Σε διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών της χώρας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ να έχουν ορίζοντα δωδεκαετίας.

Ηδη οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην άμυνα την τελευταία πενταετία έχουν αναβαθμίσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, καθώς η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης είχε μείνει πίσω εξοπλιστικά.

Σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία βρίσκεται η φρεγάτα Belharra «Κίμων», την οποία επισκέφθηκε λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και αναμένεται να έχει παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Αμέσως θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων», οι οποίες θα παραδοθούν στα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026, αντίστοιχα.

Φρεγάτες Belharra: Μια σημαντική επένδυση στην αμυντική ισχύ της Ελλάδας

Οι φρεγάτες Belharra αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επένδυση στην αμυντική ισχύ της Ελλάδας και εξασφαλίζουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης ναυτικής μάχης. Με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, οι φρεγάτες Belharraανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και προσθέτουν σημαντική ισχύ στον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αποτελούν πλοία πολλαπλών ρόλων και δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, διευρύνοντας την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Οι νέες φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με το κορυφαίο ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) Sea Fire, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει βγάλει από την ατζέντα των συζητήσεων την ενεργοποίηση της οψιόν για μία επιπλέον (3+1) φρεγάτα της Naval Group, παρά το γεγονός πως, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λοριάν της Γαλλίας, «προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρεις ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού». Την ίδια ώρα εξετάζεται και η πιθανότητα απόκτησης έξι επιπλέον Rafale - πέραν των 24 για τα οποία έχει υπογράψει και που αναμένεται να έχουν παραδοθεί όλα έως τις αρχές του 2025.


Σε καλό επίπεδο οι γαλλοελληνικές σχέσεις

Η διπλή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία για να επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Λοριάν αλλά και η συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο στο πλαίσιο των εορτασμών της 80ής επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, καθώς και το γεγονός πως ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόκειται να ταξιδέψει εκ νέου στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο και τον οικοδεσπότη Εμανουέλ Μακρόν, αποδεικνύουν ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης.

Σε αυτό το κλίμα συμβάλλει και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δώσει το «πράσινο φως» για περαιτέρω απόκτηση εξοπλιστικών από τη Γαλλία. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι διαλύονται τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως τουλάχιστον καταγράφηκε από το γεγονός ότι ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν ούτε ο υπουργός του των Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, παραβρέθηκαν τον Απρίλιο, όπως φημολογείτο αρχικά, στην Αρχαία Ολυμπία για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, που ταξίδεψε στη συνέχεια για τη Μασσαλία.

Τα σύννεφα αυτά είχαν αρχίσει να διαφαίνονται όταν η Ελλάδα εξέταζε πέρυσι το ενδεχόμενο συμπαραγωγής νέων φρεγατών και της συμφωνίας για πολεμικά αεροσκάφη F-35 με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο Δεκέμβριο τα δημοσιονομικά περιθώρια της επόμενης δεκαετίας και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάστηκαν σε νέα βάση και αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η προμήθεια των κορβετών ούτε να ενεργοποιηθεί η οψιόν για τέταρτη φρεγάτα. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι εξοπλισμοί που δημιούργησαν δυσάρεστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας, που παραδοσιακά κινούνταν σε άριστο επίπεδο.

Υπήρξε επιπλέον η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη (αλλά και της μεγάλης πλειονότητας βέβαια των ευρωπαϊκών χωρών), που εκφράστηκε δημόσια από τον Ελληνα πρωθυπουργό, για την προοπτική αποστολής δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές οι δύο ηγέτες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Renew Europe) με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα.

Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ενώ ο κ. Μακρόν θα προτιμούσε κάποιον άλλον ηγέτη στο τιμόνι της Κομισιόν, όπως π.χ. τον Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν και η Ελλάς - Γαλλία παραμένουν μια ενισχυμένη συμμαχία.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»