξαιτίας αυτών των κρίσεων, το διακύβευµα των ευρωεκλογών αποκτά ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα. Από την πράσινη µετάβαση, την ενεργειακή κρίση, τη µετανάστευση, αλλά και την ψηφιακή επανάσταση, εντεινόµενη και µε την έλευση της Τεχνητής Νοηµοσύνης, µέχρι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονοµική ανάκαµψη.

Στις προκλήσεις αυτές, οι δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου δεν µπορούν να απαντούν µε επιστροφή στο παρελθόν του περιχαρακωµένου εθνικού κράτους, µε αποενοποίηση και κατακερµατισµό, αλλά µε φυγή προς τα εµπρός, µε περισσότερη ενοποίηση και εµβάθυνση. Το ευρωπαϊκό κεκτηµένο και η δηµοκρατία στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν υπήρξαν ποτέ αυτονόητα και σαφώς δεν επιβιώνουν διά της αδρανείας, αντιθέτως απαιτούν την ενεργό υπεράσπισή µας, δεδοµένης και της ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών δυνάµεων σε ορισµένα κράτη-µέλη, αλλά και τη διαφαινόµενη άνοδο ακραίων φωνών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Στη νέα του θητεία το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ασκήσει πιέσεις τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συµβούλιο για τη µείωση του δηµοκρατικού ελλείµµατος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χτίστηκε πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας µεταξύ των κρατών-µελών. Σε έναν κόσµο που αλλάζει ραγδαία, η ενότητα της Ευρώπης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι ευρωεκλογές προσφέρουν την ευκαιρία να ενισχύσουµε την ενότητα, αποδεικνύοντας πως οι λαοί της Ευρώπης µπορούµε να συνεργαστούµε για ένα καλύτερο µέλλον. Η συµµετοχή στις ευρωεκλογές είναι µια έκφραση εµπιστοσύνης στις κοινές µας αξίες και στην επιθυµία µας για µια ισχυρότερη και πιο ενωµένη Ευρώπη και η επιλογή των βουλευτών είναι κρίσιµη για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση τα επόµενα χρόνια.

Αδιαµφισβήτητα η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η δηµοκρατική παράταξη που εργάζεται διαχρονικά για την ενίσχυση της Ελλάδας σε µια πιο ενωµένη και πιο δηµοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια. Με µια σειρά από γενναίες µεταρρυθµίσεις που ενίσχυσαν την οικονοµία και την ανάπτυξη, µείωσαν την ανεργία και βελτίωσαν τις υποδοµές, η Νέα ∆ηµοκρατία έχει δείξει ότι έχει το όραµα και την ικανότητα να συνεχίσει να προωθεί τα ελληνικά συµφέροντα στην Ευρώπη. Με επίκεντρο ακριβώς αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, µε τις στέρεες ιδεολογικές της αναφορές και την ετοιµότητά της, από την κορυφή µέχρι τη βάση των στελεχών της, έχει αποδειχθεί ότι µπορεί να διακρίνει και να υπηρετεί το συµφέρον του λαού και του έθνους.

Οφείλουµε να αντιληφθούµε ότι οι ευρωεκλογές είναι η κορωνίδα της δηµοκρατικής συµµετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επηρεάζει άµεσα την καθηµερινότητα των πολιτών της. Γι’ αυτό οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ευκαιρία µας να στείλουµε ένα σαφές µήνυµα ότι οι Ελληνες επιλέγουµε συνειδητά να παραµείνουµε σε έναν σταθερό και ασφαλή ευρωπαϊκό δρόµο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της κατάφερε να µετατρέψει την, κατά τον Μαζάουερ, «σκοτεινή ήπειρο» σε ένα φωτεινό παράδειγµα, σε έναν φάρο αλληλεγγύης, δηµοκρατίας και δικαιοσύνης. ∆εν πρέπει να επιτρέψουµε να «σκοτεινιάσει» ξανά.

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Επικρατείας Ν.∆.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή