Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε λίγο πριν συμπληρώσει πέντε χρόνια στην εξουσία: όλες οι αλλαγές που είχε κάνει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός την πενταετία που κυβερνά είχαν τον χαρακτήρα διορθωτικών κινήσεων ή περιορισμένων παρεμβάσεων. Αυτή τη φορά, έχοντας αναλύσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, πήρε την απόφαση να προβεί για πρώτη φορά σε εκτεταμένες αλλαγές, στον πρώτο «παραδοσιακό» ανασχηματισμό.

*Διαβάστε εδώ: Ανασχηματισμός: Ακρίβεια, αγρότες και καλύτερη καθημερινότητα, οι στόχοι της νέας κυβέρνησης

Αλλαγές μάλιστα που έμειναν οι περισσότερες μυστικές μέχρι σήμερα το πρωί, δείγμα ότι συμβουλεύτηκε μια μικρή και κλειστή ομάδα ανθρώπων πριν τις πραγματοποιήσει.

Μαζί με αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε άλλη μια απόφαση, να αξιοποιήσει περισσότερο -και εν προκειμένω αποκλειστικά- την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η φιλοσοφία του πρωθυπουργού, όπως την είχε δείξει στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να εμπλουτίζει με κάθε ευκαιρία το κυβερνητικό σχήμα με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, με ανθρώπους από την αγορά, την τοπική αυτοδιοίκηση, παλαιότερους πολιτικούς, κ.λπ. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά:

Όλα τα νέα μέλη που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι βουλευτές της ΝΔ - με μοναδική εξαίρεση τον Γιώργο Μυλωνάκη, διαχρονικό συνεργάτη και άνθρωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, που ωστόσο βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι σε κάποιο Υπουργείο.

Και οι οκτώ νεοεισερχόμενοι υφυπουργοί λοιπόν (όπως και οι Χρίστος Δήμας και Βασίλης Σπανάκης που μετακινήθηκαν) είναι εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ: Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Οικονόμου, Ζωή Ράπτη, Κώστας Καραγκούνης, Ιάσων Φωτήλας, Κατερίνα Παπακώστα, Χρήστος Κέλλας, Στέφανος Γκίκας. Και οι οκτώ επίσης είναι εκτός των στενών ορίων των Αθηνών, δηλαδή της Α’ Αθηνών και της παλιάς Β’ Αθηνών, δείχνοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού για «άνοιγμα» στην περιφέρεια.


Ανασχηματισμός: Οι doers του νέου κυβερνητικού σχήματος

Στους πέντε υπουργούς που είτε επέστρεψαν στην κυβέρνηση είτε άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, το κύριο χαρακτηριστικό είναι της εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τους θεωρεί doers, ότι μπορεί δηλαδή να φέρουν εις πέρας απαιτητικές αποστολές. Ο Θεόδωρος Λιβάνιος ήταν δική του επιλογή για γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας του το 2013. Ειρήσθω εν παρόδω, από τότε (και λίγο νωρίτερα) συνεργάζεται στενά ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μυλωνάκη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν στενός του συνεργάτης από την πρώτη σχεδόν στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 2016. Η Νίκη Κεραμέως είναι από τα λίγα πλέον πρόσωπα που βρίσκονται σταθερά στο υπουργικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν επίσης δική του επιλογή για το δύσκολο -όπως αποδείχθηκε την περίοδο 2019-2023- χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής προεκλογικού αγώνα πιο πρόσφατα.

Υψηλή είναι η εμπιστοσύνη και στον Κώστα Τσιάρα, το ένα από τα τρία συνολικά νέα μέλη της κυβέρνησης που εκλέγεται στη Θεσσαλία. Και το τεράστιο και σύνθετο έργο που πρέπει να επιτελεστεί στην περιοχή αυτή είναι ένα στοιχείο που προσμετρήθηκε στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.