Για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεση συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με μια σειρά από έργα και μεταρρυθμίσεις να εγκρίνονται και να δίνουν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, μετά τις ευρωεκλογές.

Ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει πλέον ωριμάσει και το μόνο εμπόδιο μοιάζει να είναι το φορτωμένο με διεθνείς υποχρεώσεις πρόγραμμά του. Αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο μεγάλο διεθνές συνέδριο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, ο χρόνος της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού μετατίθεται –εκτός απροόπτου– για την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα: Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή

Υπουργικό συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν 

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί μια πλειάδα πρωτοβουλιών, από την κατάργηση του χαρτοσήμου και τη μετεξέλιξή του σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» μέχρι τα σημαντικά έργα ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, Κέρκυρας και Τσικνιά στη Λέσβο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στη θέση του γνωστού «Υπερταμείου» που θα λειτουργεί στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, με έμφαση σε τομείς και κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα στις 11:00 είναι τα ακόλουθα:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1z01k3scy4p)