Σε περιδίνηση έχει μπει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ από το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Η αποτυχία του κόμματος να βρεθεί στη δεύτερη θέση προκάλεσε φουρτούνες στα «πράσινα» νερά της Χαριλάου Τρικούπη με κορυφαία στελέχη να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για την μεγάλη ευκαιρία, που όπως λένε χάθηκε στις 9 Ιουνίου. 

Πρώτη η βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ποια ήταν η στρατηγική μας». Μάλιστα χθες Τρίτης ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής επιτέθηκε στη Νάντια Γιαννακοπούλου λέγοντας ότι είχε έτοιμη επιστολή αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ και καιρό. 

Σε συνέχεια των τοποθετήσεών της το βράδυ της Τετάρτης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μίλησε στο Action 24 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και είναι πολύ κάτω από τους στόχους που είχαμε θέσει». Παράλληλα ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο. 

«Βεβαίως μέσα σε όλα αυτά τίθεται και το ζήτημα και το ίδιο το πρόσωπο του προέδρου» υπογράμμισε, προσθέτοντας καλώς ή κακώς οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα και τα πρόσωπα έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος είναι για να αναλαμβάνει την εύθυνη, πόσο μάλλον η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι επιλογές του προέδρου, επισήμανε.

Ακομη, κατήγγειλε ότι τα όργανα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και διερωτήθηκε πόσες φορές έχει συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Παράληλα εκτίμησε πως τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο και συμπλήρωσε πως χρειάζεται ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y70jdykzmx)


Πυρά από Γερουλάνο

Το βράδυ της Τρίτης ο βουλευτής Α' Αθήνας Παύλος Γερουλάνος εξαπέλυσε ευθεία και σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Αττική.

Τη σκυτάλη πήρε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος - ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 στήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο έχουν ψυχρανθεί - στέλνοντας επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου από τη βάση, προκειμένου «να γίνει στο κόμμα μια επανεκκίνηση».

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στον ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κωνσταντινόπουλου «καλοδεχούμενη». Μπορεί ο κ. Γερουλάνος να απέφυγε να απαντήσει για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα ωστόσο, ο ίδιος όπως λέει σε συνομιλητές του όταν έρθει η ώρα θα δηλώσει το «παρών». Σημειώνεται πως στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Γερουλάνο - όσον αφορά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου - συντάσσεται και ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα.

Στο χορό των τοποθετήσεων - παρεμβάσεων μπήκε και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογράμμισε με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου - "Πυρ ομαδόν" κατά Ανδρουλάκη και εκκλήσεις για προσφυγή άμεσα στη λαϊκή βάση

Κύκλοι ΠΑΣΟΚ για επιστολή Κωνσταντινόπουλου: Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό

Λίγη ώρα μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν πως δεν θα υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών, αλλά «το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό», ενώ «εξαπέλυσε πυρά» σε αυτούς που «δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης», τονίζουν οι κύκλοι του κόμματος.

Αλλαγή ηγεσίας ζητάει και ο Νίκος Παπανδρέου

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο αλλαγή ηγεσίας ζητάει και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Νίκος Παπανδρέου. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να ορισεί επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη καθώς περίμενε ότι εκείνος θα έπαιρνε τη θέσηα αυτή, από τη στιγμή που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Με άρθρο του (protothema.gr) τονίζει ότι «τον λόγο πρέπει να έχει άμεσα η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ». Σημειώνεται πως από το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν σχετικές πληροφορίες αναφορικά με τις προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη όσον αφορά το πρόσωπο που θα τοποθετούσε στη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας. 

Διαβάστε εδώ:ΠΑΣΟΚ: Επεισόδιο μεταξύ Παπανδρέου και Ανδρουλάκη λόγω επιλογής Μανιάτη στη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας

Αποστολάκη: Μας προβληματίζει όλους το αποτέλεσμα -Να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα η βουλευτής βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη με δήλωσή της εξέφρασε τον προβληματισμό της για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ  ζητώντας νηφάλια αποτίμηση αλλά και πρωτοβουλίες. «Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις» σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη:

«Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κομμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».


Δηλώνει «παρών» για την ηγεσία του κόμματος ο Χριστοδουλάκης

Εντωμεταξύ σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει το parapolitika.gr, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, εάν και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με τα στελέχη και τη βάση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτυπώθηκε και με την άνετη εκλογή του στην Ανατολική Αττική.

Παραλλήλως, διαθέτει έναν πανελλαδικό μηχανισμό, τον οποίο, όπως είναι φυσικό, θα ενεργοποιήσει στην περίπτωση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Η υποψηφιότητα Δούκα

Από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει, να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε πριν λίγα χρόνια στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι - ως δήμαρχος Φλωρεντίας ηγήθηκε αρχικά του Δημοκρατικού κόμματος και στη συνέχεια ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας - και να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται να δώσει συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η GPO για τα «Παραπολιτικά» στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών μόλις το 5,4% και το 4,6% τάχθηκε υπερ του κ. Δούκα και του κ. Χριστοδουλάκη αντίστοιχα.


Τι προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Τέλος το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκαν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ορίζει ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο του 2025. «Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε γ) με απόφαση προέδρου», τονίζεται ακόμη.

Ο στόχος των προαναφερθέντων στελεχών είναι να φέρουν το συγκεκριμένο ζήτημα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, με στόχο τη σύγκληση εκτάκτου συνέδριου.