Με κερδισμένο την αποχή αλλά και απώλειες για τα τρία μεγάλα κόμματα έκλεισε η κάλπη των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Την ώρα που οι παραλίες ήταν γεμάτες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η κίνηση στα εκλογικά κέντρα ήταν υποτονική, με την αποχή να φτάνει σε ποσοστό ρεκόρ 60%. δηλαδή 6 στους 10 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουν.

@parapolitika

Η αποχή βρέθηκε η μεγάλη «κερδισμένη» της κάλπης των ευρωεκλογών 2024 #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #ekloge

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr


Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τα ηνία στην εκλογική εδώ και πολλά έτη, συνεχόμενη νικηφόρα τροχιά της, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εκ νέου λαβωμένος συγκεντρώνοντας κάτω από 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρά την αύξηση των ποσοστών του από την κάλπη των εθνικών εκλογών, δεν μπόρεσε να απειλήσει άμεσα το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Η κυβερνώσα παράταξη κατάφερε να κυριαρχήσει εκ νέου σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ σε εκείνες που δεν τα κατάφερε να κερδίσει είναι στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Λασίθι και Ηράκλειο που μετά από μία δεκαετία πήραν «πράσινο χρώμα» με τις νίκες του ΠΑΣΟΚ στις περιοχές αυτές, αλλά και στις Ροδόπη και Ξάνθη που το μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη βγήκε πρώτο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να κερδίσει κάποια περιφέρεια.

Την έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η είσοδος του κόμματος «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου η οποία και εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά και η εκλογή του ηθοποιού Νίκου Αναδιώτη με το κόμμα ΝΙΚΗ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα του κοινού exit poll που παρουσιάζουν αρκετά σημαντικά στοιχεία, όπως η ψήφος των αναποφάσιστων που αναδείχθηκε νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7 με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 13,4 και η Νέα Δημοκρατία με 13,3. Στους κεντρώους ψηφοφόρους, μεγάλος κερδισμένος αναδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε ποσοστό 31,6%, η ΝΔ ακολουθεί με ποσοστό 22,1% κι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 9.0%, ενώ στην ψήφο από το εξωτερικό η ΝΔ έλαβε 40,17%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,4%.

Τέλος, με την αποχή να κερδίζει συντριπτικά την κάλπη της 9ης Ιουνίου, μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς «έχασε» σε αυτή την αναμέτρηση περί του 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρους από τις περσινές εθνικές εκλογές, 400.000 περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν 110.000 λιγότερες.