Την αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

Αναφερόμενος αρχικά στο χαμηλό ποσοστό που έλαβε η Νέα Αριστερά, κάλεσε τους βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνέστησαν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, να επιστρέψουν τις 11 «υποκλαπείσες έδρες», προσθέτοντας επ'αυτού: «Αν έπαιρναν 4% ή 5% θα υπήρχε το επιχείρημα (σ.σ. να διατηρήσουν τις έδρες τους), υπό το φως αυτού του ποσοστού πρέπει να γυρίσουν τις έδρες τους».

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο Κασσελάκης το πιστώνεται προσωπικά, λέγοντας παράλληλα πως «υπήρχαν μηνύματα για όλους στις κάλπες, να συζητηθεί έδαφος κοινών δράσεων για την Κεντροαριστερά, όπως στην πρόταση για τα Τέμπη».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νίκου Παππά στα Παραπολιτικά 90,1

Κληθείς να αποτιμήσει το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Το κυβερνών κόμμα έχει απωλέσει 13 μονάδες μέσα σε δώδεκα μήνες, η κεντρική εικόνα είναι η ελεύθερη πτώση της ΝΔ, αυτό δεν έχει ξαναγίνει και επειδή δεν έχει ξαναγίνει αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είμαστε το δεύτερο κόμμα και αυτό το πιστώνεται και ο Στ. Κασσελάκης ο οποίος έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και γύρισε κάθε γωνιά της Ελλάδας από εκεί και πέρα έχουμε κάποιες δομικές αδυναμίες δηλαδή η μεγάλη απόσταση των ποσοστών που έχουμε στα αστικά κέντρα και την επαρχία. Έχουμε δομικές αδυναμίες στην επαρχία αυτό πρέπει να το δούμε.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η προοδευτική αντιπολίτευση χρειάζεται μια αξιοπιστία ισχύος δηλαδή είπαμε πράγματα στα οποία η ΝΔ υπέστη ήττα στο δημόσιο διάλογο προεκλογικά για παράδειγμα η μείωση των έμμεσων φόρων. Τι έλλειψε; Δεν έλειψε η πειθώς σε σχέση με το θεωρητικό ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων αν αυτό θα ήταν ευεργετικό, έλλειψε η αξιοπιστία
ισχύος δηλαδή η δυνατότητα να πεισθεί κάποιος ότι αυτά μπορούν να είναι την επ’ αύριον εφαρμόσιμα. Εφαρμόσιμα θα γίνονταν αν συγκροτούνταν μια πολιτική δύναμη, μια πολιτική συμμαχία ενδεχομένως η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής και των επόμενο ημερών και μηνών. Αυτή είναι η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι το δεύτερο κόμμα έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Τα σενάρια τα οποία προϋποθέτουν καταστροφή δύο κομμάτων τουλάχιστον για να επανέλθει η αισιοδοξία στον προοδευτικό χώρο είναι σενάρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του κ. Κασσελάκη είναι διαφορετικό από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Δεν αποδείχτηκε αυτό. Έχουμε και πρόγραμμα και έχουμε και το αποτέλεσμα των αποσχισθέντων το οποίο είναι εκκωφαντικό απέναντι στις όποιες διασπαστικές διχοτομικές κινήσεις στα πλαίσια του προοδευτικού χώρου το οποίο γεννά μια τεράστια πολιτική απαξία. Είπαμε από την αρχή ότι οι έδρες αυτές είναι υποκλαπείσες και υπό το φως του αποτελέσματος το οποίο είναι κάτω από το όριο της εκλογικής εκπροσώπησής πρέπει σαφέστατα να επιστραφούν.

ΔΗΜ: Ζητάτε τις έδρες πίσω επειδή η Νέα Αριστερά δεν πήρε 3%;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχε πάρει 4-5 ή 6% θα υπήρχε το αντεπιχείρημα ότι έχουμε τη λαϊκή βούληση, τη νομιμοποίηση τώρα δεν την έχουν. Υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος θεωρώ ότι η πράξη διακράτησης αυτών των εδρών είναι συμβατή με μια τεράστια πολιτική απαξία. Είναι κάτι το οποίο έχει αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό.

Ερωτηθείς αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εγκαθιδρύει τον κ. Κασσελάκη ως αδιαμφησβήτητο πρόεδρο

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι σαφές ότι το πιστώνεται αυτό το ποσοστό ο κ. Κασσελάκης, νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα των μεγάλων πρωτοβουλιών. Θεωρώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως οργανισμός έχει δείξει ιστορικά αντανακλαστικά.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η λαϊκή ετυμηγορία έχει μηνύματα προς όλους και στον προοδευτικό χώρο πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα σε έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό, είναι διαφορετικές ιστορικές καταβολές, διαφορετικές μήτρες, διαφορετικές ευρωομάδες δεν ταυτίζονται οι απόψεις αλλά το να αναζητηθεί το έδαφος κοινών δράσεων είναι το μέγα ζητούμενο. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, μια κυβέρνηση που διαρκώς να απομειώνεται και να μην αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα πείσουν τον προοδευτικό κόσμο ότι είναι εφικτή μια πολιτική νίκη. Άρα να καλύψουμε γρήγορα το έλλειμα αξιοπιστίας ισχύος. Δεν υπήρχε προγραμματική αναξιοπιστία, ήταν και κοστολογημένες οι προστάσεις μας ο
κόσμος δεν πείσθηκε ότι μπορεί την επ’ αύριο αυτές οι προτάσεις να εφαρμοστούν. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσουμε.

Ερωτηθείς αν θα πρότεινε να γίνουν πρόωρες εκλογές

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Τις έχουμε ζητήσει έτσι κι αλλιώς πόσο μάλλον που η ΝΔ έχει τελειώσει, δεν υπάρχει απάντηση 41%. Έχει αποδοκιμαστεί δομικά. Κόπηκε ο βήχας του 41% καιρός είναι να κοπεί και το έσχατο επιχείρημα ότι αν δεν είναι η ΝΔ ποιος θα έρθει. Εκεί πρέπει να απαντήσουμε εμείς και να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας.

Ο Νίκος Παππάς στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή  10-06-24