Ανασχηματισμό σε… δεύτερο χρόνο αναμένεται πλέον να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζυγίζει όλα τα δεδομένα της προεκλογικής περιόδου και της κάλπης της περασμένης Κυριακής, προτού καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, το υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Παρασκευή θα γίνει «με τη σημερινή σύνθεση» που έχει, άρα οι αλλαγές μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δείχνοντας έτσι και τα δύο βασικά κριτήρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών - Με την παρούσα σύνθεση το υπουργικό της Παρασκευής


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xas5tumvbd)
«Έδειξε» επίσης και προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, με σεβασμό στην αναλογία που πρέπει να τηρείται.

«Υπάρχει πάντα μία ισορροπία, την οποία πρέπει να σεβόμαστε, μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αυτών -που είναι λιγότεροι εκ των πραγμάτων- των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xcs43wtqtl)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σημειακές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι προτεραιότηες της ακρίβειας και της στεγαστικής πολιτικής

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να μην είπε ευθέως αν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό, είπε όμως με σαφήνεια ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει και ποιες μεταρρυθμίσεις να κάνει το προσεχές διάστημα. «Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε σχετικά με το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματικών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κάποιες μικρές παρεμβάσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xaayb64btt)
Προτεραιότητα θα δοθεί στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, με διάχυση των ελέγχων και των παρεμβάσεων σε τομείς πέραν των σούπερ μάρκετ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «ανάγκη να εστιάσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στα ζητήματα της ακρίβειας, στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια: τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ζητήματα των προϊόντων ταχείας κυκλοφορίας. Εκεί που μπορεί να ξέρουμε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Δεύτερη προτεραιότητα θα είναι η στεγαστική πολιτική, με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και την εξασφάλιση χρηματοδότησης 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επιτρέψει το ηλικιακό όριο για τους δικαιούχους να ανέβει στα 50 έτη. «Θα εξετάσουμε αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις -δεν είμαστε έτοιμοι να το πούμε αυτό ακόμα αλλά θα είμαστε πολύ σύντομα-, αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, πάλι για να απελευθερώσουμε περισσότερα σπίτια για ενοικίαση», ανέφερε ο πρωθυπουργός ως προς τη στεγαστική πολιτική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xa91lfrer5)

Και οι προσλήψεις, η Υγεία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα και τα επιδόματα

Τρίτη μεγάλη προτεραιότητα που έθεσε είναι η πολιτική των προσλήψεων, που πρέπει να γίνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική και προς τούτο απαιτείται αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ. «Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xb38t6buht)
Τρεις ακόμα προτεραιότητες που περιέγραψε για το προσεχές διάστημα είναι η υγεία, με έμφαση στις επενδύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις προληπτικές εξετάσεις, η ασφάλεια, με «πιο ορατή αστυνόμευση» και η καθημερινότητα και «ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρώτη απάντηση τα λεωφορεία».

Μια «πιο αποτελεσματική επιδοματική πολιτική» είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.