«Φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ έχουν ανάψει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βάλλεται πανταχόθεν, με τις τριβές και τις μουρμούρες που προκάλεσαν οι επιδόσεις του Κινήματος να έχουν γίνει πλέον ανοιχτή αμφισβήτηση, με τη «θρυαλλίδα» να αποτελεί η επιστολή του βουλευτή Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με τα οποία και ζητά την επίσπευση διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Η «βεντάλια» δε ήδη ανοίγει, με τους διεκδικητές της προεδρίας σταδιακά να κάνουν την εμφάνισή τους. 

Η Γιαννακοπούλου «άνοιξε» τον χορό - «Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα του κόμματος»

Η γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτη, καθώς το κόμμα, παρόλο που αύξησε το ποσοστό του, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, να τερματίσει δηλαδή δεύτερο στις ευρωεκλογές, και δεν κατόρθωσε να καρπωθεί και τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ποια ήταν η στρατηγική μας».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε με νόημα πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μα εκτίμηση και αποτίμηση, πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσειμ και ο στόχος που είχαμε, και ο πρόεδρός μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Όσον αφορά το ζήτημα της δεύτερης θέσης, δυστυχώς είναι κάτι που δεν επετεύχθη. Όσον αφορά την ισχυροποίηση του ποσοστού μας, έχουμε μια σταθεροποίηση και μία άνοδο, έστω και αν είναι μικρή».

Η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι «είτε τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά είτε ήταν μέτρια είτε κακά, ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και όλα τα δημοκρατικά οφείλουν να συζητήσουν. Οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ποια ήταν η στρατηγική μας».

Ερωτηθείσα για το εάν τίθεται ζήτημα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1vr7vtseuf5)

Παύλος Γερουλάνος: Ό,τι έχω να πω για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα το πω στα θεσμικά όργανα


Με τη σειρά του, και ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος με μια ανάρτησή του στα social media του επισήμανε πως «ό,τι έχω να πω για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα το πω στα θεσμικά όργανα».

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου:

«Είχα αποφασίσει πως ό,τι έχω να πω για το εκλογικό αποτέλεσμα, να το πω στα θεσμικά όργανα.

Αυτό θα κάνω. Επειδή όμως, από την Κυριακή το βράδυ, γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη ''μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας'', που σε μερικά παραπολιτικά φτάνει μέχρι και σε στοχοποίηση βουλευτών, το πήρα προσωπικά.

Και το πήρα προσωπικά, γιατί λιώσαμε παπούτσια στις ευρωεκλογές, όλοι στην Α’ Αθήνας, η Νομαρχιακή, οι τοπικές οργανώσεις, όλοι.

Και κοίταξα τους αριθμούς. Γιατί καλό είναι να μιλάμε με αριθμούς.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε σε αυτές τις ευρωεκλογές:

1. Από όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες που έχει το ΠΑΣΟΚ βουλευτή, στην Α’ Αθηνών είχαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο αποτέλεσμά μας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν έναν χρόνο. 28% ποσοστιαία αύξηση, από τότε που με εμπιστευτήκατε για βουλευτή.

2. Η Α’ Αθηνών ήταν η μόνη Εκλογική Περιφέρεια που, ως ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να αυξήσουμε ακόμα και τον απόλυτο αριθμό ψήφων που πήραμε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, πριν από έναν χρόνο.

3. Και στο Λεκανοπέδιο; Πέρα από την Α’ Αθηνών, σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.

4. Πανηγυρίζουμε; Προφανώς και όχι. Είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά, όμως η δουλειά έχει ξεκινήσει και φέρνει αποτέλεσμα.

Γιατί δεν υπάρχει βουλευτής ή στέλεχος που να μην ίδρωσε τη φανέλα σε αυτές τις εκλογές. Κανένας δεν έκανε απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον.

Αν παρατηρήσατε, μιλάω πάντα σε πρώτο πληθυντικό, «πήραΜΕ», «καταφέραΜΕ», «αυξήσαΜΕ».

Ξέρετε γιατί; Διότι θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινοβουλευτική μας ομάδα που κάνει δουλειά στην κοινωνία, στο Κοινοβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, σε όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτό επιβάλλει η ενότητα.

Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα για το τι έφταιξε, εκεί που πρέπει».

geroulanos_pasok

Κατρίνης: «Άμεσα ανοιχτή πολιτική συζήτηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».


