Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμος να πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού - Ποιοι αναμένεται να φύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αλλάζουν θέση
Τα πρόσωπα
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με πρόσωπα και πολιτικές που θα παραπέμπουν στην πρώτη γόνιμη τετραετία
Η «D day» για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στον οποίο έχει εν πολλοίς καταλήξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την προσθήκη ονομάτων-έκπληξη και την απομάκρυνση υπουργών που έχουν αποτύχει ή υποπέσει σε «φάουλ», είναι η σημερινή ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης με πρόσωπα και πολιτικές που θα παραπέμπουν στην πρώτη γόνιμη τετραετία, αλλά και ένα ισορροπημένο άνοιγμα προς το κόμμα και στελέχη του τα οποία έχουν κριθεί ικανά για να αξιοποιηθούν σε θέσεις-κλειδιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει εν θερμώ σε μια βιαστική αλλαγή προσώπων
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να προχωρήσει εν θερμώ σε μια βιαστική αλλαγή προσώπων και συσχετισμών στην κυβέρνηση στα πρώτα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, αντιλαμβανόμενος ότι πρέπει να κάνει πολύ πιο ουσιώδεις κινήσεις απ' ό,τι θα σηματοδοτούσαν κάποιες περιορισμένες αλλαγές ή μετακινήσεις.
Ως εκ τούτου, το μήνυμα που θα αποστείλει από το σημερινό Υπουργικό είναι ότι για την «καθαρή τριετία» που ακολουθεί η κυβέρνηση θα εστιάσει στην καθημερινότητα των πολιτών και στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές με έμφαση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ζητώντας από τους υπουργούς περισσότερη δουλειά, συνέπεια, ανοιχτά αυτιά στην κοινωνία και ταχύτητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.
Στη συνέντευξή του στον Αlpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, που, εκτός από την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποκλείοντας τη μείωση του ΦΠΑ και σχεδιάζοντας επιπλέον παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, αφορούν την Υγεία, το ΑΣΕΠ, τη μείωση επιπλέον φόρων, την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής αλλά και το καυτό θέμα της στέγης. «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά με το 41%, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά», είπε ο πρωθυπουργός πρόσφατα, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα στα στελέχη της κυβέρνησής του και αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει εντοπίσει αρρυθμίες, καθυστερήσεις και αλαζονικές συμπεριφορές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό άλλωστε το μήνυμα αναμένεται να επαναλάβει στη σημερινή συνεδρίαση, την τελευταία, όπως όλα δείχνουν, με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα.
Το γεγονός ότι η κουβέντα για τις επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές ξεκίνησε λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών άφησε αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Σε επίπεδο προσώπων εντόνως συζητείται η αποχώρηση των υπουργών Κώστα Σκρέκα και Λευτέρη Αυγενάκη από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντιστοίχως, καθώς και η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, για την ΥΠΕΣ μια πληροφορία που μεταφέρει η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επιλέξει την κυρία Κεραμέως για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης να σημειώσουμε ότι το όνομά της «παίζει» επίσης για τα χαρτοφυλάκια Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτό της Δικαιοσύνης. Ως προς τη διαδοχή Κεραμέως στο Υπουργείο Εσωτερικών, ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι αυτό της αξιοποίησης του συμβούλου επικοινωνίας Θωμά Βαρβιτσιώτη.
Με δεδομένη μάλιστα τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι στο κυβερνητικό ραντάρ για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας θα βρεθούν τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών θεωρούνται βέβαιες οι παρεμβάσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης, καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση της ακρίβειας, όπου ο σημερινός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, παίζει για την αντικατάσταση του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος δεν αναμένεται να μείνει άνευ χαρτοφυλακίου.
Με τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της δημόσιας Υγείας να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για τη νέα φάση της κυβερνητικής περιόδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως παραμένει αμετακίνητος από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ερώτημα παραμένει το κυβερνητικό μέλλον του νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ενώ σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αντίστοιχα, παραμένει στο κομβικό πόστο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης.
Διαβάστε ακόμα: Ανασχηματισμός ενόψει: Τι "τρενάρει" τις οριστικές αποφάσεις - Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να μπουν στην κυβέρνηση
Στο υπουργικό σχήμα παραμένει, αν και ενδέχεται να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας αναμένεται και σε επίπεδο υφυπουργών, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αποχώρηση των υφυπουργών Χριστίνας Αλεξοπούλου, Μαρίας Κεφάλα και του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, ενώ στα τεφτέρια για τους βουλευτές προς υπουργοποίηση περιλαμβάνονται ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, Β΄ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Ευθυμίου, Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, Λάρισας Χρήστος Κέλλας, Β΄ Πειραιά Δημ. Μαρκόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα των πρώην υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου και Νότη Μηταράκη.
Στην πρωθυπουργική έδρα δεν αναμένονται συνταρακτικές αλλαγές, με τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Μάκη Βορίδη να παραμένουν στα πόστα τους, όπως και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η φήμη περί επανόδου του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις θέσεις τους παραμένουν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης και ο γ.γ. του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»