Σε όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία γύρισε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε ότι σε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης υπάρχει η αίσθηση πως η κυβέρνηση έχει κάποιου είδους μεταρρυθμιστική κόπωση και πως ορισμένα πράγματα δεν τρέχουν τόσο γοργά όσο θα ανέμεναν αρκετοί πολίτες. Ο ίδιος αντιπαρατίθεται σε αυτή τη λογική, παρουσιάζοντας όλες τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την ανανέωση δηλαδή της λαϊκής εντολής. Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, το γεγονός ότι στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τον κόσμο «να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την ψήφο ως μια καινούργια, ισχυρή ενθάρρυνση, για να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις». Βούληση του πρωθυπουργού είναι στο άμεσο χρονικό διάστημα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Κίνητρα και στήριξη στη νέα οικογένεια

Η πρώτη προτεραιότητα είναι το εθνικό σχέδιο για το Δημογραφικό, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει. Η νέα αυτή στρατηγική, την οποία επιμελείται η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα προτάσσει τη στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα που θα καταστήσουν οικονομικά πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς και να μεγαλώσει παιδιά. Το σχέδιο αφορά μια επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη στις οικογένειες με παιδιά, με περισσότερα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες αυτές, προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη στέγη, τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, αλλά και περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζομένους τους.

Το δεύτερο «πακέτο» πρωτοβουλιών, το οποίο έχει ουσιαστικά εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, αφορά την ακρίβεια και απλώνεται από τη συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών μέχρι τα μέτρα σε επίπεδο εθνικό, όπως είναι μια νέα παράταση για τον χαμηλό ΦΠΑ σε καφέ και αφεψήματα, που λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Η στεγαστική πολιτική είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο θα δούμε να ξεδιπλώνονται αρκετές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε συνεννόηση με την Κομισιόν, θα αξιοποιηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (από το σκέλος των δανείων) για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20.000 επιπλέον δικαιούχους. Σε αυτούς θα εντάσσονται για πρώτη φορά και οι ηλικιακές κατηγορίες μεταξύ 40 και 50 ετών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του προγράμματος και είναι σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων.

Στη στεγαστική πολιτική εντάσσονται και τα προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής, με την αξιοποίηση οικοπέδων που διαθέτει το Δημόσιο για να ανεγερθούν κατοικίες, ένα μέρος των οποίων θα μισθωθεί σε πολίτες έναντι χαμηλού μηνιαίου αντιτίμου. Εντάσσονται επίσης οι περαιτέρω περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να απελευθερωθούν, ουσιαστικά, διαμερίσματα και σπίτια που θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση, μειώνοντας έτσι το στεγαστικό πρόβλημα.

Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορούν μόνο τις περιοχές «όπου έχουμε μεγάλες πιέσεις στις αυξήσεις των ενοικίων, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο και τις ημέρες τις οποίες μισθώνονται τα σπίτια συνολικά», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο ένας ιδιοκτήτης σπιτιού ή διαμερίσματος μπορεί να το νοικιάζει μέσω Airbnb ή αντίστοιχων πλατφορμών το πολύ για 90 ημέρες τον χρόνο, ενώ στο Αμστερνταμ το όριο είναι ακόμα πιο χαμηλά, στις 30 ημέρες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Οσον αφορά στη φοιτητική στέγη, όπου είναι σε εξέλιξη πέντε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.000 φοιτητές, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακόμα μία πρωτοβουλία που εκκολάπτεται. «Θέλω, επίσης, να κάνω και μια φιλόδοξη παρέμβαση, για να ξαναφτιάξουμε υφιστάμενες φοιτητικές εστίες, κάποιες εκ των οποίων, όπως ξέρετε, ειδικά οι φοιτητικές εστίες στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ και στο Πολυτεχνείο, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αναζητούμε τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση για τη φοιτητική στέγη», σημείωσε.

Παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και γεωργία 

Προς το τέλος Ιουνίου θα έρθει στο Κοινοβούλιο ακόμα μία πρωτοβουλία από τον Γιώργο Φλωρίδη για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, που αφορά στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέσω μεγάλων δικονομικών παρεμβάσεων, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση του σταδίου της προδικασίας, στην επέκταση και διεύρυνση της διαδικασίας σε συμβούλιο και στην αναβάθμιση του ρόλου του εισηγητή στη διαδικασία σε συμβούλιο, επιδιώκονται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκδίκαση των υποθέσεων και η ορθολογική κατανομή της εργασίας μεταξύ των δικαστών.

Την ίδια περίοδο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ), καθώς και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ). Αλλο ένα αίτημα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα, αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου, είναι να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες για μετάκληση ξένων εργατών. «Να ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό με απασχολεί πάρα πολύ», είπε κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο κ. Μητσοτάκης. «Θα επιταχύνουμε και άλλο τη διαδικασία των μετακλήσεων. Οπου δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες από την Ελλάδα, θα φροντίζουμε να φέρνουμε, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, εργάτες από το εξωτερικό. Διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να μη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παραγωγή η οποία πηγαίνει χαμένη πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια».

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές είναι αυτό του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, την ενίσχυση του πλαισίου για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την ενδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιών κρατικής αρωγής, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Διαβούλευση και ΑΣΕΠ

Σε επίπεδο θεσμικό, σύντομα θα ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και την υπουργό Νίκη Κεραμέως η διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, κάτι που απαιτεί 200 ψήφους για να γίνει νόμος του κράτους. Η εγγραφή 200.000 Ελλήνων του εξωτερικού και του εσωτερικού στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και η αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής από τη συντριπτική πλειονότητα των εγγεγραμμένων είναι ένα σημαντικό όπλο πειθούς που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Εσωτερικών πέφτει το βάρος και μιας δύσκολης πολιτικά και τεχνικά διαδικασίας, της επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς, για παράδειγμα, σήμερα μεσολαβούν πολλοί μήνες από τη στιγμή που ένας υποψήφιος θα πετύχει στον διαγωνισμό μέχρι να ξεκινήσει να εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση. Ενα μεγάλο επίσης διάστημα μεσολαβεί από τη στιγμή που ένας φορέας ή μια υπηρεσία του Δημοσίου εντοπίζει μια ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που περιλαμβάνει τη σχετική θέση ή θέσεις. «Εχουμε μια βαριά διαδικασία στο ΑΣΕΠ, η οποία εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ, κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους», τόνισε πρόσφατα μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» 90,1 ο κ. Μητσοτάκης.

Προς το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σίγουρα θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του Αρθρου 16, που προβλέπει το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα - και όχι μόνο μη κρατικών ΑΕΙ, που είναι υποχρεωτικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Η παρούσα Βουλή θα είναι η προτείνουσα και η επόμενη η αναθεωρητική, συνεπώς, εφόσον η κυβέρνηση ολοκληρώσει την τετραετία, τότε η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»