Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να μην κερδίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές οδήγησε πρωτοκλασσάτα στελέχη του Κινήματος να βάλουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, θέτοντας μάλιστα θέμα ηγεσίας.

Το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ προγραμματίζεται και Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα, η οποία αναμένεται να είναι θυελλώδης, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιμένει ότι η εκλογή Προέδρου θα γίνει το 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Τσουνάμι αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη

Τον χορό έσυρε πρώτη από το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χθες Τετάρτη με επιστολή του προς τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας βάσει καταταστικού πρέπει να γίνουν το 2025. Τη σκυτάλη πήρε χθες ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Νίκος Παπανδρέου ο οποίος με άρθρο του στο protothema.gr έθεσε θέμα ηγεσίας.

Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει μεν τον διάλογο στα όργανα ωστόσο κλείνει την πόρτα στις πρόωρες διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, διαμηνύοντας ότι θα τηρηθεί το καταστατικό στο ακέραιο, ενώ δεν λείπουν φωνές που μιλούν για οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί ζητούν να γίνει το restart στο ΠΑΣΟΚ τώρα

Οι «αμφισβητίες» του Ανδρουλάκη ζητούν επίσπευση των διαδικασιών - συντασσόμενοι με την επιστολή «βόμβα» του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου - καθώς εκτιμούν πως ο χρόνος, εφόσον τηρηθούν όλες οι καταστατικές προβλέψεις, από την εσωκομματική κάλπη, μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2027 θα είναι μικρός, οπότε οι όποιες αλλαγές υπάρξουν στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θα έχουν ενδεχομένως το περιθώριο για να αλλάξουν το συνολικό τοπίο, την ώρα που οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά ευρύτερα εντείνονται.

Γερουλάνος: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι πολιτική ήττα

Το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έριξε τα βέλη του κατά του κ. Ανδρουλάκη σε ανάρτησή του στην οποία γινόταν σαφής η διαφωνία του με την αποστροφή του προέδρου του πως υπήρχε δυσαρμονία των ποσοστών μεταξύ Αττικής και περιφέρειας, επανήλθε, υπενθυμίζοντας πως κατά τα λεγόμενα Ανδρουλάκη ήταν πολιτική ήττα η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές.

«Στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος. Μιλώντας για την επιστολή Κωνσταντινόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1, είπε πως «ο κ. Κωνσταντινόπουλος έστειλε μια επιστολή που λέει ότι αντί να περιμένουμε το ’25, για να κάνουμε restart, να το φέρουμε νωρίς, ώστε οποιοσδήποτε είτε ο νυν πρόεδρος, είτε ένας καινούργιος, να έχει το χρόνο να χτίσει αυτά τα τρία πράγματα, για να μπορέσει να πει κόντρα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ και μια ΝΔ που μοιάζουν αποδυναμωμένοι. Είναι μια πρόταση που θεωρώ ότι δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ, δεν το αποδυναμώνει», τόνισε.

«Πρέπει να γίνει μια αποτίμηση με όλα πάνω στο τραπέζι, δηλαδή ηγεσία, ομάδα, πρόγραμμα», είπε με νόημα. Απάντησε, δε και στις αιτιάσεις πως... δεν ίδρωσε τη φανέλα, για να επιτύχει τους στόχους του το κόμμα στην ευρωκάλπη, λέγοντας χαρακτηριστικά στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή «Στον αέρα»: «Μέχρι τώρα ότι έχω δει από αποτίμηση είναι διαμετρικά λάθος από την πραγματικότητα. Άκουσα ότι για όλα φταίει η Αθήνα και έκανα μια ανάρτηση που λέει ότι η Αθήνα είναι διαχρονικά προβληματική αλλά τον τελευταίο χρόνια είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια», συμπλήρωσε.

