Απάντηση Τεμπονέρα στον Κασσελάκη για το "όποιος δεν θέλει, φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ": Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, θα παραμείνω και μετά από αυτόν
Στα Παραπολιτικά 90,1
Τι είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας με αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη - «Να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου»
«Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον και θα παραμείνω και μετά από αυτόν».
Συνέχισε, δε, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σημειώνοντας με έμφαση πως «δεν μας ικανοποιεί», εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως το αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών ήταν ικανοποιητικό, προσθέτοντας πως «το μήνυμα των εκλογών δείχνει πως είναι δική μας υποχρέωση να κάτσουμε σε τραπέζι διαλόγου-και με τις ηγεσίες».
Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Ήταν ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν μας ικανοποιεί. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο σημαδεύεται από ένα μεγάλο ποσοστό αποχής. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο σημαδεύεται από μια ποιοτική αύξηση της άκρας δεξιάς, παρά το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι έφυγαν από την κάλπη της ΝΔ είναι σημαντικό και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως ότι οι ανθρωποι αυτοί δεν ήρθαν στην δική μας κάλπη πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι δικές μας πολιτικές προτάσεις δεν έπεισαν και οι ψηφοφόροι έκαναν μια άλλη επιλογή ή κατέφυγαν είτε στην αποχή είτε στα κόμματα της άκρας δεξιάς. Πρέπει να κάνουμε και τον απολογισμό μας συντεταγμένα με βάση τα ποιοτικά στοιχεία τα οποία πρέπει να μελετήσουμε, να δούμε ποιες κοινωνικές ομάδες δεν ήρθαν κοντά μας, ποιες πληγώσαμε, ποιες απογοητεύσαμε για να μπορούμε την επόμενη φορά να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Είμαι από τους πρώτους που έβαλε το ζήτημα της συγκρότησης ενός πλατιού αντι-δεξιού αντι-νέοφιλελευθερου κοινωνικού μετώπου όπου βεβαίως απευθύνεται σε κοινωνικούς φορείς, στα υφιστάμενα κόμματα του προοδευτικού χώρου και βεβαίως και σε προσωπικότητες και
ανένταχτους πολίτες προκειμένου να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια κυβερνητική εναλλακτική που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κόσμος.
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Θεωρώ ότι είναι το μήνυμα των εκλογών τέτοιο όπου υπάρχει η δική μας υποχρέωση να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, να συνδιαμορφώσουμε μια προγραμματική πρόταση να βρούμε μια μίνιμουμ συμφωνία και από εκεί και πέρα να πάμε με όρους πολιτικής συμπόρευσης την επόμενη μέρα
ΔΗΜ: Στο τραπέζι του διαλόγου και με τις ηγεσίες ;
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Έχουμε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση που λέμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό με τα κόμματα να διατηρούν την αυτοτέλεια την οργανωτική, την ιδεολογική και την πολιτική τους άρα και τις ηγεσίες τους στην παρούσα φάση και από εκεί και πέρα να εξετάσουμε σημεία τα οποία μπορούμε να συνθέσουμε και να υπερβούμε τις αντιθέσεις και τις διαφορές του παρελθόντος. Αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μας απέναντι στη χώρα και το λαό.
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Με όρους συντεταγμένου διαλόγου πρέπει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να κάτσουν να κουβεντιάσουν και να ακούσουν αυτό το οποίο κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή όλη η κοινωνία η οποία ψάχνει απτή, άμεση, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Αναφορικά με το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κασσελάκης ότι όποιος δεν θέλει και δεν του αρέσουν αυτά που πρεσβεύει δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Η απάντησή μου στην προτροπή του κ.Κασσελάκη είναι η εξής ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων από τον Α. Τσίπρα.
Με αφορμή την απόρριψη από τον κ.Κασσελάκη, οποιασδήποτε εμπλοκής της Νέας Αριστεράς στις πιθανές διεργασίες στην Κεντροαριστερά
Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Η άποψή μου είναι συγκεκριμένη θεωρώ ότι πρέπει να προσθέσουμε δυνάμεις και όχι να αφαιρέσουμε.
«Έδειξε την έξοδο» στον Τεμπονέρα ο Κασσελάκης
Σημειώνεται πως μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμή, λέγοντας ότι κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.«Αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, είναι δικαίωμά του να αλλάξει πορεία», είπε χαρακτηριστικά. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία», επισημαίνεται στην αρχή της κοινής τους δήλωσης.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης που είχε διοργανωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία είχε δώσει το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός επικαλούνται τις δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς μετά το κλείσιμο της κάλπης, με τις οποίες διατύπωσαν «δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική».
«Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων. Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι κ.κ. Τεμπονέρας και Κοτσακάς.
Η πρόταση Τεμπονέρα - Κοτσακά για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς
Είχε προηγηθεί την επομένη των Ευρωεκλογών, η κοινή δήλωση των Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά αναφορικά με την οποία απαιτείται να προχωρήσει η ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία», επισημαίνεται στην αρχή της κοινής τους δήλωσης.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης που είχε διοργανωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία είχε δώσει το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός επικαλούνται τις δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς μετά το κλείσιμο της κάλπης, με τις οποίες διατύπωσαν «δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική».
«Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων. Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι κ.κ. Τεμπονέρας και Κοτσακάς.
Ολόκληρη η δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
«Αθήνα 10.6.2024
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ–ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.
Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.
Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων.
Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.
Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.
Θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.
Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Προτείνουμε:
1.Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.
2.Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.
3.Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας.
4.Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.
5.Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.
Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.
Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.
Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αντώνης Κοτσακάς, Πρώην υπουργός»