Πόλεμος χαρακωμάτων έχει ξεσπάσει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις έδρες της Νέας Αριστεράς όσο και για το Ίδρυμα που ιδρύει ο Στέφανος Κασσελάκη και που σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα έρχεται να με σκοπό να επισκιάσει αυτό του πρώην πρωθυπουργού.

Η είδηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει ένα νέο Ιδρυμα με την ονομασία Center for European Progress που στόχο θα έχει την ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς έπεσε σαν κεραυνός στο στρατόπεδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί -όπως λένε κάποιοι- στην πραγματικότητα το ίδρυμα Κασσελάκη έρχεται να ανταγωνιστεί το Ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τα δύο ιδρύματα θα έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν, μάλιστα, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε και έφυγε από το κόμμα προκειμένου να αφήσει χώρο στα νέα στελέχη και τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να τον ανταγωνίζεται και σε αυτό το πεδίο».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xg8kyq1sm9)

Στέφανος Κασσελάκης: Το ίδρυμα με έδρα και στη Νέα Υόρκη και ο ρόλος στην Κεντροαριστερά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ίδρυμα του Στέφανου Κασσελάκη θα έχει γραφεία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, ενώ στο όλο εγχείρημα θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων απ’ όλη την Ευρώπη και απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται απέναντι από την ακροδεξιά. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η δημιουργία του Ιδρύματος ήταν εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη και ότι αποφάσισε να το κάνει πράξη μετά τη ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

«Το γραφείο στη Νέα Υόρκη έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους δημοκρατικούς πολίτες των ΗΠΑ και παράλληλα να ενεργοποιήσει όσους Ευρωπαίους ζουν και εργάζονται εκεί», σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδρυμα θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank τα οποία συγκρότησε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εδώ και καιρό ο Στέφανος Κασσσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ινστιτούτο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία, θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν, πάντως, ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε αυτή την κίνηση για να διαδραματίσει έναν ρόλο στην Κεντροαριστερά, καθώς βλέπει ότι σύντομα σε αυτόν τον χώρο θα υπάρξουν εξελίξεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xdbo2kx2ft)


Και το Ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον εθνικισμό

Χθες, πάντως, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα παρουσίασε το λογότυπο του Ιδρύματος που δημιουργείται μέσα από λέξεις. Οι λέξεις είναι συγκεκριμένες: Διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας, αποφασίζοντας. Και το λογότυπο κλειδώνει με το μήνυμα: Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα - Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον. «Το σήμα και μήνυμα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα είναι δυναμικό: στη βάση μιας σταθερής κληρονομιάς αξιών, απέναντι στον πόλεμο, στον εθνικισμό, στις ανισότητες, στις διακρίσεις, διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον», έλεγαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xcho4csgw9)


Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για τις έδρες

Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή μαίνεται και ο πόλεμος ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τη Νέα Αριστερά για το θέμα των εδρών. Σε χθεσινή ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των πρώην συντρόφων του αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά" δεν πρόκειται να υπάρξει».

«Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους “πήρα το μαγαζί”, όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τούς έδειξε τον δρόμο την Κυριακή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απήθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες λέγοντας ότι «οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές σε όσους συμπολίτες μας απογοητεύτηκαν από τα δρώμενα του τελευταίου χρόνου και επιθυμούν να επιστρέψουν». Τόνισε ακόμη ότι «μέσα από το καταστατικό μας συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, δίχως πιστοποιητικά κομματικής επετηρίδας. Θα πάμε μπροστά για το καλό της κοινωνίας».

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Αριστερά μετρήθηκε εκλογικά και δεν πέρασε τον πήχη. Θεωρούν δε αυτονόητο ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να καταθέσουν τις έδρες. «Δεν είναι δυνατόν στην Α’ Αθήνας που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος και η Νέα Αριστερά 6η, το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση να κρατάει τις δύο έδρες», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν ακόμα ότι στον Δυτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 18,87 έχει μία έδρα και η Νέα Αριστερά με 2,69 1 έδρα. Φέρνουν ακόμα παράδειγμα τα Ιωάννινα, όπου εκεί την έδρα την κρατάει η Νέα Αριστερά με ποσοστό 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 17,61. Τέλος, στην πατρίδα του Αλέξη Χαρίτση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με 13,70 και η Νέα Αριστερά 6ο κόμμα με 4,61 και κρατάει την έδρα. Χθες, πάντως, ο Σωκράτης Φάμελος και αλλά στελέχη συνεδρίασαν μαζί με τον Μανώλη Καπνισάκη και σε ανοικτή γραμμή με τον Στέφανο Κασσελάκη για την ατζέντα της συνεδρίασης της Κ.Ο. που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xg2sj1remp)