«Ήμασταν συνέχεια στις γειτονιές, ήμασταν στις λαϊκές δουλέψαμε σε απόλυτο συντονισμό με την Νομαρχιακή για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ευρύτατο πρόγραμμα παρεμβάσεων, γινόντουσαν δύο και τρεις διαδικασίες μέσα στην ημέρα. Ήταν πραγματικά αρκετά εντυπωσιακό πόσο έξω ήμασταν και τελικά αυτό εξηγεί και το αποτέλεσμα το οποίο δείχνει ότι από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας η μόνη η οποία αυξήσαμε τον απόλυτο αριθμό ψήφων ήταν στην Α’ Αθήνας», είπε επίσης, δίνοντας τη δική του απάντηση στο αν επιδιώκει την προεδρία, λέγοντας πως «είναι το τελευταίο που έχω στο μυαλό μου».

Λιακούλη για θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: Είναι η στιγμή όλα να εκφραστούν ελεύθερα

Στην ίδια γραμμή, ένα από τα στελέχη που δεν είχαν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία τάχθηκε με τους αμφισβητίες λέγοντας πως είναι η στιγμή όλοι να εκφραστούν ελεύθερα.

«Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1yoggi6r7gx)
Η Ευαγγελία Λιακούλη ξεκαθάρισε ότι «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν όπως αισθάνονται». Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία έδειξε ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν τόσα προβλήματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης ως αρχηγός, που είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η πτώση της ΝΔ, συνεπώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο ψηλά και να ήταν στη δεύτερη θέση που είχε ως στόχο. Αυτό που βάλαμε ως στόχο ήταν η δεύτερη θέση, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη μονάδα ή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Θεωρώ ότι εκφράστηκε αγωνία από συντρόφους, από ανθρώπους, εκτός από προσωπικές επιδιώξεις - αυτά θα πρέπει προς το παρόν να βγουν έξω, - στα όργανα θα πρέπει να πάμε». «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε τον πραγματικό καλό αγώνα, οι βουλευτές μου έκαναν αγώνα σε όλες τις περιοχές», σχολίασε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Καστανίδης: Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του

Αντίστοιχα και ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκλογών προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του».

«Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης στα Παραπολιτικά 90,1. Συμπλήρωσε, δε, ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και την αντίδραση Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός σχολίασε «την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά όταν ο στόχος τον οποίος έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις "δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος"».

Ο Χάρης Καστανίδης στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή  13-06-24

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Βέλη» με στόχο τον Δουδωνή - «Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%;»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου που από την Κυριακή άνοιξε το θέμα της ηγεσίας λόγω των χαμηλών επιδόσεων στις ευρωεκλογές, κλήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να σχολιάσει επίσης εάν θα διεκδικούσε η ίδια την αρχηγεία, ρίχνοντας παράλληλα και τα βέλη της κατά της προσωπικής επιλογής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Δουδωνή, τον οποίο χαρακτήρισε «διορισμένο συνάδελφο», ενώ παράλληλα επανέλαβε την αναγκαιότητα - για την ίδια - να «τα συζητήσουμε όλα», λέγοντας πως πρέπει να συζητηθεί το ότι «αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%»..

«Από πότε το να συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ τι πήγε λάθος και είχαμε ένα αποτέλεσμα που έχει απογοητεύσει είναι χάρη στον Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη χάρη στον Μητσοτάκη είναι να έχει αντιπολίτευση στα ποσοστά αυτά. Εμείς είχαμε κάθε δυνατότητα να είμαστε δεύτερο κόμμα με ισχυρο ποσοστό αλλά χάσαμε 100.000 ψηφοφόρους» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, με αφορμή το σχόλιο των κύκλων του Νίκου Ανδρουλάκη, «οτιδήποτε συζητηθεί στα όργανα είναι εσωστρέφεια; Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε 1,5 χρόνο τι μπορεί να γίνει, τι θα γίνει και τι θα αλλάξουμε».

