Ο προϊστάμενος της ομάδας ΜΜΕ και Πολιτικής Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννης Σακιώτης μίλησε στη εκπομπή ''Update'' του ΕΡΤNews σχετικά με τον ρόλο των Fake News στις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα.

Σχετικά με το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα fake news, η παραπληροφόρηση, στις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Σακιώτης είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασχοληθεί με το θέμα της παραπληροφόρησης εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε νομοθετήσει σημαντικούς κανονισμούς, όπως είναι το digital services act και το digital media act, είναι δύο κανονισμοί που έχουν ενσωματωθεί στο δίκαιο όλων των κρατών μελών. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει και λειτουργούν. Έτσι, σε μια περίοδο που υπήρξε μια έξαρση της παραπληροφόρησης, ήταν η περίοδος πανδημίας(…). Στη συνέχεια, υπήρξε ένα δεύτερο κύμα μεγαλο παραπληροφόρησης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως, «μέσα από αυτές τις δύο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες μετριάστηκαν τα πράγματα. Δεν συμμορφώθηκαν η Google ή η Meta που έχει το Facebook, και πρόσφατα, μέσα στο Μάιο ανοίξαμε ως επιτροπή διαδικασίες οι οποίες είναι σε αυτή τη φάση σε ερευνητική φάση, που πορεί να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλα πρόστιμα σε αυτές τις πλατφόρμες προκειμένου να συμμορφωθούν. Γιατί από την ώρα που δέχονται ότι λειτουργούν και σε ευρωπαϊκό έδαφος υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και οι Αμερικανοί και άλλοι ευρωπαϊκοί, πρέπει να συμμορφωθούν».

Ο κ. Σακιώτης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα δεν είδαμε έξαρση της παραπληροφόρησης, επειδή υπήρχε πραγματικά πολύ μεγάλη κινητοποίηση.

Σχετικά με το αν οι απόψεις που έχουν οι πολίτες για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας μπορεί να είναι και απόρροια παραπληροφόρησης, ο κ. Σακιώτης σχολίασε: «προφανώς, μέσα στην κουλτούρα της Ευρώπης είναι η επιστημονική τεκμηρίωση, επομένως η πραγματικότητα που αφορά πολύ σημαντικά θέματα και η οποία ουσιαστικά υιοθετείται και ως αντίληψη και ως εργαλείο ανάλυσης από τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι αυτό που μας προτείνει και μας προσφέρει η επιστήμη. Από εκεί και πέρα οι πολίτες συστηματικά ενημερώνονται από πάρα πολλές πηγές. Έχουμε την τύχη γενικά και στην Ελλάδα να έχουμε καλά ΜΜΕ».

Τέλος, εξήγησε πως, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει πάρα πολύ μικρή ανταπόκριση. Δηλαδή μπορεί να βλέπαμε στα social media την εποχή που γινόταν η πρώτη φάση της εισβολής της Ρωσίας, να γράφεται ένα ψεύδος και αυτό να προκαλεί φοβερό ενδιαφέρον. Πλεον δεν πιάνουν. Άρα υπάρχει μια κόπωση».