Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «για κλάματα» και εξέφρασε την απορία του για τις απόψεις που επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. «Είμαστε σε πολιτική κρίση πλέον», τόνισε, αναφέροντας ότι τόσο το πρώτο κόμμα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. 

Κασσελάκης

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι «όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές που κάνω, η πόρτα είναι ανοιχτή», ο κ. Σπίρτζης σχολίασε ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη. Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος εκφράζει τις πολιτικές θέσεις που αποφασίζονται από το κόμμα και όχι από μόνος του και τόνισε την ανάγκη για συλλογικότητα και σεβασμό στις αποφάσεις του συνεδρίου.

Ζήτημα ηγεσίας

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι το ζήτημα της ηγεσίας είναι τριτεύον, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σύγκλισης των προοδευτικών κομμάτων και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. «Υπάρχουν προσωπικότητες και χώροι με κοινές προτάσεις και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε», δήλωσε.

Παρέμβαση από Τσίπρα και Παπανδρέου

Τέλος, ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς. «Είναι καθήκον τους να το κάνουν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η πολιτική βούληση είναι καθοριστική για την επίτευξη πολιτικής σύγκλισης.

Θερμοπομποί Νορβηγίας BEHA

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι για κλάματα και πραγματικά απορώ με απόψεις που θέλουν να ωραιοποιούν μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τη χώρα.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είμαστε σε πολιτική κρίση πλέον, το πρώτο κόμμα έχει χάσει 14 μονάδες και 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι αντιπολίτευση έχει χάσει πάνω από 400 χιλιάδες ψηφοφόρους, που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ανθρώπων που τον ψήφισαν έναν χρόνο πριν. Τα μηνύματα δεν είναι καλά, είναι μηνύματα απόρριψης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος της χώρας και νομίζω ότι αυτό που λέγαμε πριν από τις εκλογές αρκετοί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στον προοδευτικό κόσμο κανένα κόμμα μόνο του πλέον καταγράφεται.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κασσελάκη «όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές που κάνω, η πόρτα είναι ανοιχτή»

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη, δηλαδή αν δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είναι, που εκπροσωπεί, που έχει ως ιδεολογική και πολιτική βάση, ισχύει και για τον ίδιο. Για όλους ισχύει αυτό. Ο πρόεδρος εκφράζει τις πολιτικές θέσεις και τις πολιτικές γραμμές που αποφασίζει το κόμμα του όχι εκείνος μόνος του και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο κενό η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χωρίς κανενός είδους συλλογικότητα, πολιτική λειτουργία, σεβασμό στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου που ήταν πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. Τις ψήφισε αυτές τις αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν μπαίνει ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι τριτεύον θέμα γιατί από τη στιγμή που ξεκινούν διαδικασίες, και μάλιστα με απόφαση του τελευταίου συνεδρίου, για να επιχειρήσουμε τη σύγκλιση των προοδευτικών κομμάτων, την ανασύνθεση του προοδευτικού είναι δευτερεύον θέμα ποιος θα είναι ηγεσία στο ένα κόμμα ή στο άλλο κόμμα.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και προσωπικότητες και χώροι και πεδία που οι προτάσεις μας είναι κοινές και μπορεί να βρεθεί κοινός βηματισμός, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.

Ερωτηθείς αν περιμένει παρέμβαση από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παπανδρέου για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ ότι και οι δύο με το πολιτικό βάρος που έχουν μπορούν να εισφέρουν πάρα πολύ και θεωρώ ότι πλέον είναι καθήκον τους να το κάνουν.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο τρόπος ή οι διαφορετικές προτάσεις που υπάρχουν για το πώς θα οδηγηθούμε στη σύγκλιση θα ενοποιηθούν. Αν υπάρχει πραγματικά η βούληση να υπάρξει πολιτική σύγκλιση δεν νομίζω ότι θα μείνουμε στο ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα αν κάποιος ψάχνει να βρει εσωτερικούς εχθρούς για να αιτιολογήσει είτε την αποτυχία μας στις ευρωεκλογές είτε να τινάξει στον αέρα την όποια διαδικασία σύγκλισης, νομίζω ότι θα αποτύχει.

ΔΗΜ: Για τον κ. Κασσελάκη το λέτε αυτό;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι γενική αρχή για όποιον ακολουθεί τέτοια στρατηγική, ελπίζω ο κ. Κασσελάκης να μην ακολουθεί τέτοια στρατηγική, ιδιαίτερα μετά την πρόταση που έκανε για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ έστω και στο Κοινοβούλιο.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν δεν ανταποκριθούν οι ηγεσίες των κομμάτων, θα υπάρχουν κινήσεις οι οποίες θα πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση και αν οι ηγεσίες των κομμάτων δεν ακολουθήσουν αυτή την πολιτική, νομίζω ότι θα ξεπεραστούν και οι ίδιες και οι κομματικοί φορείς που υπηρετούν.