Όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της, σημειώνοντας ποσοστά ρεκόρ σε μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές από κάθε κόμμα - Τα πρώτα αποτελέσματα


Γερμανία

Αν και η κεντροδεξιά συμμαχία έχει πάρει αποφασιστικό προβάδισμα στη Γερμανία, η ακροδεξιά Alternative für Deutschland έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, ενώ οι κυβερνώντες Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Γερμανία, τα exit poll έδειξαν τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση, επί του παρόντος στην αντιπολίτευση, με 29,5% των ψήφων, ενώ το AfD είχε εκτιναχθεί στο 16,5% από 11% το 2019. Η επιτυχία του AfD έρχεται παρά μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου του κύριου υποψηφίου του λέγοντας ότι τα SS, η κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί, «δεν ήταν όλοι εγκληματίες» .

Τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του Όλαφ Σολτς τα πήγαν άσχημα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να διολισθαίνουν στο 14%, χειρότερο από το πιο αδύναμο αποτέλεσμά τους ποτέ το 2019, σύμφωνα με το exit poll. Οι Πράσινοι, που ήρθαν δεύτεροι το 2019 με 20,5%, έχουν πέσει στην τέταρτη θέση με 12%-12,5%.


Αυστρία

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία βρέθηκε στην κορυφή ενός exit poll, και στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders ήταν σχεδόν δεύτερο μετά από μια συμμαχία Αριστεράς-Πράσινων

Στην Αυστρία , το κόμμα Ελευθερία βρέθηκε στην κορυφή της δημοσκόπησης με προβλεπόμενο 27%, μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, με 23,5% και 23% αντίστοιχα.


Ολλανδία

Το κόμμα Ελευθερία του Wilders φαινόταν έτοιμο να κερδίσει έδρες στην Ολλανδία, με 17,7% των ψήφων, αλλά ήρθε δεύτερο μετά τη συμμαχία Αριστεράς-Πράσινων με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η οποία έχει 21,6%.

Τα φιλοευρωπαϊκά κυρίαρχα κόμματα της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου αναμένουν να δουν τις πλειοψηφίες τους να περιορίζονται, με αναμενόμενα κέρδη για τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα.


Γαλλία

Η πρώτη εκτίμηση στη Γαλλία για τη «μάχη» των ευρωεκλογών βλέπει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν στο 33,3%, το κεντρώο στρατόπεδο «Αναγέννηση» του Μακρόν στο 15,1% και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο στο 13,9%.