Σφοδρή επίθεση Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη στα «Παραπολιτικά» 90,1: Μικρομαγαζάτορες όσοι νομίζουν ότι με άθροισμα βουλευτών μπορεί να φτάσουν το 15%

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός του κόμματος Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με το άθροισμα βουλευτών μπορεί να φτάσουν το 15%, εγώ λέω ότι πρόκειται για μικρομαγαζάτορες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται», είπε αρχικά ο Χάρης Καστανίδης, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής» και το ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη, με τίτλο «Κόλπο grosso Ανδρουλάκη με τη Νέα Αριστερά - Κοινό σχήμα, με αντιπρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου».

«Προφανώς η λογική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή των μικρών αθροίσεων, φέτος 1%, του χρόνου 1%, άρα σε 30 χρόνια θα γίνουμε κυβέρνηση», επισήμανε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι ο γραμματέας του κόμματος αποδοκιμάστηκε και βγήκε 7ος, άρα χρειάζεται ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος.

Στην ερώτηση ποιος θα είναι αρχηγός αυτού του προοδευτικού πόλου, απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάει στη συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χάρης Καστανίδης στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή  11-06-24


«Καταλύτης» η επιστολή Κωνσταντινόπουλου: Να γίνουν εκλογές αρχηγού από τη βάση έως το τέλος του 2024 - Χρειαζόμαστε restart


Οι «σπίθες» που πετιούνταν από την Κυριακή έγιναν «φωτιά» και «καταλύτης» με την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με τον βουλευτή Αρκαδίας απευθυνόμενο προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος να αναφέρει την ανάγκη για επίσπευση των καταστατικών διαδικασιών για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, με ορίζοντα το τέλος του 2024, ενώ σημειώνεται πως η «οριακή άνοδος με 0,95%» σε σχέση με τις εκλογές του 2023 δείχνει πως δεν υπάρχει κάποια τάση «με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά».

Η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

«Αγαπητέ Γραμματέα

Φίλες και Φίλοι του Πολιτικού Συμβουλίου

Λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, αποφάσισα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας για το μέλλον της παράταξης.

Χωρίς προσωπικό άγχος για το μέλλον, αλλά με αγωνία για την παράταξη.

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρα προς όλους.

- Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε γι’ αυτήν μήνυμα αποδοκιμασίας για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Την κρατά ζωντανή, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πείσει τον κόσμο.

- Το κόμμα του κ. Κασσελάκη που μετά την αποχώρηση στελεχών δημοσκοπικά έπιανε μονοψήφιο ποσοστό, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 14,9% έχοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.

- Η ακροδεξιά στο σύνολό της ξεπερνάει σε ποσοστά το δεύτερο κόμμα ''εγκλωβίζοντας'' 700.000 ανθρώπους, και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, προς την εξουσία.

Η παράταξη έδωσε μία ακόμα κρίσιμη εκλογική μάχη. Και την έδωσε με ένα καθαρό πολιτικό διακύβευμα: ότι το ΠΑΣΟΚ – αρνούμενο να εγκλωβιστεί στην πολιτική περιχαράκωση ενός κόμματος διαμαρτυρίας ή στείρου αρνητισμού, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα ''ΚΚΕ του κέντρου'' – όπως εύστοχα είχε επισημάνει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης– επιδιώκει προοπτικά, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να αντιπαραβάλλει μία πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανάλυση των ποσοστών από το 2015:

Τον Ιανουάριο του 2015 στις Εθνικές Εκλογές η παράταξή μας λαμβάνει 4,7% (με 290.000 ψήφους) και όλοι μιλούν για το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Όμως στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 λαμβάνει 6,3% (με 342.000 ψήφους, δηλαδή με 52.000 περισσότερες ψήφους).

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ με 8,1% αύξησε τους ψηφοφόρους κατά 115.000 σε σχέση με το 2015 σε 458.000 (αύξηση της
τάξης του 34%) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 145.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αύξησε μαζικά τους ψηφοφόρους της κατά 725.000 φτάνοντας τα 2.250.000 ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 168.000 ψηφοφόρους.

Όταν Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 50% των ψηφοφόρων τους, περίπου 2 εκατομμύρια.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 592.000 ψηφοφόρους από το 1 εκ. 184 χιλιάδες ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση υπό τη σημερινή ηγεσία που τα αστικά κέντρα έχουν την ίδια εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια μέσα το αναπαράγεις.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη. Το μεγάλο διακύβευμα παραμένει;

Φυσικά. Είναι πολιτική υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των ενεργότερα εμπλεκόμενων στελεχών, και ακόμα περισσότερο των συγκροτημένων και με ιστορικό πολιτικό φορτίο χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ, να εξακολουθούν να επιμένουν ότι:

- Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.

- Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

- Η διεύρυνση και η ένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά βάσης που θα την ενώνουν. Προοδευτικές και πατριωτικές πολιτικές.

- Η διεύρυνση δεν είναι πρόσθεση αριθμών, ποσοστών ή βουλευτών, που θα έρχονται σε αντίθεση με τη νωπή λαϊκή βούληση.

- Για να πετύχει, πρέπει να κινείται βάσει αρχών και αξιών. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως μία συμφωνία ''καρεκλών''.

Ξεκαθαρίζω ότι για εμένα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν όμως δεκάδες στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και χιλιάδες στη βάση που θα μπορούσαμε να ''περπατήσουμε'' μαζί. Κυρίως όμως είναι τα πάνω από 2 εκ. πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν και είναι ο κόσμος του κέντρου, μέχρι την ανανεωτική αριστερά. Όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται καθαρές λύσεις, αλλά και ηγεσία που να έχει χρόνο μπροστά της.

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν στελέχη, που καλώς υπάρχουν, και έχουν φιλοδοξίες να ηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουμε οτι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια.

Με την πρότασή μου, η ηγεσία που θα επιλεγεί θα έχει μπροστά της όλο το χρόνο να προχωρήσει τις διεργασίες με νωπή τη λαϊκή βούληση.

Θα ήθελα να θυμίσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που εξελέγη τον Ιούλιο του 2015 και στην προσπάθεια να μεγαλώσει την παράταξη έθεσε την εντολή της μετά από 2 χρόνια τον Νοέμβριο του 2017 στη διάθεση των πολιτών, με τη συμμετοχή τότε και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ένα θετικό, για την εποχή αποτέλεσμα, 6,29%, από το 4,6%.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε να λιμνάσουν τα νερά και να μη βαλτώσουμε.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!

Φίλες και φίλοι

Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. ''ΚΚΕ του Κέντρου'' ή Κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία.

Η επιλογή είναι στα χέρια μας».

Η στήριξη Γερουλάνου και Πάνα στην πρωτοβουλία Κωνσταντινόπουλου

Σημειώνεται, δε, πως ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε θετικά διακείμενος ως προς την πρωτοβουλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέας προεδρίας του ΠΑΣΟΚ έως το τέλος του έτους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τέθηκε αντίθετος σε κάθε σενάριο που σχετίζεται με συνενώσεις κομμάτων στην Κεντροαριστερά, καθιστώντας σαφές πως «δεν υπάρχει αριθμητική στην πολιτική», καθώς αυτό θα οδηγήσει σε συζητήσεις άνευ αποτελέσματων μέχρι του χρόνου, έτος που -θεσμικά- αναμένεται να γίνουν οι εν λόγω διαδικασίες.

Τέλος, ο ίδιος δεν απάντησε στο αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας όμως «παρών» στον αγώνα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη και στην επιχείρησή του να ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο.

Την πρωτοβουλία αυτή στήριξε λίγο αργότερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, ο οποίος σχολίασε ότι «η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία».

«Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», πρόσθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής.


Νίκος Παπανδρέου: «Τον λόγο πρέπει να έχει άμεσα η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ»

Την πρωτοβουλία Κωνσταντινόπουλου ακολούθησε o πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος σε άρθρο του στο protothema.gr αναφέρει ότι «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», επισημαίνοντας ότι «τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Στο άρθρο του, ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ειδικότερα:

«Αλλαγή

Κανείς δεν μπορεί ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το εκλογικό σώμα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οριζοντίως και χωρίς καμία εξαίρεση. Η ενίσχυση της άκρας δεξιάς είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των συνεπειών της ανισότητας, της καθημερινής ανασφάλειας και μιας γενικευμένης κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης. Το τελευταίο είναι οξύτατο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς και των πρόσφατων ευρωεκλογών σηματοδότησαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμπολίτες μας σήμαναν το τέλος της εποχής του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών επιλογών και τουλάχιστον στις εθνικές εκλογές, ο κεντρώος χώρος έκρινε ότι πρέπει να στραφεί αναγκαστικά προς μια- ενδεχομένως- επίφαση πολιτική σταθερότητας. Βαρύνει τον Πρωθυπουργό, ότι δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση επειδή έχει να επιδείξει έργο. Είναι κυβέρνηση εν απουσία -έστω προσωρινώς- άλλης επιλογής. Αυτό δεν συνιστά πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ούτε περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα.


Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας για την παλινόρθωση του προοδευτικού χώρου. Πολλοί μιλούν για την ανάγκη συνένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η ένωση δύο ή και περισσότερων μικρών και μεσαίων κομμάτων της κεντροαριστεράς από μόνη της ενέχει κινδύνους. Εμπεριέχει την αντίφαση ότι συλλέγοντας προβληματικούς πολιτικούς οργανισμούς θα χτίσουμε ένα υγιές και ενιαίο κόμμα. Όμως, δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό. Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας.

Έχω διατυπώσει και συνεχίζω να διατρανώνω, ότι ο μόνος αξιόπιστος φορέας για την ανάταξη της κεντροαριστεράς είναι και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα πολιτικού καιροσκοπισμού. Η παράταξη εδράζεται στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τη σημαντικότερη πολιτική διακήρυξη στη νεότερη ιστορία της χώρας μας και η οποία παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Εμφορείται από ανεξίτηλες πολιτικές αξίες ανθρωπισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πατριωτισμού επί των οποίων σφυρηλατήθηκαν ιστορικοί δεσμοί με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ Είναι συνυφασμένο με τις μεγαλύτερες πολιτικές μας στιγμές. Στιγμές συλλογικής ευφορίας και εθνικής ανάτασης και βέβαια- σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας - επώδυνες αλλά και απαραίτητες.


Η ανόρθωση και η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Αυτό δεν συνιστά στενά κομματικό ζήτημα αλλά αφορά την κοινωνία η οποία στενάζει κάτω από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Ιδεοληψίες οι οποίες δεν συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη ούτε στην κοινωνική πρόοδο και αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφές.

Ας μιλήσουμε λοιπόν -λίγο ακόμα- για το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε μια χρονιά ορόσημο όπου η λαϊκίστικη και ενίοτε αιμοσταγής πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Ήταν όμως και η τρίτη συνεχή χρονιά καθώς και η τρίτη συνεχή εκλογή, όπου το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε πολύ χαμηλά διψήφια ποσοστά και δυστυχώς καθηλώθηκε. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας επέλεξαν να μην μας εμπιστευθούν, για την πρωτοβουλία στην προοδευτική αντιπολίτευση, πόσο μάλλον για τη διακυβέρνηση. Αντ’αυτού προτίμησαν οτιδήποτε άλλο. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία που δυστυχώς παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεν είναι όμως το τέλος, ούτε και η απώλεια της τελευταίας ιστορικής ευκαιρίας.


Η τρίτη θέση συνιστά ήττα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω.


Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο.

Θέτει εντούτοις ένα ερώτημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο ατυχές αποτέλεσμα, ως απινίδωση για την αφύπνιση του χώρου μας ή η ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου θα αιμορραγήσει- αργά ίσως- αλλά σίγουρα βασανιστικά προς την ιστορική της εξαφάνιση. Το τελευταίο είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ για πλείστους λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντα του. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με κάποιους από τους αξιότερους ανθρώπους του πολιτικού χώρου. Μπορεί καλύτερα και μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή και το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ριζοσπαστική ανατροπή και η επανεκκίνηση της παράταξης. Όχι η διαχείριση της ιστορικής του σφραγίδας.Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως.Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί.

Ο κόσμος θέλει ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα. Ένα ΠΑΣΟΚ που αγκαλιάζει τους πολίτες. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν διαιρεί αλλά ενώνει.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως από χθες το βράδυ άρχισε να κυκλοφορεί με ταχύτητα στα «πράσινα» γραφεία η φήμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη και όχι, ως είθισται για τα κοινοβουλευτικά πράγματα των Βρυξελλών, τον πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή.

Δηλώνει «παρών» για την ηγεσία του κόμματος ο Χριστοδουλάκης

Αξίζει δε να σημειωθεί πως, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει το parapolitika.gr, ο κ. Χριστοδουλάκης, εάν και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με τα στελέχη και τη βάση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτυπώθηκε και με την άνετη εκλογή του στην Ανατολική Αττική.


Παραλλήλως, διαθέτει έναν πανελλαδικό μηχανισμό, τον οποίο, όπως είναι φυσικό, θα ενεργοποιήσει στην περίπτωση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις και λίγη ώρα μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απαντούσαν πως δεν θα υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών, αλλά «το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό», ενώ «εξαπέλυσε πυρά» σε αυτούς που «δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

Ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων.

Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».