Την πρώτη ενημέρωση για τις ευρωεκλογές έκανε λίγο πριν από τις 8 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Αφού ανέφερε ότι οι εκλογές διεξάγονται xωρίς προβλήματα και αφού ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι συνολικά 18.380 τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες.


Ευρωεκλογές 2024: 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο - Μεγάλη η συμμετοχή από το εξωτερικό 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, δήλωσε ότι 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε: «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 7 το πρωί σε όλη την επικράτεια και εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί να έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής και των Δήμων. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα συνολικά σε όλη την Ελλάδα».

Μάλιστα, τόνισε τη σημασία του «Μάθε πού ψηφίζεις» για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.

Ακόμα, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής Ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης, εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου. «Συνολικά ψήφισαν έφτασαν 178.588 φάκελοι, από τους οποίους 136 451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εξωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το απόγευμα χθες (08/06), μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα στις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν». Επίσης, ο Χρήστος Κατσιγιάννης συμπλήρωσε το εξής: «Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Αναφορικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, επίσης, τόνισε: «Γύρω στις 13:45 το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει μια πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής με βάση όσα στοιχεία έχουν μεταδώσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το ίδιο θα συμβεί στις 14:45 και στις 17:45. Στις 19:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία και αμέσως μετά περιμένουμε την επίσημη ροή των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, γύρω στις 21:00 η ώρα η εκτίμηση θα δώσει την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον αριθμό εδρών ανά κόμμα».