Συναντήσεις με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις 'Αννα Λούρμαν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ είχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Ρουσόπουλος προήδρευσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Πλατφόρμας επικοινωνίας για τον διάλογο με εκπροσώπους ρωσικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανέδειξε τα «εξαιρετικά επίκαιρα» ζητήματα που τέθηκαν, όπως η αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία και το πώς, μετά το τέλος του πολέμου, θα ανοικοδομηθεί μια χώρα με οικονομία η οποία προσπαθεί να αναπτυχθεί, αλλά και «με βάση ισχυρούς και ανθεκτικούς δημόσιους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα, καλή δημοκρατική διακυβέρνηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στο πλαίσιο του σεβασμού του κράτους δικαίου».

Ο κ. Ρουσόπουλος βρέθηκε χθες και στα έδρανα της Bundestag, από όπου παρακολούθησε την ιστορική ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είχε σύντομη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την συμμετοχή της Γερμανικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Ρουσόπουλος συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Bundestag Μπέρμπελ Μπας, με κεντρικό θέμα της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και το έργο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμη στις εξελίξεις που προκύπτουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις συναντήσεις με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ και την υφυπουργό Εξωτερικών 'Αννα Λούρμαν συζητήθηκαν οι ευρωεκλογές και οι πρόσφατες δράσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εξελίξεις σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν και το Κόσοβο και θέματα που αφορούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις δύο επιτροπών του Γερμανικού Κοινοβουλίου και να συνομιλήσει με εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Διάλογος με ρωσικές δημοκρατικές δυνάμεις

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος προήδρευσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Πλατφόρμας επικοινωνίας για τον διάλογο με εκπροσώπους των Ρωσικών δημοκρατικών δυνάμεων, με την συμμετοχή μελών των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και εκπροσώπων των ρωσικών δημοκρατικών δυνάμεων που διώκονται από το καθεστώς Πούτιν.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο περιορισμός της ρωσικής προπαγάνδας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Ρουσόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε καλά ότι το ευρύ φάσμα των κυρώσεων που θεσπίστηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν και περιόρισε τις δυνατότητες της ρωσικής ηγεσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες πολλών. Αφ' ενός μεν λόγω του γεγονότος ότι δεν προσχώρησαν όλες οι χώρες στο καθεστώς των κυρώσεων, αφετέρου δε, λόγω του συστήματος αποφυγής που ανέπτυξε η Ρωσική κυβέρνηση.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση κατέστησε σαφές στο ψήφισμά της 2506 (2023), που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ότι πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποφυγής και παράκαμψης των κυρώσεων - που μερικές φορές γίνεται μέσω εξελιγμένων τεχνικών με τη συμμετοχή τρίτων χωρών - με αποφασιστικότητα και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρωσικής προπαγάνδας, η οποία «βοηθά το καθεστώς να διατηρήσει τον έλεγχό του στη χώρα», ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει «η ρωσική κυβερνητική προπαγάνδα είναι αποτελεσματική και το μήνυμα που μεταδίδουν οι δημοκρατικές δυνάμεις δυσκολεύεται να φτάσει στον κόσμο», για αυτό «πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τους Ρώσους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να τους βοηθήσουμε να προσεγγίσουν το κοινό μεταφέροντας το μήνυμα της αλήθειας».




Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος μεταβαίνει ακολούθως στην Γενεύη, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιργιάνα Σπόλγιαριτς, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των 15.000 δια της βίας εκτοπισθέντων από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής παιδιών από την Ουκρανία, με στόχο τον εντοπισμό και την επιστροφή στις οικογένειές τους.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους λιγότερα από 200 παιδιά. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει οργανώσει πολλές δράσεις για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους ανήλικους, στο Στρασβούργο, στη Νέα Υόρκη - στο περιθώριο συναντήσεων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών - και στη Γενεύη», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.