«Πρωταρχικός μας στόχος-βιώνοντας τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς-είναι να βρούμε μια διέξοδο ανατροπής και αλλαγής» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, ο Αντώνης Κοτσακάς, πρώην υπουργός και Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη πρόταση που κατέθεσε μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα για τη συγκρότηση ενός οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπησης όλων των δυνάμεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόταση Τεμπονέρα - Κοτσακά για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές

Κοτσακάς: «Στη χώρα μας βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας δυστοπίας»

Όπως δήλωσε «προσπαθώ πάντα στη ζωή μου και στη διαδρομή μου να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα λέει ότι στη χώρα μας δυστυχώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας δυστοπίας. Με άλλα λόγια, μετά από πέντε χρόνια συντηρητικής δεξιάς διακυβέρνησης, έχουμε μια πραγματικότητα την οποία βιώνει ο μέσος πολίτης. Αυτή η πραγματικότητα φοβάμαι-ανεξαρτήτως προθέσεων-ότι θα επιδεινωθεί. Με αυτή την έννοια, διαπιστώνοντας μια ανισορροπία του πολιτικού συστήματος που τη συνομολογούν όλοι, δηλαδή, πάντα από την μεταπολίτευση και μετά είχαμε δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση. Τώρα, αυτό δεν υπάρχει.

Υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα που παρά τις συντριπτικές απώλειές του, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο κόμμα και υπάρχουν 2-3 μικρά κόμματα τα οποία συσσωρεύονται στον άξονα του 10 με 15%. Πρωταρχικό μέλημα των κομματικών ηγεσιών αυτών των κομμάτων ήταν και είναι να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή. Δηλαδή να κάνουμε το 14 16. Αυτό όμως, δεν αφορά κανέναν πολίτη. Η σειρά κατάταξης αυτών των κομμάτων ποιος θα είναι τέταρτος και ποιος θα είναι τρίτος και δεύτερος, αφορά πρωτίστως κομματικές ηγεσίες. Οι πολίτες για να συμμετάσχουν και για να ενεργοποιηθούν θέλουν να δουν στο βάθος του ορίζοντα διέξοδο κυβερνησιμότητας, την οποία δεν βλέπουν και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πήγαν την αποχή στο 60%, που είναι και ζήτημα δημοκρατίας πια για τη χώρα».

«Πρωταρχικός μας στόχος -βιώνοντας τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς- είναι να βρούμε μια διέξοδο ανατροπής και αλλαγής»


Εν συνεχεία, αναφορικά με το κείμενο-πρόταση που κατέθεσε μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα, για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς με κοινό συντονιστικό, ο κ. Κοτσακάς υπογράμμισε «στο κείμενο το οποίο έδωσα στη δημοσιότητα μαζί με τον κ. Τεμπονέρα, είδατε ότι «τονίζω» ότι τα κόμματα παραμένουν και διατηρούν την αυτοτέλεια τους ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά. Εγώ δε μίλησα για κατάργηση ή για αποδυνάμωση των κομμάτων. Μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση για να διευκρινίσουμε εάν και εφόσον μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες συμπόρευσης μελλοντικά (…). Κατέθεσα λοιπόν, τη συγκεκριμένη πρόταση, ευελπιστώντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σ’ ένα μικρό κομμάτι των πολιτών αρχικά, έτσι ώστε να διαμηνυθεί στις κομματικές ηγεσίες από τη βάση τους ότι πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι η σειρά κατάταξης, να κάνουμε δηλαδή το 14 16. Πρωταρχικός μας στόχος-βιώνοντας τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς-είναι να βρούμε μια διέξοδο ανατροπής και αλλαγής».


Έπειτα, συμπλήρωσε το εξής στη δημοσιογράφο «εγώ δεν είμαι πρόθυμος να επιρρίψω όλα τα δεινά της χώρας, όλα τα κακά στο πολιτικό σύστημα. Μέρος ευθύνης έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι με την μη συμμετοχή τους στις εκλογές αφήνουν άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτά που τους αφορούν. Εγώ λέω λοιπόν κάτι απλό. Προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός παράγοντας, προϋπόθεση για να δοθεί έκφραση πολιτικής αντιπολίτευσης στην υπαρκτή κοινωνική αντιπολίτευση είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο και να διακρίνουμε αν μπορούν να διαμορφωθούν όροι μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας.

Δεν βάζω ζητήματα ιδεολογίας, πολιτικής γραμμής και οργανωτικής πολιτικής. Βάζω μόνο τη θεματική του προγραμματικού. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί έκφραση. Εάν αρχίσει να αναπτύσσει μια δυναμική, ένα τέτοιο κοινωνικό μέτωπο, τότε θα πάρουν το μήνυμα και οι ηγετικές ομάδες ότι προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι η σειρά κατάταξης και ο διαγωνισμός, αλλά είναι η ανατροπή και η αλλαγή. Και όχι των ηγεσιών. Δεν εννοώ αυτό. Η ανατροπή και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος (…). Εμένα θα μου έφτανε παράλληλα με την προγραμματική, μια παραδοχή από όλους ότι πρέπει να κινηθούμε σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση».

Κοτσακάς: «Θα μου αρκούσε να υπάρξουν και άλλες προτάσεις που να μη συμφωνούν με τη δική μου, αλλά να υπάρξουν προτάσεις»


Τέλος, ο κ. Αντώνης Κοτσακάς ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το σύστημα μας θέλει σε καταστολή. Εγώ είπα ότι η πρόταση αυτή-άλλωστε το αναφέρω και μέσα στο κείμενο-δεν αποτελεί θέσφατο. Είναι μια πρόταση και περιμένω να ακούσω και άλλες προτάσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές και είμαι έτοιμος. Είμαι έτοιμος να συμφωνήσω και με άλλες προτάσεις, φτάνει να οδηγούν σε αυτό που εγώ λέω: Φως στο βάθος του ορίζοντα για κυβερνησιμότητα, για αλλαγή κυβερνητική (…). Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη με μια σχετική σιγουριά για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση που έχω και εγώ, όπως ο κάθε πολίτης, να συμβάλουμε σε μια τέτοια προσπάθεια ως ελάχιστο χρέος απέναντι στις γενιές που έρχονται (…). Θα μου αρκούσε να υπάρξουν και άλλες προτάσεις που να μη συμφωνούν με τη δική μου, αλλά να υπάρξουν προτάσεις».