Οι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν, η κάθε χώρα μπήκε στη διαδικασία να αντιμετωπίσει τα δικά της μετεκλογικά απόνερα και η ζωή συνεχίζεται, στη Γάζα όμως ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με θύματα αμάχους.

Για αυτό και χθες, με πρωτοβουλία της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών, έγινε διάσκεψη στο Αμάν με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός. Η Ελλάδα -που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη- ήταν παρούσα.


Η πρόταση Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξήγησε ότι πρέπει να δράσουμε σήμερα, διότι -όπως είπε- αύριο θα είναι ήδη αργά. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμησή της», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Με πρότασή του θα συγκροτηθεί ειδική μεικτή ομάδα (task force), αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του αραβικού κόσμου, για να μπορέσει να βοηθήσει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην πολύπαθη Γάζα.