«Υπάρχει ανάγκη για ευρύτερο σχηματισμό της Κεντροαριστεράς, να έχει δυνατότητα κυβερνητικής εναλλαγής με τη συντηρητική παράταξη», επισήμανε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό.

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: "Φουντώνει" η αμφισβήτηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη - Οι φωνές για αλλαγή ηγεσίας, τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι υποψήφιοι δελφίνοι

Ακόμα, χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι δεν συνεδρίαζαν τα όργανα, «για να μιλήσουμε για τα σοβαρά ζητήματα και να αποφασίσουμε για τη σύνθεση των απόψεων».

«Ελπίζω ο κ. Κασσελάκης να βάλει μυαλό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες», επισήμανε ακόμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη

Το μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κος Θόδωρος Μαργαρίτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Εδώ και καιρό υπήρχαν ορισμένα ζητήματα στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα οποία κάποια στιγμή θα ερχόντουσαν στην επιφάνεια».

«Αυτή η συζήτηση θα άρχιζε γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό φαίνεται ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες για να ξαναγίνει ισχυρό ρεύμα. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση τι θα γίνει στο χώρο της Κεντροαριστεράς εφόσον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί απ’ ότι φαίνεται να ξαναγίνει η κεντρική δύναμη και φαίνεται ότι έχει και ένα ταβάνι στην αυξητική του τάση», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ανάγκη για έναν ευρύτερο φορέα της Κεντροαριστεράς που να συσπειρώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου της Οικολογίας ικανό να γίνει ισχυρό πολιτικό ρεύμα στην Ελλάδα και να έχει δυνατότητα κυβερνητικής εναλλαγής με τη συντηρητική παράταξη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν συνεδριάζουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπολειτουργούσαν. Η Κεντρική Επιτροπή σχεδόν ποτέ δεν είχε συνεδρίαση με διάλογο, στα δύο χρόνια λειτουργίας της είναι ζήτημα αν έκανε μια φορά, οι περισσότερες ήταν ομιλίες του προέδρου και Πολιτικό Συμβούλιο μέσα σε δύο χρόνια που έχει εκλεγεί πρέπει να έχει κάνει το πολύ δύο συνεδριάσεις και η Κοινοβουλευτική Ομάδα το ίδιο. Κατά τη γνώμη υπήρχαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του θεσμικού κόμματος δηλαδή η πυκνότητα εκείνων των συνεδριάσεων η οποία δεν αποτελεί ένα χώρο εσωτερικής ζύμωσης και ατελείωτων διαβουλεύσεων αλλά έχει σχέση με τη συμμετοχή των στελεχών στη διαμόρφωση των αποφάσεων έτσι ώστε αυτές οι αποφάσεις να μην παίρνονται από έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων και να εξασφαλίζονται και οι απαραίτητες συνθέσεις στην πολιτική γραμμή που θα αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα στη δημόσια εμφάνιση του κόμματος».

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με το restart που προτείνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, απάντησε: «Είναι μια λογική εξέλιξη, πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μια ανανέωση».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση η οποία έχει δύο επίπεδα, το πρώτο είναι η αναζήτηση ενός κοινού φορέα και αν αυτό δεν είναι εφικτό οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Παραδείγματα υπάρχουν. Η δεύτερη εκδοχή είναι να πάμε στις πολιτικές ιδέες και τις πολιτικές συνεργασίες. Και εδώ έχουμε ένα παράδειγμα που είναι η υπόθεση του δήμου της Αθήνας. Έτσι και αλλιώς η συζήτηση για την Κεντροαριστερά περιλαμβάνει εκτός από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Νέα Αριστερά και το Κόσμος πιθανώς και άλλες μικρές συλλογικότητες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Όμως σε αυτή την υπόθεση έχει παίξει έναν αρνητικό ρόλο όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κ. Κασσελάκης. Λέω όχι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπενθυμίζω ότι στην πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε μαζί με την σωστή πρωτοβουλία του κ Ανδρουλάκη παρόλο που ο Κασσελάκης είχε κάποιες επιφυλάξεις αλλά και γιατί στην προεκλογική περίοδο οι επιθέσεις που έκανε ο Κασσελάκης στον Ανδρουλάκη σχετικά με τις υποκλοπές ή οι επιθέσεις που έκανε το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Αριστερά δυσκολέψανε τα πράγματα. Θεωρώ όμως ότι η ζωή οδηγεί στο να βάζουν όλοι μυαλό, ελπίζω να βάλει και ο κ. Κασσελάκης και να προσγειωθεί στον ταπεινό κόσμο της χώρας μας, και να καταλάβουν ότι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρέπει τουλάχιστον να μην έχουν μια τέτοια σύγκρουση η οποία διαμορφώθηκε και την περίοδο των ευρωεκλογών ώστε να φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι στα ψηλά και από εκεί και κάτω παίζεται ένας μικρός τελικός ο οποίος είναι ο σκυλοκαβγάς των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αυτός φαίνεται ότι δεν απέδωσε γιατί όλη η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική κατευθύνθηκε στην αποχή ή στα κόμματα διαμαρτυρίας».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης στον  Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες" 14-06-24