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1yqovugmyp5)
«Το 16% δεν ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις τον Νοέμβριο; Γι αυτό λέμε να συζητήσουμε στα όργανα και ο καθένας να πάρει τις πλειοψηφίες, με τις μειοψηφίες και να συνεχίσουμε.Ο φόβος για τον δίαλογο δεν ταιριάζει σε ένα μεγάλο κόμμα» συνέχισε η κυρία Γιαννακοπούλου.

Η κυρία Γιαννακοπούλου έκανε σφοδρή επίθεση στον Παναγιώτη Δουδωνή – την είχε κατηγορήσει για προκατασκευασμένες δηλώσεις την επομένη των εκλογών. Τον αποκάλεσε διορισμένο συνάδελφο, καθώς εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τόνισε ότι «δεν ανέχομαι τις δολοφονίες χαρακτήρα».

Σύμφωνα με την ίδια «όταν ανοίγει ένας διάλογος ανοίγει για όλα. Πρωτίστως πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%;».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Κωνσταντινόπουλου ενώ για το αν θα είναι υποψήφια απάντησε «δεν θα μπω στην κουβέντα αυτή τη στιγμή». «Πόσες φορές έχει γίνει πολιτικό συμβούλίο την τελευταία χρονιά; 1; 2; Πόσες φορές έχει συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή; Έχει συνεδριάσει 2-3 φορές τον τελευταίο χρόνο και μόνο σε πανηγυρικό κλίμα για να χειροκροτούμε» συνέχισε την κριτική η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθύμισε, δε, κλείνοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν αυτός που επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ζητούσε να γίνονται συνεδριάσεις οργάνων πιο συχνά; Αυτός δεν έλεγε όταν βάζουμε πήχη δεν πρέπει να περνάμε από κάτω; Τώρα δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

«Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έστειλε μια επιστολή που λέει ότι αντί να περιμένουμε το ’25, για να κάνουμε restart, να το φέρουμε νωρίς, ώστε οποιοσδήποτε είτε ο νυν πρόεδρος, είτε ένας καινούργιος, να έχει το χρόνο να χτίσει αυτά τα τρία πράγματα, για να μπορέσει να πει κόντρα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ και μια ΝΔ που μοιάζουν αποδυναμωμένοι. Είναι μια πρόταση που θεωρώ ότι δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ, δεν το αποδυναμώνει», τόνισε.

Χρηστίδης: Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν

Τη δική του θέση για τον «μύλο» στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Παύλος Χρηστίδης, λέγοντας πως «οι πολίτες με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε και θα τα συζητήσουμε όταν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα». Πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «μπορεί να τελείωσαν οι Ευρωεκλογές, ωστόσο η πολιτική συζήτηση συνεχίζεται και ο κόσμος περιμένει λύσεις από εμάς στα προβλήματα της καθημερινότητας».

Αναφορικά με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες, ενώ σε ερώτηση για δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, σημείωσε:

«Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν, εγώ σήμερα βρίσκομαι εδώ να μιλήσω για το τι είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ. Και το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στο μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα».

Παρασκευαΐδης: Πρέπει να γίνει εσωκομματικά η κουβέντα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Για τις εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Λέσβου του κόμματος, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ότι «χρειάζεται να γίνει μια βαθιά ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε και να δημιουργούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες γενικά». «Δεν μας ικανοποιεί το ποσοστό αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα όργανα και μετά να βρούμε να αντιπαρατεθούμε. Πρέπει να γίνει εσωκομματικά», συμπλήρωσε.

Ανοιχτή πρόσκληση για άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο και επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας απηύθυνε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. «Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το να ξεπεράσει τις προσωποπαγείς μεθοδεύσεις και τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τις οποίες η δημοκρατική παράταξη πλήρωσε πολύ ακριβά μέχρι σήμερα».

«Η πρόταση που έγινε να πάμε σύντομα σε εκλογή αρχηγού και συντεταγμένες διαδικασίες είναι σωστή», είπε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.

