«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες».

Η φράση αυτή από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, δείχνει να προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος για την κυβέρνηση, με αφετηρία έναν δομικό ανασχηματισμό.

Διαβάστε ακόμα: Οι δύο εισηγήσεις για τον χρόνο του ανασχηµατισµού, το "όχι" Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή προοπτική Γεραπετρίτη και η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1vqazfpp09l)

Οι αποκαλύψεις του Πολιτικού Καφέ για πιεστικές (σχεδόν) εισηγήσεις για δομικό ανασχηματισμό

Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, πριν από τις ευρωπαϊκές κάλπες, είχε γίνει γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης μελετά εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγραψε ο Γιάννης Κουρτάκης στον Πολιτικό Καφέ των «Παραπολιτικών» το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με αυτά, ο πρωθυπουργός δέχεται πιεστικές (σχεδόν) εισηγήσεις προκειµένου να προχωρήσει σε δοµικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα. Επ’ αυτού, υπήρχαν δύο σχολές σκέψης.

Η πρώτη προέτρεπε τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που το ποσοστό της Ν.Δ. ήταν κάτω του 33% να προχωρήσει αµέσως µετά τις ευρωεκλογές σε ανασχηµατισµό, δείχνοντας ότι έλαβε το µήνυµα της κάλπης και άµεσα να δρομολογήσει αλλαγές στη δοµή της κυβέρνησης.

Και η δεύτερη σχολή θεωρούσε ότι από τη στιγµή που είχε θέσει τον πήχη στο 33%, εφόσον οι πολίτες τού δώσουν ένα ποσοστό κοντά σε αυτό, θα ήταν λάθος την εποµένη να ακυρώσει την εντολή επιδοκιµασίας προχωρώντας σε ανασχηµατισµό.


Από τη στιγμή που υπερίσχυσε το πρώτο σενάριο, οι πληροφορίες για ανασχηματισμό εντάχθηκαν από χθες αργά το βράδυ, καθώς τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν δεν ευνοούνται απο τυχόν καθυστερήσεις.

Το μήνυμα στη Ν.Δ. "σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο"

Το δεδομένο είναι πως η Νέα Δημοκρατία απώλεσε σχεδόν 1.000.000 ψηφοφόρων από τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, μη καταφέρνοντας να προσεγγίσει τον εκλογικό πήχη του 33% που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, έχοντας καταγράψει ιστορικά τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα σε ευρωεκλογές.

Ως προς το χθεσινό αποτέλεσμα στο Μαξίμου «διαβάζουν» το ποσοστό της Ν.Δ. ως μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο».

Προ των πυλών ο δομικός ανασχηματισμός

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και θεωρείται θέμα ημερών ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε αλλαγή της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, μάλιστα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τον πρώτο δομικό ανασχηματισμό από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν είναι υπέρμαχος των μεγάλων αλλαγών και στο παρελθόν έχει προβεί μόνον σε διορθωτικές κινήσεις του υπουργικού σχήματος.

Σημειώνεται πως για το κυβερνητικό σχήμα και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει προεκλογικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ: «Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Θεωρώ ότι ένας υπουργός που τοποθετείται σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο θέλει μια πίστωση χρόνου. Ο απολογισμός είναι διαρκής, αλλά σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μια καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή, προφανώς, θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση. (…) Η επίδειξη αλαζονείας τιμωρείται και είναι μια πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς».

Στη χθεσινή δήλωσή του, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για restart στην κυβέρνηση και νέο ξεκίνημα με γνώμονα περισσότερη προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας: «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Από αύριο στεκόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για μεγαλύτερη δουλειά, για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες αστοχίες. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ καλύτερη από το 2019, θα συμβεί το ίδιο και το 2027. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε».