Ο ανασχηματισμός φέρνει νέα πρόσωπα στην κυβερνητική σύνθεση, τα οποία είτε εντάσσονται σε αυτήν για πρώτη φορά, είτε εντάσσονται σε αυτήν, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει σχετική «προϋπηρεσία» στην πενταετή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για τους: 

  • Κώστα Γκιουλέκα (αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας - Θράκης)
  • Ιάσωνα Φωτήλα (αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού)
  • Κατερίνα Παπακώστα (αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας)
  • Στέφανο Γκίκα (αναλαμβάνει υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) 
  • Βασίλη Οικονόμου (αναλαμβάνει νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών)
  • Κώστα Καραγκούνη (αναλαμβάνει νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) 

Οι επιλογές γίνονται με συγκεκριμένες στοχεύσεις: αφενός, δείχνει μια στροφή προς τα δεξιά στον απόηχο της Ευρωκάλπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιλογή Γκιουλέκα (ο οποίος υπενθυμίζεται πως είναι από τη Θεσσαλονίκη, με τη Βόρεια Ελλάδα εν γένει να αποκτά «εντονότερη εκπροσώπηση» στο νέο κυβερνητικό σχήμα), αφετέρου, δείχνει μια διάθεση μεγαλύτερης αξιοποίησης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην κυβέρνηση από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να έχει πάντοτε στο επίκεντρο την αποτελεσματικότητα για όλες του τις αποφάσεις.

Το βιογραφικό του Κώστα Γκιουλέκα

Ο Κώστας Γκιουλέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, προέρχεται από εμπορική οικογένεια, γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου – Γκιουλέκα. Έχει έναν γιο, τον 12χρονο Πέτρο – Γρηγόρη.

Αρχικά, απέκτησε το πτυχίο της Νομικής και, στη συνέχεια, το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Είναι μέλος τους Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000. Εξελέγη δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, έχασε, όμως, την έδρα του στο εκλογοδικείο.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο «Ελληνικός Βορράς», η «Βραδυνή», η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη», τα «Σπορ του Βορρά», η ΕΡΤ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, το New Channel, το Extra Channel, ο FM100, o A103 FM κ.ά.

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.

Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γραμματέας Προγράμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Υπήρξε αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναπληρωματικό μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Ήταν, ακόμη, υπεύθυνος Τύπου Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΝΔ.

Είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».

Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της ΝΔ.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτουργεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μέλος σε πολλά Σωματεία και Φορείς. Σε κάποια από αυτά υπήρξε Πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Εθνικούς μας Αγώνες. Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από το 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος 1940-’41. Το 2004 παρεχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940 – ‘41». Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005.

Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».

Το βιογραφικό του Ιάσωνα Φωτήλα

Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη και πατέρας δύο παιδιών, του Ασημάκη και της Αλίκης.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρώμης, La Sapienza, με άριστα. Υλοποίησε ειδική διατριβή με θέμα «Σχέσεις εκκλησίας και κράτους- Δικαιοδοσία της εκκλησίας στο ελληνικό κατεστημένο», καθώς και ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης και εξειδίκευσης σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών και άριστη ιταλικών.

Ασκεί την ελεύθερη δικηγορία από το 1999 και ειδικεύεται στο Ποινικό Δίκαιο. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Επίσης, συνεργάστηκε ως δικηγόρος με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από το 2001. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Αγίου Αντρέα» Πάτρας. Πριν την κτήση του πτυχίου της νομικής, είχε εργαστεί ως μάνατζερ και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων καθώς και ως εμπορικός αντιπρόσωπος και προμηθευτής ενδυμάτων σε καταστήματα της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Διαθέτει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Συνεργάστηκε με το σύνολο των ομογενειακών ενώσεων και φορέων προσφέροντας βοήθεια και νομική υποστήριξη σε πλήθος συμπατριωτών μας στην Ιταλία. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας καθώς και μέλος του ΔΣ της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πατρινού Καρναβαλιού. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο όπου έχει επανειλημμένα διακριθεί, κερδίζοντας το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ερασιτεχνικού θεάτρου.

Το 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Κέντρου της Πόλης με τον κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο.

Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αχαΐας τον Ιανουάριο 2015 με το κόμμα «Ποτάμι». Τον Οκτώβριο 2016 διεγράφη από το κόμμα «Ποτάμι» και ανεξαρτοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Από τον Απρίλιο 2017 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

Είναι Γραμματέας της ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων.

Το βιογραφικό της Κατερίνας Παπακώστα

Η Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα είναι δικηγόρος – Βουλευτής Ν. Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στη Σουηδία και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, αποφοιτώντας με άριστα από το 4o Γενικό Λύκειο Τρικάλων.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1998 ασκεί μάχιμη δικηγορία από το κέντρο των Τρικάλων, όπου και εδρεύει.

Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε ηλικία 25 ετών κατήλθε για πρώτη φορά υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Γεωργολιού.

Το 2002 εκλέχθηκε για πρώτη φορά νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ηλία Βλαχογιάννη και ήταν η μοναδική γυναίκα στον περιφερειακό σχηματισμό.

Το 2004, 2007 και 2009 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές για τον Νομό Τρικάλων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το 2019 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γίνεται η μοναδική γυναίκα Βουλευτής στο Νομό Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς βουλευτικής της θητείας συμμετέχει ως Βασικό Μέλος στην Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την Υπόθεση Novartis, στην Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων από τον Νίκο Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, στην Ειδική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας & στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος & λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων.

Επιπλέον, ορίζεται Κεντρική Εισηγήτρια στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης των ΜΜΕ, στο Νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος, στο Νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων, δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διατελεί Πρόεδρος στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας- Σουηδίας και Μέλος στις Ομάδες Φιλίας Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Ινδονησίας, Σλοβακίας, Ουρουγουάης, Κατάρ, Ουζμπεκιστάν & Ρωσίας.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Παλιούρα, με τον οποίο έχουν μια κόρη, την Χριστίνα, φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το 2023, κατερχόμενη για μία ακόμη φορά ως υποψήφια στο συνδυασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκλέγεται εκ νέου Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Το βιογραφικό του Στέφανου Γκίκα

Ο Στέφανος Γκίκας είναι Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960. Είναι γιος του Στρατηγού Σωτήρη Γκίκα, πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, το 1981 με βαθμό «Άριστα». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές της ΣΕΘΑ και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική. Έχει αποφοιτήσει επίσης από το Επιχειρησιακό Κέντρο Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό σε μάχιμες θέσεις επί 30 χρόνια, όταν και παραιτήθηκε το 2007, με το βαθμό του αρχιπλοιάρχου, για να πολιτευθεί. Την περίοδο 1991-92 υπηρέτησε στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και έλαβε μέρος στη σημαντική αποστολή του πλοίου στον Περσικό κόλπο. Διετέλεσε Κυβερνήτης της Πυραυλακάτου «ΑΝΝΙΝΟΣ» το 1995-1996, καθώς και της ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» το 2003-2004, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητας εντός και εκτός Ελλάδος, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις.


Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από τη θέση του Εθνικού Εκπροσώπου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δυο Υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ως Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την τριετία 2004-2007.

Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Κερκύρας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τη Νέα Δημοκρατία.

Επανεκλέγεται βουλευτής Κέρκυρας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, της 21ης Μαΐου και 25ης Ιουνίου 2023.

Το βιογραφικό του Βασίλη Οικονόμου

Ο Βασίλης Οικονόμου γεννήθηκε το 1968, κατάγεται από το Καπανδρίτι Αττικής, με προσφυγικές Ποντιακές ρίζες καταγωγής (το γένος Μουτεσίδη). Είναι παντρεμένος έχει δύο αγόρια και κατοικεί στην Παλλήνη.

Στην εφηβική ηλικία του ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (Πανελληνιονίκης στο τριπλούν και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου). Έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διδάκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Υπήρξε Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1990-1996)., συνεργάτης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1997 – 2000) και Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού (2011 – 2013).

Εξελέγη βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (2000, 2004, 2007, 2009, 2012, 2012), Επικρατείας (2015,2015), Ανατολικής Αττικής (2019, 2023,2023) και Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2000).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2019- 2023) και μέλος από το 2013.
* Μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (2012-2014,2019-2023).
*Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος(2019).
*Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (2019-2021). Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Φάρμακο (2018-2019).
*Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος ( 2018-2019).
*Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής (2004 – 2013).
*Μέλος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (2012-2014).
*Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2009-2010).
*Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (2004-2009).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, της Βουλής (2009 – 2012).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβούνιο της Βουλής(2019- 2023).
*Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2009-2010) στην οποία συμμετείχε από το 2007 έως το 2014.
*Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (2009- 2010).
*Υπήρξε μέλος της Προκαταρκτικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την «Λίστα Λαγκάρντ» (2012-2013).
*Στις 6 Μαΐου του 2010 ήταν από τους πρώτους βουλευτές που αρνήθηκαν ψήφο στο πρώτο Μνημόνιο διαγραφόμενος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2012 συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Αριστερά και εξελέγη Βουλευτής, ενώ διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της, κατά την περίοδο της Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (2012-2014).
*Τον Ιούνιο του 2014 υπήρξε για δεύτερη φορά ανεξάρτητος Βουλευτής.
*Από τον Ιούλιο του 2014 είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης του Κοινωνικού Κέντρου «Δημοκρατικός Σύνδεσμος».
*Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως Βουλευτής Επικρατείας και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου 2023 ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
*Στην ΝΔ του ανατέθηκαν καταρχάς τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εργασίας (2015-2016) και κατόπιν του Τομεάρχη Υγείας (2016 -2020).

Το βιογραφικό του Κώστα Καραγκούνη

Ο Κώστας Καραγκούνης γεννήθηκε το 1975 και είναι γιος του Ανδρέα Καραγκούνη και της Παναγιώτας Χριστοδούλου.

Σπουδές:
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UEL από το οποίο αποφοίτησε με άριστα με ειδίκευση στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου UNIVERSITY OF EDINBURGH, ειδικευόμενος στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική και Γαλλική.


Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Με την πολιτική ασχολείται ήδη από τις τάξεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ και της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Νομικής. Έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του, επί σειρά ετών, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Υφυπουργού Γεωργίας κου Ανδρέα Καραγκούνη.