Προβληματισμένοι από την αυξημένη αποχή είναι στο κυβερνητικό επιτελείο εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων σε λίγες ώρες. Όπως σχολιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο του exit poll πρόκειται για μία σημαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Στελέχη της Πειραιώς σχολιάζουν πως μπορεί να μην φαίνεται μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία να πιάνει τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019) όμως οι πολίτες έδειξαν πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις από την κυβέρνηση για να τρέξει πιο γρήγορα και να διορθώσει λάθη και αστοχίες. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη στις πρώτες συζητήσεις λίγο μετά το exit poll συνυπολογίζουν το γεγονός πως σε ολόκληρη την Ευρώπη τα κυβερνώντα κόμματα τα κόμματα καταρρέουν με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κοινή συνισταμένη σε αυτό είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Όμως παρά το γεγονός πως φαίνεται προς ώρας να μην πιάνει τον στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρά την 5η συνεχόμενη νίκη για τη ΝΔ σε εθνική κάλπη από το 2019 μέχρι σήμερα.

Οι Ευρωεκλογές δεν μπορεί να συγκριθούν με τις εθνικές κάλπες

Με βάση το exit poll στο ψηλότερο η Νέα Δημοκρατία απέχει πολύ από το 41% ενώ αν επιβεβαιωθεί το χαμηλό ποσοστό του 28% απέχει πολύ μακριά από το ψυχολογικό όριο του 33% του πήχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, από την κυβέρνηση σχολιάζουν πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση εθνικών εκλογών με ευρωεκλογές καθώς στις εθνικές οι πολίτες επιλέγουν Κυβέρνηση.

Σχετικά με τη αποχή από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν προβληματισμένοι αλλά κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά στις ευρωεκλογές. Αυτές οι κάλπες μάλιστα ήταν οι πρώτες μετά το 2009 που δεν συνέπεσαν ταυτόχρονα με αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πηγές ΝΔ: Οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά έχουν αυστηρές απαιτήσεις | 9/6/2024 | ΕΡΤ

Πάντως σχολιάζουν πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ μόνη της ψήφισε την επιστολική ψήφο που αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο κατά της αποχής. 

Σχολιάζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Ο κ. Κασσελάκης είπε κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου τα πάντα και τα αντίθετά τους. Μίλησε για 20%, για ανατροπή συσχετισμών, για οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Εμείς είμαστε πρώτοι με μεγάλη διάφορα και ταπεινοί. Αν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν, δικαίωμά τους».