Για το μήνυμα των ευρωεκλογών, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

«Το πρώτο μήνυμα, και αυτό οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο έντονου προβληματισμού για όλο το πολιτικό σύστημα, είναι η τεράστια αποχή. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την κοινωνία ότι εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα ολοένα και λιγότερο και αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να εξελίσσονται διεργασίες στην κοινωνία που αυτή τη στιγμή ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε. Στην Ευρώπη ήδη γίνονται ανατροπές, χαρακτηριστικό παράδειγμα της Γαλλίας και του Βελγίου και γενικά είναι ένα ζήτημα που οφείλει να μας προβληματίσει», είπα αρχικά.

«Η ΝΔ σε συσχέτιση με τους βασικούς αντιπάλους της πέτυχε μια καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά, όμως είναι αδιαμφησβήτητο το γεγονός ότι έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών μας. Χάσαμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δύναμής μας και προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων σίγουρα η ακρίβεια και η καθημερινότητα παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά και τα ζητήματα τα ταυτοτικά οδήγησαν σε απώλειες. Υπήρξε δηλαδή μετακίνηση ψηφοφόρων σε δεξιότερες από εμάς επιλογές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει η ΝΔ να ξαναδεί τις πολιτικές της, απάντησε: «Επί των πολιτικών που είναι γαλουχημένη η δική μας παράταξη, είμαστε ψηφοφόροι το μεγαλύτερο ποσοστό συντηρητικό, οπότε τα ζητήματα της καθημερινότητας, του μεταναστευτικού, της ασφάλειας πρέπει να είναι πρώτα στην ατζέντα όπως και η επιστροφή στην προστασία της πυρηνικής οικογένειας. Αυτό το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της οικογένειας, το δημογραφικό και τέτοια ταυτοτικά ζητήματα».

Στην ερώτηση αν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο για την ισότητα στον γάμο, απάντησε: «Δεν είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή, είναι θέμα που μπορεί να γίνει στα εσωτερικά μας μια συζήτηση».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα δούμε τη ΝΔ να είναι πιο κοντά με κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, απάτησε: «Εγώ θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να μείνει μακριά από κόμματα που έχουν σχέση με ακραίες κατευθύνσεις. Αναφέρομαι σε όποια κόμματα ασπάζονται ακραίες φασιστικές θέσεις».

Ο Κώστας Καραγκούνης  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  10-06-24