Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών βρίσκει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προβληματισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μεν να παραμείνει στη δεύτερη θέση, με ποσοστά ωστόσο χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πάρει επάνω του όλη την προεκλογική καμπάνια, έφυγε για τις Σπέτσες για ολιγοήμερες διακοπές, προκειμένου να σκεφτεί τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, αναζητούν τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε αυτή την κάμψη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν τουλάχιστον στο 16%.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1whwaoz2ofl)

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η επικοινωνιακή τακτική του Στέφανου Κασσελάκη και το «πόθεν έσχες»


Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικοινωνιακή τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το θέμα του πόθεν έσχες. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν άτι η τελευταία εβδομάδα δεν ήταν καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε για τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει στο παιχνίδι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αποφασισμένος να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά και πολιτικά ο Κασσελάκης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Φλεβάρη είχε μονοψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, ενώ πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, όμως, είχε διαρκώς ανοδική πορεία κι έφτασε στο 15%, το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το τι είχε συμβεί στο κόμμα και πόσο τραυματίστηκε τους προηγούμενους 11 μήνες με την πολύ οδυνηρή ήττα στις εθνικές εκλογές. Μας επηρέασε κι εμάς η αποχή. Ωστόσο, είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, τη στιγμή που κάποιοι έλεγαν ότι θα είμαστε τρίτοι, ανάμεσα σε αυτούς και κάποιες δημοσκοπήσεις».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η προοδευτική αντιπολίτευση χρειάζεται μία αξιοπιστία ισχύος. Δεν έλειψε η πειθώ, δείτε για παράδειγμα ότι η πρότασή μας για μείωση των έμμεσων φόρων υιοθετήθηκε ευρέως. Έλειψε η αξιοπιστία ισχύος, δηλαδή η δυνατότητα να πειστεί κάποιος ότι αυτά μπορούν να είναι εφαρμόσιμα την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Αυτό θα ήταν δυνατόν αν συγκροτούνταν μία πολιτική δύναμη, μία πολιτική συμμαχία η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αύριο, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες. Αυτή είναι η μεγάλη προσδοκία του προοδευτικού κόσμου». Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά. Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει το συνέδριο του κόμματος, «το οποίο θα σηματοδοτήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wi4rhhn5yp)

Και οι 11 έδρες της Νέας Αριστεράς

Εν τω μεταξύ, από χθες το βράδυ έχει ξεκινήσει μία νέα συζήτηση σε ό,τι αφορά την παράδοση των 11 εδρών που κρατούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. «Οι διασπαστικές δυνάμεις πάτωσαν. Δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς. Τους πέρασε μέχρι και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν αυτό που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα τους, μέσα από το οποίο αναδείχτηκαν και πήραν και τις 11 βουλευτικές έδρες ήταν σωστό ή αν θα πρέπει να διατηρούν την κατοχή αυτών των εδρών», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, από την πλευρά της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, αφού τα στελέχη της επιμένουν ότι τα κόμματα της Αριστεράς έχουν μάθει από ήττες.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, χθες η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες μόνο ώρες μετά τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του χώρου της Αριστεράς - Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό η πλατφόρμα για το «Μέτωπο Δημοκρατίας», που συγκροτείται από τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Αντώνη Κοτσακά, σε κείμενό τους απορρίπτουν την προοπτική του συνεδρίου, αφήνοντας αιχμές ότι αυτό εξυπηρετεί το στόχο της ηγεσίας για έλεγχο των συσχετισμών και αναδιανομή ρόλων.

Ακόμα επικρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και για ευθύνες «που δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους». Καλούν σε δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή των κομμάτων του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου (κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά), κινημάτων και τριτοβάθμιων οργανώσεων που θα ξεκινήσει τον διάλογο για τη διαμόρφωση μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Επικαλούνται δε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών από αυτά τα τρία κόμματα θετικές απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Μία πρώτη απάντηση στις κινήσεις αυτές έδωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καρανίκας, λέγοντας: «Όταν διαβάζω "προτείνουμε", σημαίνει ομάδα με τάση φράξιας. Οπότε πιο πολύ σε αντιλαμβανόμαστε ως φράξια με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το άλλο στην υπονόμευση παρά ως ένα πολιτικό ον με ήθος και δημοκρατική κουλτούρα. Ίσως ζήλεψες την προσωρινότητα της ΝΑΡ2».