Πάνω από 360 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 27 κράτη μέλη με θητεία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται πως η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών 2024 έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη, στην Ολλανδία, συνεχίστηκε την Παρασκευή στην Ιρλανδία και την Τσεχία και το Σάββατο, στη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Ευρωεκλογές 2024: ''Πονοκέφαλος'' για τις Βρυξέλλες η άνοδος της Ακροδεξιάς

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλος» για τις Βρυξέλλες είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Μαρί Λεπέν να διεκδικεί, μέσω του εκλεκτού της για την ευρωβουλή Ζορντάν Μπαρντελά, ίσως και τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της.

Η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ψήφισε στο προπύργιό της το Ενίν- Μπομόντ στη βόρεια Γαλλία και δεν έκανε πολιτική δήλωση.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ψήφισε το Σάββατο και παρουσιάζει τον εαυτό της σαν τη γέφυρα μεταξύ της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.

Ακόμη, ο επικεφαλής της βελγικής ακροδεξιάς, Τομ Βαν Γκρίκεν, μόλις ψήφισε προχώρησε σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και αποσχιστικές.

Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση ΒΒC για τις ευρωεκλογές: Η Δεξιά θα μπορούσε να αποκομίσει οφέλη στην Ευρώπη χάρη στους νέους

«Το Βέλγιο είναι το παρελθόν, η Φλάνδρα είναι το μέλλον. Οι Φλαμανδοί χρειάζονται νέα φλαμανδική και δεξιά κυβέρνηση» δήλωσε.

Μεγάλο ερωτηματικό και ενδεχομένως και «αγκάθι» λόγω της στενής σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Πλειοψηφία για τις δυνάμεις της ειρήνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ισχυρός αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πρωθυπουργοί των οποίων τώρα τάσσονται περισσότερο υπέρ της διεύρυνσης του πολέμου. Μετά θα περιμένουμε καλά αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο που πυροβολήθηκε από ακτιβιστή πριν από λίγες ημέρες, ψήφισε μέσα από το νοσοκομείο. Καταδικάζοντας τις πρακτικές της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε πως ως πρωθυπουργός δεν θα σύρει τη χώρα του σε πολεμικές περιπέτειες.

«Η συγκατάθεση των χωρών της Δύσης προς την Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος είναι μια απόδειξη ότι οι μεγάλες δυτικές δημοκρατίες δεν θέλουν ειρήνη αλλά κλιμάκωση της έντασης με την Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σίγουρα θα συμβεί» είπε.

Πάντως, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά παρουσιάζεται πιο δυνατή από ποτέ και το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1veyignxrsx)

Ομαλά κυλά η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη κυλά ομαλά, ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες σπεύδουν να ψηφίσουν με τον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρώτο κόμμα θα είναι το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και αν συνεργαστεί με σοσιαλιστές, τότε σχηματίζεται μία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.