Στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο ρόλος του διαπραγματευτή για την πλήρωση κορυφαίων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η απόφαση ελήφθη από τους ηγέτες που ανήκουν στο ΕΛΚ με τον επικεφαλής της ευρωομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ και την υποψήφια για νέα θητεία στο «τιμόνι» της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντίστοιχο ρόλο έχουν ήδη αναθέσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμα: Ξεκίνησε το παζάρι για τη νέα Κοµισιόν: Φαβορί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διατηρήσει τον ρόλο της - Οι συσχετισµοί δυνάµεων στην Ευρωβουλή

Οι διεργασίες, η «λευκή επιταγή» στη Φον ντερ Λάιεν και το δείπνο του Σαρλ Μισέλ

Οι εκπρόσωποι των ευρωομάδων θα ξεκινήσουν επαφές για τους επικεφαλής σε Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και επίτροπο Εξωτερικών.

Χθες ο γ.γ. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάκομο Φίλιμπεκ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί «λευκή επιταγή» στη Φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας ως όρο για τη στήριξή της να μην υπάρξει συνεργασία με τη Τζόρτζια Μελόνι ή άλλες πολιτικές δυνάμεις δεξιότερα του ΕΛΚ. Πρότεινε επίσης για νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Οι Φιλελεύθεροι, που αναμένεται να είναι και πάλι η τρίτη συνιστώσα που θα στηρίξει την Κομισιόν, διεκδικούν τη θέση του επιτρόπου Εξωτερικών, για την οποία φαίνεται ότι προαλείφεται η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας. Η ίδια δήλωσε χθες ότι «θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά μια θέση στην Κομισιόν», πλην όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν στο Politico ότι θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι «δεν την απασχολεί αποκλειστικά το θέμα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία».

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναζητήσει και τη στήριξη των Πράσινων, αν και στελέχη του ΕΛΚ έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις με την «πράσινη ατζέντα». Τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών αναμένεται να παρουσιαστούν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας.

Αίσθηση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η είδηση ότι ο «οικοδεσπότης», πρόεδρος (μέχρι το φθινόπωρο) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέκλεισε από το δείπνο τη Φον ντερ Λάιεν. Καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση, δεν υπάρχει πρωτόκολλο, οπότε ο Μισέλ μπορεί να επιλέξει ποιον θα καλέσει...