Σε δήλωση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ. «Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται με τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του»

Γλαβίνας: Εκλογές το φθινόπωρο του 2025, πολύ λάθος μήνυμα η πασαρέλα υποψηφιοτήτων

«Η κοινωνία βλέπει μια διαδικασία, μια πασαρέλα υποψηφιοτήτων όπου ο καθένας ουσιαστικά θέτει υποψηφιότητα για μια διαδικασία η οποία συντεταγμένα στο καταστατικό δεν προβλέπεται, το μήνυμα είναι πολύ λάθος»: Αυτό τόνισε από την πλευρά του με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και την ανοιχτή αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Σημείωσε επίσης πως «εμείς ζητούμε και θέλουμε και θεωρούμε ότι είναι το σωστό και αυτό θα γίνει να πάμε σε μια συντεταγμένη διαδικασία το Φθινόπωρο του 2025 όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ», λέγοντας πως στη Χ. Τρικούπη είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις αναφορικά με το τι δεν πήγε καλά και το τι μπορεί να αλλάξει, δίνοντας έμφαση σε προτάσεις πολιτικής.

Ποιοι μπορεί να τεθούν απέναντι στον Ανδρουλάκη

Με την ονοματολογία να έχει πάρει «φωτιά», αυτή τη στιγμή στους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα περιστρέφονται έντονα γύρω από αρκετά πρόσωπα, όπως ο Παύλος Γερουλάνος - ήταν υποψήφιος και το 2021 - ο οποίος όπως λέει σε συνομιλητές του όταν έρθει η ώρα θα δηλώσει το «παρών». Ένα ακόμη πρόσωπο είναι ο νεαρός βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μέχρι στιγμής κρατά προσεκτική στάση και έχει αποφύγει δηλώσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας, πληροφορίες ωστόσο που μετέδωσαν χθες τα parapolitika.gr αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με τα στελέχη και την κομματική βάση, κάτι που αποτυπώθηκε και με την άνετη εκλογή του στην Ανατολική Αττική. Διαθέτει επίσης πανελλαδικό μηχανισμό, τον οποίο όπως είναι φυσικό θα ενεργοποιήσει στην περίπτωση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Από το κάδρο δεν βγαίνει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήταν η πρώτη που έθεσε ζήτημα ηγεσίας και έδωσε το «έναυσμα» της αμφισβήτησης. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ενώ απαντώντας για τυχόν δική της υποψηφιότητα σχολιάζει με νόημα ότι «είναι αστείο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αυτήν τη στιγμή εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα».

Ακόμη εισηγήσεις δέχεται και ο βουλευτής νότιου Τομέα Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2021, ενώ το σκέφτεται σοβαρά και η Μιλένα Αποστολάκη. 

Ο Δούκας σε ρόλο Ρέντσι

Ως βασικός αντίπαλος και διεκδικητής της ηγεσίας αναμένεται όμως να πλασαριστεί και ο Χάρης Δούκας ο οποίος φέρεται να επιδιώκει, να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε πριν λίγα χρόνια στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι - ως δήμαρχος Φλωρεντίας ηγήθηκε αρχικά του Δημοκρατικού κόμματος και στη συνέχεια ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας - και να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται να δώσει συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Η εκτίμηση που υπάρχει στις συζητήσεις είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά και η υποψηφιότητα θα υποστηριζόταν από κορυφαία στελέχη. Θυμίζουμε ότι το μοντέλο Δούκα υπήρξε ως σκέψη και στην Κουμουνδούρου με διάφορα στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης να προκρίνουν τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η GPO για τα «Παραπολιτικά» στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών μόλις το 5,4% και το 4,6% τάχθηκε υπερ του κ. Δούκα και του κ. Χριστοδουλάκη αντίστοιχα.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Τέλος το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκαν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ορίζει ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο του 2025. «Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε γ) με απόφαση προέδρου», τονίζεται ακόμη.

Ο στόχος των προαναφερθέντων στελεχών είναι να φέρουν το συγκεκριμένο ζήτημα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, με στόχο τη σύγκληση εκτάκτου συνέδριου.