Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm, στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «χθες είδαμε τη ΝΔ πρώτη, είδαμε τη ΝΔ να διατηρεί μια πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, είδαμε τη ΝΔ να χάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει ακόμα περισσότερο και από το καταστροφικό ποσοστό του 17% και επίσης να χάνει με σημαντικό αριθμό ψήφων. Είδαμε το ΠΑΣΟΚ να βελτιώνει το ποσοστό του και να χάνει ψήφους. Είδαμε τον Βελόπουλο να έχει και αύξηση του ποσοστού και αύξηση του απόλυτου αριθμού ψήφου. Είδαμε συνολικά τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ να αυξάνουν κατά τι τον αριθμό ψήφων από 716 χιλιάδες πήγαν στις 734 χιλιάδες και λόγω της αποχής αυτό να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο σε συνολικό ποσοστού».

«Η αποχή είναι ένας κόσμος ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρούσε χαλαρή την ψήφο και δεν μπορέσαμε να τον πείσουμε για τη σημασία της ψήφου. Ευρωεκλογές δεν βγάζω κυβέρνηση, είναι προεξοφλημένη η πρωτιά, και είναι προεξοφλημένη δημοσκοπικά η μεγάλη διαφορά, ευρωεκλογές που δεν ακολουθεί πολιτικό γεγονός, άρα δεν καίγομαι», υποστήριξε.

«Αυτή είναι μια κατηγορία κόσμου που απέχει, η δεύτερη κατηγορία είναι ένας κόσμος δυσαρεστημένος. Στην ανάλυση του κόσμου θα δούμε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι για το φορολογικό, θεωρώ ότι ο γάμος έπαιξε ρόλο, η ακρίβεια έχει παίξει ρόλο, άρα εδώ βλέπεις μεγάλους τομείς πολιτικής όπου προφανώς αυτό το οποίο αποτυπωνόταν ως δυσαρέσκεια και ως κριτική εκφράστηκε στην κάλπη. Εκφράστηκε ως "είμαι δυσαρεστημένος, δεν έχω να επιλέξω κάτι άλλο γιατί εκτός από εσάς δεν θεωρώ κάτι άλλο αξιόπιστο αλλά επειδή με έχετε στενοχωρήσει, δεν πάω να σας ψηφίσω". Άρα το μήνυμα είναι ηχηρό», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Μάκης Βορίδης στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα     10-06-24
«Άρα διαφωνείτε με τον κ. Σκέρτσο που δεν θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια σας έβλαψε», τόνισε εκείνη την ώρα ο δημοσιογράφος, με τον κ. Βορίδη να απαντάει πως «εγώ διαφωνώ σε αυτό, αλλά αυτή ειναι μια διαφωνία που δεν την έχουμε τώρα με τον κ. Σκέρτσο, την έχουμε και από πριν».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κόσμος ενοχλήθηκε από κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές, απάντησε ότι «δεν το πιστεύω, δεν πιστεύω ότι είναι μια κυβέρνηση αλαζονική».

Ερωτηθείς αν τους βγήκε το διακύβευμα για τη σταθερότητα, είπε πως «όχι δεν μας βγήκε, αλλά αυτές οι εκλογές είχαν δύσκολα χαρακτηριστικά. Ήταν δύσκολο να πείσεις τους πολίτες ότι είναι κρίσιμες πολιτικά, ουσιώδεις, σημαντικές παρότι είπαμε πάρα πολλά πράγματα για αυτό, όχι μόνο για το θέμα της σταθερότητας αλλά για τα διακυβεύματα των ευρωπαϊκών εκλογών, για την ευρωπαϊκή άμυνα, για τη μετανάστευση, όλο αυτό το οποίο εξηγήσαμε αλλά δεν πέρασε».

«Δεν χάσαμε ούτε στο Κέντρο ούτε στη Δεξιά, χάσαμε τα πάντα στην αποχή, η οποία αποχή προέρχεται από τη ΝΔ. Η ΝΔ έχει πολλή δουλειά να κάνει στην κατεύθυνση ότι πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι στάθηκαν, όχι απέναντί της, γιατί δεν άλλαξαν κόμμα, αλλά στέκονται κριτικά», επισήμανε ακόμη.

ΔΗΜ: Πώς θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που στέκονται κριτικά απέναντι στη ΝΔ; Σε ποια πεδία; Να δουλέψουμε στην υγεία, να δουλέψουμε στην ακρίβεια, να δουλέψουμε στη δημόσια διοίκηση;

«Το κομμάτι του να έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα σε ό,τι αφορά το θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών. Καταλαβαίνω ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν σημαντικά διοικητικά βάρη, θυμίζω την ιστορία με τα POS, η οποία ναι πρέπει να γίνεται 100%, είναι απολύτως σωστή, αλλά είχε διοικητικό βάρος, άρα χρειάζεται και καλύτερη προετοιμασία της μεταρρύθμισης ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατό λιγότερο ο πολίτης. Το κομμάτι της υγείας. Ναι, έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα, προφανώς χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Σε ορισμένα τμήματα της δημόσιας τάξης. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα για τον ποινικό κώδικα, αυτά δεν έχουν προφτάσει να φανούν. Και η δημόσια τάξη και η Αστυνομία πράγματι έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και για την αναδιοργάνωσή της και να κατέβουν οι αστυνομικοί στον δρόμο, αλλά προφανώς θέλουμε και άλλα. Άρα θέλω να πω ότι υπάρχει ένα πλέγμα πολιτικών που πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ήταν η απάντηση του κ. Βορίδη.

Για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό υπογράμμισε πως «τον ανασχηματισμό θα τον κάνει ο πρωθυπουργός και τους ανθρώπους θα τους διαλέξει ο πρωθυπουργός».

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη σχολίασε πως «σε επίπεδο αποτελεσμάτων ευρωεκλογών δεν έχουμε κάτι θεαματικό, δηλαδή πόσοι βουλευτές βγήκαν στη μια ομάδα ή στην άλλη κ.λπ. Εξακολουθεί να είναι ηγεμονική δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπάρχει μια κάποια αύξηση της ακροδεξιάς, δεν είναι η μέρα με τη νύχτα. Οι συσχετισμοί οι κοινοβουλευτικοί τελικά είναι πάνω-κάτω έτσι, για αυτό και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε καμία θεαματική δυσκολία στην εξέλιξη των πραγμάτων. Μιλώ για την ανάδειξη της προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται δικαιωμένος για την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Μπελέρη, ανέφερε πως «έγινε αποδεκτή από τον ελληνικό λαό αυτή η υποψηφιότητα με πολύ ενθουσιασμό. Δικαιωμένος πρωτίστως και κυρίως είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε αυτή την επιλογή».