Η ώρα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχει φτάσει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος ίσως για τον πρώτο ανασχηματισμό στα πέντε χρόνια της πρωθυπουργικής του θητείας, καθώς μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις που έκανε είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα των διορθωτικών αλλαγών.


Τα δεδομένα που οδηγούν στην απόφαση του ανασχηματισμού 

Ήδη, πριν από την εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών της Κυριακής ο πρωθυπουργός είχε κατασταλάξει σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα σε σχέση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρώτο συμπέρασμα είχε να κάνει με το ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί απέδωσαν τα αναμενόμενα στα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν πριν από έντεκα μήνες και ποιοι, κατά το κοινώς λεγόμενο, πήραν κάτω από τη βάση.


Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με το πόσα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «ίδρωσαν τη φανέλα» τον Απρίλιο και τον Μάιο με περιοδείες και επισκέψεις και πόσα δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στην προεκλογική εκστρατεία.
«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή το βράδυ από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.

Αυτή η επανεκκίνηση, με καθαρό τριετή ορίζοντα παραγωγής έργου και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, θα σηματοδοτηθεί με έναν ανασχηματισμό, που σχεδιάζεται να περιλαμβάνει και βουλευτές, αλλά και εξωκοινοβουλευτικούς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wltgjcg5dt)

Οι διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου και τα μηνύματα

Τον σκοπό αυτό φέρεται πως είχαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς, όπως οι κ. Χατζηδάκης, Γεραπετρίτης, Γεωργιάδης και Βορίδης.  

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη του συνέντευξη (στο «Πρώτο Θέμα») μετά τη μικρή ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από τους οποίους περίμενε ενεργό και διαρκή συμμετοχή στον προεκλογικό στίβο των ευρωεκλογών και σήμερα προσμετρά τον βαθμό στον οποίο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό. «Είδα όλους τους βουλευτές μας πριν από το Πάσχα για να κάνω μια συζήτηση μαζί τους, να κινητοποιηθούμε όλοι. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι μια ατομική προσπάθεια η εκλογική μάχη. Όλοι κρινόμαστε και όλοι πρέπει να πάμε συντεταγμένα», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα επεφύλασσε στην ίδια συνέντευξη και για τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως «υπάρχουν πάντα στην πολιτική και κίτρινες κάρτες και κόκκινες κάρτες και πολλά εργαλεία τα οποία μπορεί να έχει ένας πρωθυπουργός».

Μια φράση που χρησιμοποίησε σε χθεσινή του τοποθέτηση ο Μάκης Βορίδης είναι πιθανώς τροχιοδεικτική του ανασχηματισμού που κυοφορείται. Ένα κομμάτι της αποχής, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, είναι «δυσαρεστημένο, στενοχωρημένο, π.χ. για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, για τον γάμο (σ.σ. των ομόφυλων ζευγαριών), γιατί οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πήγαν με τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχουν δηλαδή και επίμέρους κατηγορίες, τις οποίες πρέπει να ακούσουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Και όχι μόνο να τους ακούσουμε, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούν τα εισοδήματά τους».  

Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που ευελπιστεί σε ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που επαναβεβαίωσε και ενίσχυσε τη δύναμη του ΕΛΚ. Συζητήθηκαν ακόμα τα επόμενα βήματα, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ και της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σήμερα στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους νέους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά για πρώτη φορά για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για την επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση και για τη Νέα Δημοκρατία.