Πρώτο και με μεγάλη διαφορά δείχνει να είναι το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας σε δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης και συγκεκριμένα σε Ξάνθη και Ροδόπη, δύο περιοχές που έχουν μουσουλμανική μειονότητα σε αντίθεση με τον Έβρο, όπου δεν είναι εγκατεστημένοι μουσουλμάνοι.

Είναι ενδεικτικό ότι στον χάρτη με τις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης που είναι όλοι χρωματισμένοι με το μπλε της Νέας Δημοκρατίας, οι δύο παραπάνω περιφέρειες ξεχωρίζουν με καφέ λόγω της πρωτιάς του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Συγκεκριμένα στην Ξάνθη σε ενσωμάτωση 78,36% το μειονοτικό κόμμα συγκεντρώνει 29,2% έναντι 19,27% της ΝΔ ενώ στη Ροδόπη με το 56% ενσωματωμένο το μειονοτικό κόμμα συγκεντρώνει 42,42% έναντι 17,24% της ΝΔ. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014.

kief


Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό από τη στιγμή που στην ατζέντα του εν λόγω κόμματος βρίσκεται η «τουρκική ταυτότητα» της μουσουλμανικής μειονότητας ενώ κατά καιρούς, το τουρκικό προξενείο φέρεται να υποστηρίζει το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Πριν τη διενέργεια των Ευρωεκλογών, υπήρξαν αναφορές και από τουρκικά ΜΜΕ για το ΚΙΕΦ. Το TRT έγραφε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας τρόπος για τους Τούρκους στη Θράκη να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άρνηση του Ελληνικού Κράτους να τους αναγνωρίσει συλλογικά ως Τούρκους […] Τα θέματα που έφεραν (σ.σ. τα στελέχη του ΚΙΕΦ) στην πολιτική ατζέντα είναι η απαλλοτρίωση γης των Τούρκων, η στέρηση των δικαιωμάτων του πολίτη και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ταυτότητα και τα θρησκευτικά δικαιώματα. Κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές, εκτός από το αίτημά τους για δικαιώματα, έριξαν φως και στα προβλήματα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Περίπου 150.000 Τούρκοι, την εθνική ταυτότητα των οποίων η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια, ζουν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η Αθήνα αντί να τους αποκαλεί Τούρκους, προτίμησε να τους αποκαλεί “μουσουλμανική μειονότητα”, βασιζόμενη στη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία», υπογράμμιζε, μιλώντας στο TRT World, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασαφόγλου.

Δηλώσεις της Ασαφόγλου φιλοξενούσ και το πρακτορείο Anadolu, υπογραμμίζοντας άλλες πτυχές της πολιτικής δράσης του μειονοτικού ΚΙΕΦ, το ευρωψηφοδέλτιο του οποίου αποτελείται κυρίως από «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, ενώ σε αυτό συμμετέχει και μια γυναίκα από την Eδεσσα που υποστηρίζει ότι ανήκει στη «μακεδονική μειονότητα», η Ευγενία Νατσουλίδου.