Σε δέσμευση ότι «σε ένα χρόνο θα έχουν παραδοθεί οι ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας», προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές, όπως είναι η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης, του ψηφιακού ατομικού φακέλου υγείας και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σχεδόν το σύνολο των συνταγών περνάνε από την άυλη συνταγογράφηση. Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος».


«Σε ένα χρόνο κάθε Έλληνας θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο»

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την αλματώδη εξέλιξη στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στη χώρα, σε σύγκριση με την εποχή που ήταν ξανά υπουργός Υγείας, αναφέροντας: «Ήμουν Υπουργός Υγείας και πριν από μία δεκαετία. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, τα δέκα μεσολαβήσαντα χρόνια, είναι αδιανόητη. Σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος Υγείας. Καταλήγοντας είπε: «Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του».