Η καρδιά της ελληνικής διπλωµατίας χτυπά σήµερα στη Βόρεια Μακεδονία και οι... παλµοί ανεβαίνουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στη γειτονική χώρα, εκεί όπου είναι παρόντες ηγέτες και οµόλογοί του σχεδόν απ’ όλες τις χώρες µε τις οποίες έχουµε ανοιχτούς λογαριασµούς. Από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, αλλά και από την Τουρκία.

*Διαβάστε εδώ: Φρέντι Μπελέρης για εκλογή του: ''Δικαίωση για τα όσα πέρασα και περνάω'' - Το σκληρό μήνυμα στον Έντι Ράμα

Αφορµή της ιδιαίτερης αυτής συνύπαρξης είναι η Σύνοδος Κορυφής και η Υπουργική Σύνοδος της ∆ιαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γνωστή στους διπλωµατικούς κύκλους και ως South-East European Cooperation Process (SEECP). Ιδρύθηκε το 1996 - µάλιστα η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγµατοποιήθηκε στην Κρήτη (1997).


Ποιες χώρες συμμετέχουν στο SEECP

Αποτελεί το µόνο σχήµα περιφερειακής συνεργασίας στο οποίο συµµετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο.

Ειδικότερα, εκτός της Ελλάδας, συµµετέχουν η Αλβανία, η Bόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουµανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία. Στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η κατάλληλη προετοιµασία για την ενσωµάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσµούς, µε συνεργασία στους τοµείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονοµίας.

Όπως γίνεται σαφές, στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι µάλλον δύσκολο να συζητηθούν οι... σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της SEECP δεν χρησιµοποιούνται εθνικά σύµβολα (σηµαίες ή εθνόσηµα) και η αναφορά στους συµµετέχοντες γίνεται µε τη χρήση του ονόµατος της πρωτεύουσάς τους.

Αν για παράδειγµα σήµερα οι εκπρόσωποι του εθνικιστικού VMRO αναφερθούν στη χώρα τους ως «Μακεδονία» (σκέτο), το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει απάντηση και διπλωµατικός αναβρασµός.

Επίσης µε την Αλβανία, λόγω της «οµηρίας» Μπελέρη από το καθεστώς Ράµα, είναι εξίσου εύθραυστες οι ισορροπίες. Συµπερασµατικά οποιαδήποτε παραφωνία σήµερα κρίνεται επίφοβη, δεδοµένου ότι αύριο εκδικάζεται και η έφεση που είχε καταθέσει ο Φρέντι Μπελέρης για την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του.

Είναι εξαιρετικά σηµαντικό να λήξουν αυτήν την ιστορία οι αλβανικές Αρχές, ώστε να µπορέσει ο εκλεγµένος δήµαρχος Χειµάρρας να ορκιστεί µε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές στις 16 Ιουλίου.